Social- och hälsovårdstjänster med låg tröskel kan minska bostadslösheten
Social- och hälsovårdstjänster som är individorienterade och kan användas med låg tröskel kan minska bostadslösheten. I synnerhet när det gäller de bostadslösa som befinner sig i en mycket svår livssituation har man fått goda resultat av att arbeta på ett uppsökande, förankrande, kontinuerligt och flexibelt sätt och att sörja för att de bostadslösa får hjälp.
Inom en projekthelhet som social- och hälsovårdsministeriet genomförde 2020–2023 har man utvecklat nya social- och hälsovårdstjänster med syftet att minska bostadslösheten. Tjänsterna presenterades vid ett seminarium som hölls i dag den 13 december 2023.
Arbetet fortsätter också under den här regeringsperioden genom ett program som inleds snart vid miljöministeriet. Programmets mål är att minska långtidsbostadslösheten.
Bättre tillgång till social- och hälsovårdstjänster, flera bostäder och effektivare samarbete
Trots att man har lyckats minska bostadslösheten i Finland finns det fortfarande över 3 600 människor utan en egen bostad i vårt land. Att lösa de komplexa problem som är orsaken till bostadslösheten krävs det ett nära samarbete mellan olika förvaltningsområden och organisationer.
I den ytterst utsatta situation som de bostadslösa befinner sig i är det viktigt att de har tillgång till social- och hälsovårdstjänster som till exempel stödboende eller gemenskapsboende. Det behövs också ett bostadsbestånd som är särskilt avsett för de bostadslösas behov. Social- och hälsovårdstjänsterna spelar en viktig roll i synnerhet för att de som fått en bostad ska kunna hålla kvar bostaden.
Bostadslöshet kan förebyggas genom ett tillräckligt utbud på bostäder för skäliga priser. Boendekostnaderna är ett problem särskilt i de största stadsregionerna, och där är bostadslösheten också som störst.
Förebyggandet av bostadslöshet och minskandet av långtidsbostadslösheten ingår i regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering. Målet är att staten, välfärdsområdena och städerna ska samarbeta effektivare för att minska långtidsbostadslösheten.
I arbetet mot bostadslösheten fokuserar man särskilt på de bostadslösa ungdomarna.
”Vi håller på att sätta ihop en arbetsgrupp för att ta itu med utmaningen. Målet är att programmet ska vara i full gång genast från början av nästa år”, sade miljö- och klimatminister Kai Mykkänen på seminariet.
Mer information
Leila Karttunen, specialsakkunnig, social- och hälsovårdsministeriet, tfn 0295 163 056, fö[email protected]
Emma-Stina Vehmanen, specialmedarbetare för miljö- och klimatministern, miljöministeriet, tfn 040 847 1992, fö[email protected]