Hyppää sisältöön
Media

Ympäristöministeriön hallinnonalan vuoden 2015 talousarvioesitys

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 15.9.2014 8.31
Tiedote

Ympäristöministeriön hallinnonalalla korostuvat toimet, joilla tähdätään ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja siihen sopeutumiseen sekä kohtuuhintaisen asumisen ja korjausrakentamisen edistämiseen.

Hallituksen esitys ympäristöministeriön hallinnonalalle vuoden 2015 talousarvioesitykseen on yhteensä 203,7 miljoonaa euroa, mikä on 68 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuoden 2014 varsinaisessa talousarviossa. Vähennys aiheutuu pääosin rakennusten korjausavustusten siirtämisestä valtion asuntorahastoon sekä öljyntorjunta-alus Hylkeen peruskorjaukseen tarkoitetusta kertaluonteisen määrärahan poistumisesta. Valtionavustuksia uusiin kuntien vesihuoltohankkeisiin ei enää myönnetä.

Ympäristön- ja luonnonsuojelun menoihin esitetään 120,9 miljoonaa euroa. Alueidenkäyttöön, asumiseen ja rakentamiseen esitetään 5,8 miljoonaa euroa. Hallinnonalan toimintamenoihin esitetään 77,0 miljoonaa euroa, mikä sisältää myös päätöksentekoa palvelevien selvitysten rahoituksen.

Talousarvion ulkopuolisen valtion asuntorahaston varoja arvioidaan käytettävän talousarviomäärärahojen lisäksi noin 250 miljoonaa euroa asuntotoimen avustusten ja korkotukien maksamiseen. Valtion asuntorahastosta tuloutetaan talousarvioon 66 miljoonaa euroa.

Ympäristöasioiden aluehallinnon toimintamenot sisältyvät elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten ja aluehallintovirastojen toimintamenoihin työ- ja elinkeinoministeriön ja valtiovarainministeriön hallinnonaloilla.

Luonto- ja kulttuurikohteiden infrastruktuuriin lisäpanostuksia

Luonnonsuojelualueiden hoitoa ja kunnossapitoa varten ympäristöministeriö varaa Metsähallitukselle 34,1 miljoonan euron määrärahan, josta 5 miljoonan euron lisämääräraha kohdennetaan työllisyyden tukemiseksi kansallispuistojen sekä luonto- ja kulttuurikohteiden palveluiden ja rakenteiden parantamiseen. Lisärahoitusta kohdennetaan erityisesti Öron saaren ja uusien Teijon ja Etelä-Konneveden kansallispuistojen investointeihin.

Luonnonsuojeluun varattujen alueiden hankintaan ja korvauksiin ehdotetaan 48,8 miljoonaa euroa, josta pääosa, 26,8 miljoonaa euroa suunnataan hallitusohjelman linjauksen mukaisesti Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelmaan (METSO). Lisäksi toteutetaan valtakunnallisia luonnonsuojeluohjelmia ja Natura 2000 -verkostoa sekä edistetään uhanalaisten lajien ja luontotyyppien suojelua. Soidensuojeluohjelman toimeenpano aloitetaan.

Vesien tilaa ja ympäristövahinkojen torjuntavalmiutta parannetaan

Vesienhoitosuunnitelmien toimenpiteisiin eli vesihuoltohankkeisiin, pinta- ja pohjavesien tilan parantamiseen ja hajajätevesineuvontaan varataan 6,4 miljoonaa euroa.

Itämeren suojelutoimiin varataan 3,8 miljoonaa euroa. Tavoitteena on erityisesti vähentää ravinteiden kuormitusta Saaristonmeren ja Selkämeren valuma-alueilla. Vedenalaisen meriluonnon monimuotoisuuden inventoinnit on tarkoitus saada valmiiksi vuonna 2015.

Ympäristövahinkojen torjunnan määrärahataso korotetaan 5,4 miljoonaan euroon öljyntorjunta-alusten torjuntavalmiuden turvaamiseksi. Merentutkimusalus Arandan peruskorjauksen valmisteluun varataan vuodelle 2015 suunnittelurahoitusta 600 000 euroa sekä 11 miljoonan euron sopimusvaltuus peruskorjauksen toteuttamista varten. Alus on tarkoitus korjata vuosina 2016-2017.

Lisää kohtuuhintaisia asuntoja

Valtion asuntorahaston vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalolainojen korkotukilainavaltuus korotetaan 1 250 miljoonaan euroon, ja nykyisen 40-vuotisen korkotukimallin rinnalle otetaan käyttöön uusi 20-vuotinen korkotukimalli. Lisäksi osoitetaan 100 miljoonaa euroa uuteen asunto-osakeyhtiötalojen perusparannuslainojen valtiontakausvaltuuteen. Sillä korvataan aiempi asunto-osakeyhtiötalojen perusparannuksen korkotukilainoitus. Asuntorahastosta varaudutaan tukemaan noin 8 000 uuden korkotukiasunnon rakentamista. Lisäksi varaudutaan tukemaan valtion takauslainoilla 2 000 vuokra-asunnon rakentamista.

Asuntorahastosta myönnettäviin erityisryhmien asuntojen investointiavustuksiin varataan 120 miljoonaa euroa. Normaalien vuokra-asuntojen uustuotantoa tuetaan käynnistysavustuksilla (10 000 euroa/asunto) valtion ja Helsingin seudun kuntien väliseen aiesopimukseen sitoutuneissa kunnissa. Näihin avustuksiin osoitetaan 10 miljoonaa euroa. Pääkaupunkiseudun vuokra-asuntotuotantoa tuetaan valtion takauslainaan liittyvillä käynnistysavustuksilla (5 000 euroa/asunto) enintään 3 miljoonalla eurolla.

Asuntoalueiden kunnallistekniikan rakentamista avustetaan 15 miljoonalla eurolla. Vuonna 2015 pääkaupunkiseudulla saa lisäksi myöntää käyttötarkoituksen muutosavustuksia yhteensä enintään 2 miljoonaa euroa toimisto- ja teollisuusrakennusten muuttamiseksi vuokra-asuntokäyttöön.

Asumisneuvojatoiminnan avustusvaltuus korotetaan 900 000 euroon niin, että avustuksen määrä on enintään 35 % kustannuksista. Poikkihallinnollista asuinalueiden kehittämisohjelmaa varten voidaan myöntää edelleen avustuksia 4 miljoonaa euroa lähiöiden elinvoiman edistämiseksi ja eriarvoisuuden ehkäisemiseksi.

Asuntojen korjausavustuksilla tuetaan ikääntyneiden kotona asumista

Korjaus- ja energia-avustuksiin varataan asuntorahastosta 35 miljoonaa euroa. Avustuksesta valtaosa suunnataan uusien hissien rakentamiseen ja vanhusten ja vammaisten asuntojen korjauksiin. Molemmilla edistetään ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelman toimeenpanoa. Energia-avustuksia myönnetään tarveharkintaisesti pientalojen energiakorjauksiin. Kosteusvaurioituneiden ja terveyshaittoja aiheuttavien rakennusten kuntotutkimuksille myönnetään edelleen avustuksia.

Rakentamisen laatua parannetaan ja kaavoitusta vauhditetaan

Rakennusten kosteus- ja homeongelmien vähentämiseksi ja niiden ennaltaehkäisemiseksi varataan 700 000 euroa valtakunnallisen kosteus- ja hometalkoot -toimenpideohjelman jatkoa varten sekä eduskunnan tarkastusvaliokunnan toimenpide-esitysten koordinointiin ja hankkeisiin.

Helsingin seudun suuria infrastruktuurihankkeita tuetaan ja edistetään samalla alueen asuntotuotantoa vauhdittamalla kaavoitusta ja lisäämällä tonttitarjontaa valtion ja Helsingin seudun kuntien välisen MAL-aiesopimuksen ja sen täydennyssopimuksen mukaisesti.

Metropolihallinto perustetaan erityisesti maankäytön, asumisen ja liikenteen ongelmien ratkaisemiseksi metropolialueella. Hallituksen esitys annetaan eduskunnalle joulukuussa 2014, ja metropolihallinto käynnistyy vuoden 2017 kuntavaalien yhteydessä.

Lisätietoja:

Hallintojohtaja Oili Hintsala, ympäristöministeriö, p. 0295 250 086, [email protected]