Hyppää sisältöön
Media

Kuntakiertueella tarjolla tietoa ja puhetta puusta

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 16.1.2023 13.22
Uutinen

Kiinnostus puurakentamista kohtaan on kasvanut kunnissa ympäri Suomen. Ympäristöministeriön Puurakentamisen ohjelma vastaa kiinnostukseen ja lähtee kiertueelle kuntiin kertomaan ja keskustelemaan siitä, miksi puuta kannattaa käyttää rakentamisessa.

”Kunnat ovat avainasemassa, kun Suomi pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä. Moni kunta on asettanut itselleen ajallisesti vielä kunnianhimoisemman tavoitteen. Puun käyttö rakentamisessa on yksi keino saavuttaa asetettuja ilmastotavoitteita, sillä puu varastoi hiilidioksidia rakennuskantaan pitkäksi aikaa. Puurakentaminen on piristysruiske myös aluetaloudelle”, kuvaa ympäristöministeriön Puurakentamisen ohjelman asiantuntija Sini Koskinen.

Puurakentamisen avulla voidaan tehdä alueellista elinkeinopolitiikkaa ja luoda työpaikkoja. Rakentaminen työllistää valtaosin kasvukeskuksissa, puurakenteiden ja -tuotteiden tuotanto puolestaan sijoittuu yleensä kasvukeskusten ulkopuolelle. Puusta rakennetut palvelurakennukset voivat olla kunnalle merkittävä vetovoimatekijä. Suomalaiset arvostavat puusta rakennettuja julkisia rakennuksia, kuten päiväkoteja ja kouluja.  

Tavoitteena 50 kuntaa vuoden 2023 aikana – tule mukaan!

Puurakentamisen ohjelman tavoitteena on käydä tänä vuonna paikan päällä 50 kunnassa tapaamassa paikallisia päättäjiä ja viranhaltijoita. Matalan kynnyksen tilaisuuksissa on tarkoitus keskustella esimerkiksi kansallisista puurakentamisen tavoitteista sekä kunnille tarjottavista työkaluista puurakentamisen edistämiseksi. Tarjolla on tietoa, vastauksia kysymyksiin sekä ennen kaikkea avointa keskustelua ja kuntien edustajien kuuntelua.

”Kunnilla on nyt erinomainen mahdollisuus saada tietoa esimerkiksi puukohteiden hankinnasta ja kilpailutuksesta, puurakentamiselle kaavoittamisesta sekä siitä, miten hiilineutraaliuteen tai puurakentamiseen liittyvät tavoitteet voi huomioida kuntastrategiassa. Olkaa rohkeasti yhteydessä, keskustellaan vaikka kahvikupillisen äärellä”, kannustaa Puurakentamisen ohjelman asiantuntija Sini Koskinen.

Sovituista tilaisuuksista kerrotaan lisää Puurakentamisen ohjelman verkkosivuilla.

Puurakentamisen ohjelma on käynnistänyt selvitystyön puun käytön nykytilasta ja puurakentamisen uusista mahdollisista edistämistoimista. Keskustelut kuntatoimijoiden kanssa ovat tärkeitä myös tämän tulevaisuustyön kannalta.

Kunnat äänessä kunnanvaltuutetuille suunnatussa verkkotilaisuudessa 18.1.2023

Puurakentamisen ohjelma järjestää 18. tammikuuta kello 17-19 verkkotapahtuman ”Vaikuttava valtuusto ja kuntastrategia – miten huomioida ilmastotavoitteet ja lisätä kunnan vetovoimaa puurakentamisella?”.

Tapahtuma on suunnattu erityisesti kunnan- ja kaupunginvaltuutetuille, mutta myös muut teemasta kiinnostuneet ovat tervetulleita.

Tapahtumassa puhuvat ennen kaikkea kunnat itse. Kuulemme, kuinka Kuopiossa toteutettiin kestävää kehitystä tukeva kuntastrategia, miten Lempäälä on tehnyt puurakentamisesta vetovoimatekijän, millainen on puurakentamisen merkitys paikalliselle elinkeinoelämälle Kuhmossa ja millaista puurakentamista Loviisa ja Turku ovat käytännössä tehneet. Kuulemme myös tervehdyksen Tuusulasta, joka valittiin vuoden 2022 julkisen puurakentamisen edelläkävijäksi.

Lisätietoja

Sini Koskinen
asiantuntija
p. 0295 250 420
[email protected]