Hoppa till innehåll
Media

Att trygga boende för bostadslösa ungdomar ligger i allas intresse

miljöministeriet
Utgivningsdatum 23.1.2014 9.06
Pressmeddelande

En arbetsgrupp som leds av miljöministeriet utvärderar verksamheten vid boendeenheten på Rosavillagatan till följd av den oro som framfördes i offentligheten i slutet av fjolåret.  Ända från det att verksamheten inleddes har det vidtagits åtgärder i syfte att utveckla enheten, som riktar sig till unga. Dessa åtgärder har nu utvärderats, och de kommer också att utvecklas vidare.

För att boendestrukturen ska bli mer balanserad kommer bostäderna i boendeenheten på Rosavillagatan härefter inte bara att erbjudas unga, utan också äldre bostadslösa personer. Helsingfors stad ansvarar för vem som anvisas bostad i enheten i samarbete med Sininauhasäätiö. Avsikten är vidare att under våren starta dagcenterverksamhet som ska vara öppen för både enhetens invånare och andra som är intresserade av verksamheten i enheten. Vid boendeenheten har det också anställts ett klientombud som kan föra invånarnas talan och stödja dem i rehabiliteringen.

Det miljöarbete som utförs i området kommer att utvecklas ytterligare. Miljöarbetare rör sig regelbundet i närområdet, träffar invånare som bor i närheten och ingriper i eventuella problem. Vid enheten finns också ett nätverk som arbetar för god grannsämja, och nätverket tar tag i problem som uppkommer och söker gemensamt lösningar på dem. Enheten tar emot anmälningar om störande situationer per telefon, och anmälningarna kan göras dygnet runt på numret 046-602 11 05.

"Majoriteten av dem som bor i enheten kan med hjälp av det stöd som erbjuds bo självständigt och sköta sina egna angelägenheter utan att det stör andra. Vi ingriper omedelbart i störande situationer i enheten. För att trygga säkerheten fortsätter vi också att bedriva nära samarbete med polisen och andra myndigheter", säger Aarne Kiviniemi, verksamhetsledare för Sininauhaliitto och verkställande direktör för Sininauhasäätiö.

Enheten fortsätter sin verksamhet som planerat, och de aktörer som är engagerade i verksamheten bär var och en ansvar för arbetet inom ramen för den egna rollen.

"Erfarenheter från andra boendeenheter visar att det tar ungefär två år att etablera verksamheten vid en enhet. Med tanke på säkerheten och jämlikheten mellan stadsborna är det viktigt att trygga boende för unga som har drogproblem och mentala problem. Om vi lämnar dem åt sitt öde skapar vi samtidigt ett otryggare samhälle", säger Peter Fredriksson, specialsakkunnig vid miljöministeriet.

De nya boendeenheterna utgör en del av statens och Helsingfors program för minskning av långtidsbostadslösheten. Programmets mål är att på lång sikt eliminera långtidsbostadslösheten. Programmet baserar sig på bostad först-principen, med vilken man lyckats få långtidsbostadslösheten att minska på ett kostnadseffektivt sätt genom att först trygga boende och sedan erbjuda målgruppen behövliga tjänster. Invånarna hyr bostäderna med egna hyreskontrakt.

Helsingfors har som mål att helt och hållet frångå hem för bostadslösa. För dem som har det svårast ställt har levnadsförhållandena förbättrats betydligt i och med att många långtidsbostadslösa fått ett stadigvarande hem i någon av de nya boendeenheterna. 

Den av miljöministeriet ledda arbetsgruppen har bestått av representanter för miljöministeriet, Programmet för minskning av långtidsbostadslösheten, Helsingfors stads social- och hälsovårdsverk, Helsingfors stads säkerhets- och beredskapsenhet, Polisinrättningen i Helsingfors, Sininauhaliitto och Sininauhasäätiö.

Mer information

Specialsakkunnig Peter Fredriksson, miljöministeriet, tfn 0295 250 066, [email protected]

Verksamhetsledaren för Sininauhaliitto och verkställande direktören för Sininauhasäätiö Aarne Kiviniemi, tfn 050-522 32 85, [email protected]

Kommissarie Jari Taponen, Polisinrättningen i Helsingfors, tfn 071 877 43 03, [email protected]

Chefen Taru Neiman, Helsingfors stads social- och hälsovårdsverk, tfn 09-3104 3398, [email protected]