Hoppa till innehåll
Media

2015 års budgetproposition för miljöministeriets förvaltningsområde

miljöministeriet
Utgivningsdatum 15.9.2014 8.31
Pressmeddelande

Inom miljöministeriets förvaltningsområde betonas åtgärder för stävjande av och anpassning till klimatförändringen och för främjande av boende till skäligt pris samt ombyggnad.

I regeringens proposition om budgeten för 2015 anvisas miljöministeriets förvaltningsområde sammanlagt 203,7 miljoner euro, vilket är 68 miljoner euro mindre än i den egentliga budgeten för 2014. Minskningen beror huvudsakligen på att understöden för reparation av byggnader överförs till statens bostadsfond och att engångsanslaget för grundläggande renovering av oljebekämpningsfartyget Hylje fallit bort. Statligt understöd kommer inte längre att beviljas för nya kommunala vattenförsörjningsprojekt.

I propositionen anvisas 120,9 miljoner euro för miljö- och naturvård. För områdesanvändning, boende och byggande anvisas 5,8 miljoner euro. Enligt propositionen anvisas 77,0 miljoner euro för förvaltningsområdets omkostnader, och den summan inbegriper också finansiering av utredningar som stöder beslutsfattandet.

Ur statens bostadsfond, som inte omfattas av budgeten, kommer dessutom medel för uppskattningsvis ca 250 miljoner euro att användas för betalning av bidrag och räntestöd för bostäder, detta utöver anslagen i budgeten. Från statens bostadsfond intäktsförs 66 miljoner euro till budgeten.

Omkostnaderna för den regionala miljöförvaltningen ingår i närings-, trafik- och miljöcentralernas och regionförvaltningsverkens omkostnader inom arbets- och näringsministeriets och finansministeriets förvaltningsområden.

Extra satsningar på natur- och kulturobjektens infrastruktur

Med tanke på skötseln och underhållet av naturskyddsområden reserverar miljöministeriet ett anslag på 34,1 miljoner euro för Forststyrelsen, varav ett extra anslag på 5 miljoner euro anvisas för stödjande av sysselsättningen så att de tjänster och konstruktioner som tillhandahålls vid natur- och kulturobjekten kan förbättras. Tilläggsfinansieringen anvisas i synnerhet för investeringar i Örö nationalpark och i de nya nationalparkerna Tykö och Södra Konnevesi.

Ett anslag på 48,8 miljoner euro föreslås för förvärv av områden som reserverats för naturskyddsändamål och för tillhörande ersättningar, och merparten av anslaget, 26,8 miljoner euro, anvisas i överensstämmelse med regeringsprogrammet till Handlingsplanen för den biologiska mångfalden i skogarna i Södra Finland (METSO). Vidare genomförs de nationella naturskyddsprogrammen och nätverket Natura 2000, och skyddet av hotade arter och naturtyper främjas. Även myrskyddsprogrammet ska börja verkställas.

Vattnens status och beredskapen för bekämpning av miljöskador förbättras

Det reserveras 6,4 miljoner euro för åtgärderna i vattenförvaltningsplanerna, dvs. för vattenförsörjningsprojekt, förbättring av yt- och grundvattnens tillstånd och avloppsvattenrådgivning i glesbygden.

Totalt 3,8 miljoner euro reserveras för skyddsåtgärder i Östersjön. Målet är framför allt att minska näringsbelastningen i Skärgårdshavets och Bottenhavets avrinningsområden. Inventeringarna av den marina undervattensmiljöns mångfald ska enligt planerna slutföras 2015.

Anslagsnivån för bekämpning av miljöskador höjs till 5,4 miljoner euro för att oljebekämpningsfartygens bekämpningsberedskap ska tryggas. Med tanke på förberedelserna för en grundläggande reparation av havsforskningsfartyget Aranda reserveras 600 000 euro i planeringsfinansiering för 2015 samt en avtalsfullmakt på 11 miljoner euro för genomförande av den grundläggande reparationen. Fartyget ska repareras under 2016–2017.

Fler bostäder till rimligt pris

Räntestödsfullmakten för statens bostadsfonds hyresbostadslån och bostadsrättshuslån höjs till 1 250 miljoner euro, och parallellt med den nuvarande 40-åriga räntestödsmodellen införs en ny 20-årig räntestödsmodell. Dessutom anvisas 100 miljoner euro till en ny fullmakt för statsborgen för ombyggnadslån för bostadsaktiebolagshus. Den ersätter de tidigare räntestödslånen för ombyggnad av bostadsaktiebolagshus. Med medel ur bostadsfonden bereder man sig på att stödja byggandet av ca 8 000 nya räntestödsbostäder. Dessutom bereder man sig på att stödja byggandet av 2 000 hyresbostäder med statens borgenslån.

Det reserveras 120 miljoner euro i investeringsunderstöd ur bostadsfonden till bostäder för grupper med särskilda behov. Nyproduktionen av s.k. normala hyresbostäder stöds med startbidrag (10 000 euro/bostad) i de kommuner som förbundit sig till avsiktsförklaringen mellan staten och Helsingforsregionens kommuner. Sammanlagt 10 miljoner euro anvisas för dessa understöd. Produktionen av hyresbostäder i huvudstadsregionen stöds med högst 3 miljoner euro i form av startbidrag som är kopplade till statens borgenslån (5 000 euro/bostad).

För byggande av kommunalteknik i bostadsområdena anvisas understöd på 15 miljoner euro. År 2015 får dessutom totalt högst 2 miljoner euro beviljas i understöd för ändring av användningsändamålet när kontors- och industribyggnader i huvudstadsregionen omvandlas till hyresbostäder.

Understödsfullmakten för boenderådgivning höjs till 900 000 euro så att understödsbeloppet utgör högst 35 % av kostnaderna. För genomförandet av det tvärsektoriella utvecklingsprogrammet för bostadsområden kan det fortfarande beviljas understöd på 4 miljoner euro för att främja livskraften i förorterna och förhindra ojämlikhet.

Reparationsunderstöd bidrar till att äldre kan bo hemma längre

Sammanlagt 35 miljoner euro ur bostadsfondens medel reserveras för reparations- och energiunderstöd. Merparten av stödet inriktas på installation av nya hissar och på renovering av bostäder för äldre och personer med funktionshinder. Bägge åtgärderna bidrar till verkställandet av programmet för att förbättra äldres boende. Energiunderstöd beviljas enligt behovsprövning för energireparationer i småhus. I fråga om byggnader som är fuktskadade eller orsakar hälsoolägenheter beviljas fortsättningsvis understöd för undersökningar av byggnadernas skick.

Byggkvaliteten förbättras och planläggningen påskyndas

För att fukt- och mögelproblemen i byggnader ska kunna minskas och förebyggas reserveras 700 000 euro för en fortsättning på det riksomfattande åtgärdsprogrammet Fukt- och mögeltalkot samt för samordning av de åtgärdsförslag som lagts fram av riksdagens revisionsutskott och för projekt i anslutning till detta.

Stora infrastrukturprojekt i Helsingforsregionen stöds samtidigt som bostadsproduktionen i regionen främjas genom att man påskyndar planläggningen och ökar tomtutbudet i enlighet med avsiktsförklaringen mellan staten och Helsingforsregionens kommuner om markanvändning, boende och trafik och det avtal som kompletterar avsiktsförklaringen.

En metropolförvaltning bildas för att problemen när det gäller i synnerhet markanvändning, boende och trafik ska kunna lösas i metropolområdet. Regeringens proposition i ärendet överlämnas till riksdagen i december 2014 och metropolförvaltningen inleder sin verksamhet i samband med kommunalvalet 2017.

Mer information:

Förvaltningsdirektör Oili Hintsala, miljöministeriet, tfn 0295 250 086, [email protected]