Kierto­talous keskeisillä sektoreilla

Näin toteutamme Kiertotalousohjelmaa

Jotta kiertotalous konkretisoituu, yhteiskunnan eri toimijoiden on muutettava toimintatapojaan ja luotava innovaatioita. Etenkin kiinteistö- ja rakennusalan kiertotalouspotentiaali on merkittävä, sillä ala on yksi suurimmista luonnonvarojen kuluttajista.

Kunnat ja alueet ovat kiertotalouden avainpelaajia. Ne voivat edistää merkittävästi kiertotaloutta tukevia palveluita ja ratkaisuja esimerkiksi suunnitellessaan yhdyskuntarakennetta ja tehdessään hankintoja. Kaupungit ja alueet ovat olleet esimerkiksi synnyttämässä yhteistyötä kiertotaloutta tukevien toimijaverkostojen ja ekosysteemien välille sekä kehittämässä yhdessä uusia ratkaisuja aidossa toimintaympäristössä.

Mitä teemme ja missä mennään

1. Solmimme kiertotalouden green dealin.

  • Kiertotalouden green dealin kehitystyö alkoi maaliskuussa 2022 ja valmistui kesäkuussa 2024. Mukana työssä oli lähes 90 toimijaa. Tavoitteena on edistää kiertotaloussiirtymää yrityksissä, toimialoilla, kunnissa ja alueilla. Toimijat voivat liittyä green dealiin omalla sitoumuksellaan kesästä 2024 alkaen, toimia toteutetaan vuoteen 2035 asti. Tavoitteiden ja toimien vaikuttavuuden arvioimisen tueksi laadittiin Suomen materiaalivirtojen analyysi ja skenaarioita tutkimuslaitosten johdolla. Vastuuorganisaatio: ympäristöministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, Syke ja muut tutkimuslaitokset.

2. Perustamme kansallisen osaamisverkoston tukemaan yritysten, kuntien ja alueellisten ekosysteemien työtä hiilineutraalin kiertotalousyhteiskunnan edistämisessä.

  • Maaliskuussa 2022 perustettu kiertotalouden osaamisverkosto eli Kiertotalous-Suomi (KiSu) kokoaa yhteen kiertotalouden osaajat, levittää tietoa ja hyviä toimintamalleja sekä parantaa toimijoiden valmiuksia kiertotalouden edistämiseen. Verkostoa luotsaavat Motiva Oy ja Suomen ympäristökeskus SYKE. Vastuuorganisaatio: ympäristöministeriö.

3. Lisäämme kiertotaloustietoisuutta ja -osaamista kiinteistö- ja rakennusalalla.

  • Kiinteistö- ja rakennusalan kiertotaloustietoisuutta ja -osaamista edistetään osana kiertotalouden green dealia.
  • Toteutimme Kiertotalous rakentamisessa –kasvupolun yhdessä Kasvu Openin kanssa. Kyseessä oli rakentamisen kiertotalouden parissa toimiville yrityksille suunnattu ohjelma, jonka tavoitteena oli tarjota tukea kestävää kehitystä soveltavien rakennusalan yritysten kasvuun ja kehitykseen. Ohjelmaan valittiin 15 yritystä, ja se toteutettiin huhti-lokakuussa 2022. Vastuuorganisaatio: ympäristöministeriö.

4. Kehitämme kaavoituksen periaatteita sekä rakentamisen ja tilojen käytön ohjausta niin, että ne tukevat kiertotaloutta

  • Osana Rakentamislain uudistusta YM perusti asiantuntijaryhmän kehittämään uudisrakennusten elinkaariominaisuuksia. Uudisrakennusten pitkäikäisyyttä tukevaa, muunneltavuutta, korjattavuutta, purettavuutta, siirrettävyyttä ja uudelleenkäytettävyyttä koskeva raportti valmistui vuoden 2024 alussa. Rambollin johdolla tehty selvitys käyttötarkoitusten muutosten reunaehdoista ja edistämisestä valmistui loppuvuonna 2023 ja aiheeseen liittyvä policy brief 2024 alussa. Toimenpidekokonaisuus sisältyy myös tammikuussa 2022 julkaistuun Suomen arkkitehtuuripoliittiseen ohjelmaan. Vastuuorganisaatio: ympäristöministeriö.