Hoppa till innehåll
Media

Arbetsgrupp: förebyggandet av bostadslöshet bland unga ska ingå i ungdomsgarantin

miljöministeriet
Utgivningsdatum 9.4.2015 7.30
Pressmeddelande

Ungdomsgarantin bör utvidgas till att också gälla handledning i boendefrågor. Bostadssituationen för unga bör utredas och bostadslösa unga hänvisas till lågtröskeltjänster inom en tidsfrist på tre månader. Detta föreslår den arbetsgrupp som kultur- och bostadsminister Pia Viitanen tillsatte i januari och som sökt konkreta lösningar på ungdomsbostadslösheten.

Arbetsgruppen föreslår att boenderådgivning enligt lågtröskelprincipen ska tillhandahållas i samtliga av landets största städer och landskapscentrum. Bostadslösa unga bör få handledning i boendefrågor utan tidsbokning och utan särskild remiss från socialväsendet.

Arbetsgruppen anser att boenderådgivningen och övriga stödformer för unga bör ordnas som en del av Ohjaamo-verksamheten, som arbets- och näringsministeriet i år inför på 13 olika orter. Det är fråga om en kundtjänst med låg tröskel för personer under 30 år, och t.ex. unga arbetslösa kan kontakta tjänsten utan att vara klienter inom socialväsendet. Ohjaamo-modellen kör i gång med stöd från Europeiska socialfonden och vidareutvecklas inom ramen för ungdomsgarantin.

Privata hyresbostäder via mellanhand

Arbetsgruppen föreslår att man i Finland ska testa en modell som redan tillämpas i flera länder och som hjälper bostadslösa unga att få bättre tillgång till fritt finansierade privatägda hyresbostäder. Bostäderna hyrs av en allmännyttig aktör som förmedlar dem vidare till unga som är i behov av bostad. Kommunen är med och säkerställer att den unga hyresgästen betalar sin hyra i tid och att bostaden hålls i gott skick. Kommunerna kan samtidigt korta ner sina bostadsköer till den del det gäller unga som är svårplacerade på bostadsmarknaden.

Modellen ska till en början testas i samarbete med frivilliga kommuner och allmännyttiga aktörer. I fortsättningen vill arbetsgruppen utreda om privata hyresvärdar eller allmännyttiga sammanslutningar kunde beviljas skatteavdrag på kapitalinkomsterna, ifall en bostad hyrs ut till en ung bostadslös person för en summa som avsevärt underskrider marknadshyran.

Tillgång till bostad trots hyresskulder

Arbetsgruppen föreslår att obetalda hyresskulder inte ska utgöra något hinder för att få tillgång till hyresbostäder som finansieras av Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet (ARA). Ett villkor bör dock vara att sökanden ger hyresvärden en betalningsplan som utarbetats i samråd med en tillförlitlig aktör. Helsingfors stads bostäder Ab, som i Helsingfors ansvarar för uthyrningen av stadens bostäder, verkar redan nu enligt denna princip, men avsikten är att etablera praxisen också i andra delar av landet.

Det finns också behov av att öka produktionen av bostäder till rimligt pris. Arbetsgruppen anger att det inom de närmaste åren borde byggas 2 000 förmånliga hyresbostäder för bostadslösa unga i huvudstadsregionen. De kvantitativa målen för ungas boende bör skrivas in bl.a. i de avtal som ingås om markanvändning, boende och trafik. Dessutom bör staten också i fortsättningen stödja olika slags försök, t.ex. att bygga om kontorsbyggnader till förmånliga bostäder. Unga kunde för sin del delta i omändringsarbeten i bostäderna inom ramen för en utbildning eller sysselsättande åtgärder.

Minister Viitanen: Gatan är inte rätt plats för unga

Kultur- och bostadsminister Pia Viitanen tackar arbetsgruppen för de nya förslagen. "Jag är väldigt glad över att vi nu har en samling nya och praktiska lösningar som ska förebygga bostadslöshet bland unga och underlätta deras situation. Det krävs snabba och modiga tag för att vi ska få bukt med problemet. Gatan är inte rätt plats för unga."

Minister Viitanen berättar att man i ministeriet redan har kommit en bit på väg i frågan. "Vi har fört diskussioner med arbets- och näringsministeriet om att utvidga Ohjaamo-verksamheten till att också gälla boende. Kommunerna har redan nu visat intresse för modellen med att hyra bostäder via en mellanhand, och jag tror att vi snabbt kan börja testa den. Vad hyresskulder beträffar kommer vi inom kort att se över ARA:s anvisningar så att nuvarande praxis ska kunna ändras."

Mer information:

Arbetsgruppens ordförande, specialsakkunnig Peter Fredriksson, tfn 0295 250 066, [email protected]