Puurakentamisen toimenpideohjelma
Puurakentamisen toimenpideohjelma
YM025:00/2018 Kehittäminen
Ministeriöt toteuttavat hallitusohjelmaa, valmistelevat lakeja ja muita säädöksiä sekä vievät eteenpäin uudistuksia erilaisissa hankkeissa, työryhmissä ja toimielimissä.
Kaikkien ministeriöiden hankkeet löydät valtioneuvoston verkkosivuilta
Puurakentamisen ohjelma (2016–2022) on valtioneuvoston yhteinen, ympäristöministeriön hallinnoima ohjelma, jonka tavoitteena on lisätä puun käyttöä niin kaupunkien rakentamisessa, julkisessa rakentamisessa kuin suurissa puurakenteissakin. Ohjelma pyrkii samalla monipuolistamaan ja kasvattamaan puun käyttöä ja sen jalostusarvoa.
Hankkeen eteneminen
Puun käytön edistäminen julkisessa rakentamisessa
1.1.2016 – 31.12.2022 Muu
Kunnilla on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä. Monessa kunnassa puun käyttö rakentamisessa on tunnistettu yhdeksi keinoksi pienentää kunnan hiilidioksidipäästöjä ja päästä lähemmäksi asetettuja ilmastotavoitteita. Puun käytön edistäminen julkisessa rakentamisessa on yksi Puurakentamisen ohjelman painopisteistä. Ohjelma edistää julkista puurakentamista tarjoamalla kuntatoimijoille työkalujen lisäksi yleistä tietoisuutta puurakentamisen eduista, kuten hiilijalanjäljen merkityksestä sekä terveellisyydestä ja turvallisuudesta rakentamisessa Valtion vuoden 2020 neljännessä lisätalousarviossa Puurakentamisen ohjelmalle myönnettyä lisärahoitusta kohdistetaan erityisesti julkisen rakentamisen sekä osaamisen ja koulutuksen kehittämiseen.
Asiakirjat
-
Allekirjoitussivu hankehakemuksen liitteeksi PDF
19.2.2021 Ympäristöministeriö
-
Sökandens försäkran om uppgifterna i ansökningsblanketten PDF
19.2.2021 Ympäristöministeriö
-
Mikkelin eteläisen aluekoulun hybridirakenteen konseptisuunnittelun loppuraportti PDF
8.9.2020 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu
Hankkeessa tuotettiin ideoita ja kehittämisaiheita Mikkelin aluekoulun hybridirakenteiksi. Kehitysideat palvelevat puu- ja hybridirakentamisen kehittämistä myös muissa kohteissa, esimerkiksi Mikkelin itäisen aluekoulun suunnittelussa.
-
Mikkelin eteläinen aluekoulu hybridirakenne - Konseptisuunnitelma PDF
4.9.2020 Studio Puisto Arkkitehdit Oy
Esitys aluekoulun konseptisuunnitelmasta
-
Ohjeet valtionavustuksen hakijoille ja saajille 2020 Kuntahaku PDF
1.6.2020 Ympäristöministeriö
Ohjeet julkisen toimijan puurakentamisen avustushankkeille.
-
Hakukuulutus: avustukset julkiselle sektorille puun käyttöä rakentamisessa edistäviin hankkeisiin PDF
1.6.2020 Ympäristöministeriö
Hakukuulutus: avustukset julkiselle sektorille puun käyttöä rakentamisessa edistäviin hankkeisiin
-
Anvisningar till sökande och mottagare av statsunderstöd - Programmet för träbyggande 2020 PDF
1.6.2020 Miljöministeriet
Anvisningar till sökande och mottagare av statsunderstöd - Programmet för träbyggande 2020
-
Asunto- ja palvelurakentaminen kunnissa 2020-2021 PDF
1.1.2020 Rakennustutkimus RTS Oy
Raportti asunto- ja palvelurakentamisen näkymistä kunnissa 2018-2020.
-
Punkaharjun aluekoulun konseptisuunnitelma PDF
29.11.2019 Studio Puisto Arkkitehdit Oy
Punkaharjun Puukoulun esitysmateriaali työpajan tuloksista.
-
Asunto- ja pelvelurakentaminen kunnissa 2018-2020 PDF
1.6.2018 Rakennustutkimus RTS Oy
Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää asunto-, palvelu- ja liikerakentamisen näkymiä Suomen kunnissa vuosina 2018-2020.
-
Puurakentamisen ohjaus - kaavoista toteutukseen PDF
15.9.2017 Arkkitehdit MY Oy
Selvityksessä keskitytään, miten puurakentamista voidaan edistää kaupunkien rakentamisen ohjauskeinoja kehittämällä.
Puun käytön lisääminen kaupunkirakentamisessa
1.1.2016 – 31.12.2022 Muu
Ohjelma tukee kaupunkien puurakentamisen edistämisohjelmia sekä osallistuu niiden aktivointiin ja laadintaan yhteistyössä kaupunkien kanssa. Tärkeimmät kohderyhmät ovat kaupunkien rakentamista ohjaavat viranomaiset, rakennuttajat ja puurakennusosateollisuus. Konkreettisia toimenpiteitä: valtionavustukset kuntien puurakentamisen – mm. asuntorakentamisen kehittämishankkeisiin, ohjeistukset mm. kaavoitus-rakennuttamismallien kehittämiselle, rakennuttajien aktivointi yhteistyössä rakennuttajaorganisaatioiden kanssa. Tärkeitä rakennustyyppejä ovat kerrostalot, toimistotalot sekä korjausrakentaminen yhdistettynä lisäkerrosrakentamiseen.
Asiakirjat
-
5.11.2020 Janne Tolppanen
Suomalaiseen puukerrostaloankekantaan kerätään kaikki suunnitteilla tai rakenteilla olevat vähintään 3-kerroksiset puukerrostalohankkeet sekä kaikki merkittävät suuren mittakaavan puurakenteiset julkiset rakennukset Suomessa. Hankekannassa ei esitetä jo toteutuneita kohteita. Tämä raportti on vuoden 2020 päivitys.
-
City Policy Framework for Dramatically Reducing Embodied Carbon 2020 PDF
5.10.2020 Bionova Oy
Kaupungistuminen keskittää rakentamisen kaupunkeihin, ja rakentamisen volyymi globaalisti kasvaa ennennäkemättömälle tasolle. Rakennusmateriaalien ja rakentamisen kasvihuonekaasupäästöt on arvioitu ylittävän 100 gigatonnia vuoteen 2060 mennessä, jos rakentamisen päästöintensiteettiä ei olennaisesti onnistuta alentamaan. Raportissa kuvataan polittiikkatoimet, joilla päästöjä voidaan alentaa.
-
Ilmastoviisasta rakentamista - miksi Suomi pitää rakentaa puusta PDF
14.1.2020 Ympäristöministeriö
Ilmastoviisasta rakentamista - miksi Suomi pitää rakentaa puusta
-
Joensuu Light House – tutkimus- ja kehitystoimenpiteet PDF
31.12.2019 Karelia Ammattikorkeakoulu
Tämän TKI-hankkeen tavoitteena oli tuottaa tietoa korkeiden, yli 8-kerroksisten puukerrostalojen, suunnitteluun ja työmaa toteutukseen liittyen. Tässä yhteydessä tarkastelun kohteena oli Lighthouse Joensuu 14-kerroksinen puukerrostalo. Kohteesta kerättävää tietoa olivat mm. rakenteiden lämpö- ja kosteustekninen toimivuus, rungon painumat ja siirtymät, äänitekninen toimivuus ja työmaatekniikka. Kohteesta tuotettu tieto tukee puurakentamisen alan kehittymistä erityisesti korkean kaupunkirakentamisen kontekstissa.
-
KEKO kaavoituksen ekolaskurin kehittäminen - esiselvitys PDF
31.12.2019 FCG suunnittelu ja tekniikka Oy
Tämän työn tavoitteena oli kerätä kokemuksia KEKO -työkalun käytöstä ja arvioida työkalun kehittämis- ja päivitystarpeet. Erityisesti pyritään arvioimaan rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten huomioimisen kattavuutta rakennustason päästölaskennasta kaavatason ilmastoarviointiin. Lisäksi kerätiin käyttäjien kokemuksia ja näkemyksiä muista vastaavista työkaluista. Hankkeessa pyritään löytämään myös tietoa, onko työkalua kehitetty edelleen sen julkaisemisen jälkeen hyödyntäen avointa lähdekoodia.
-
Puun käytön hyväksyttävyys Suomessa PDF
1.12.2018 Vaasan yliopisto
Tämän raportin tulokset perustuvat yksittäiseen empiiriseen tapaustutkimukseen, jonka aineisto on kerätty satunnaisotannalla poimituilta Suomessa asuneilta vastaajilta ja analysoitu kvantitatiivisin menetelmin. Aineiston kokoon liittyvien rajoitteiden takia tulokset eivät ole edustavia kuvaamaan Suomessa asuvien kuluttajien yleisiä näkemyksiä asioista, joita raportissa on esitetty. Kuten tapaustutkimukset ylipäätään, tulosten avulla voidaan kuitenkin muodostaa kokonaiskuvaa erityisesti puun käyttöön liittyvistä asenteista ja tarpeista asumisessa, joita harkituin oletuksin voidaan yleisempänä ilmiönä olettaa esiintyvän myös laajemmin yhteiskunnassa.
-
Asuntoreformi Helsinki 2020 - Ulkovaipan ääneneristys, Pasilan kortteli 17130 PDF
13.8.2018 A-Insinöörit Suunnittelu Oy
Asuntoreformi Helsinki 2020 Selvitys kohteen ulkovaipan ääneneristyksestä, Pasilan kortteli 17130
-
Rakennuttajien aktivointi puurakentamiseen - selvitys tarvittavista toimenpiteistä PDF
25.6.2018 Puuinfo Oy
Selvitys toimenpiteistä, joilla aktivoida rakennuttajia kasvattamaan puun käyttöä rakentamisesa.
-
4.12.2017 Tampereen teknillinen yliopisto
Raportissa esitetään Jätkäsaaren Wood City –hankkeessa toteutettavia rakennustyömaan lämpö- ja kosteusolosuhteiden mittauksia ja niihin liittyviä kehitys- ja raportointitoimenpiteitä.
-
Rakentamisen hiilivarastot selvitys PDF
25.9.2017 Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
Arvio Suomalaisen rakennuskantaan sitoutuneen hiilen varastosta ja eri rakennustapojen vaikutuksesta hiilivaraston kehittymiseen.
Suurten puurakenteiden rakentamisen lisääminen
1.1.2016 – 31.12.2022 Muu
Suurten puurakenteiden, kuten siltojen ja hallien teollisten ratkaisujen kehittyminen edellyttää yhteisiä menetelmiä ja avoimia standardeja. Konkreettisia toimenpiteitä: rakennusvalvonnan täydennyskoulutuksen ja rakennustekniikan opettajankoulutuksen toteuttaminen, Kasvua ja kehitystä puusta -tukiohjelma, jonka avulla alalle kehitetään uusia ratkaisuja ja kannustetaan uusia toimijoita.
Asiakirjat
-
Timber construction in Finland - Case Ylivieskan Kirkko PDF
4.11.2019 Design-to-Production GmbH
-
Tulevaisuuden talli - Hyvinvoivat ja kestävät hevosympäristöt PDF
10.6.2019 Johanna Anttila
Tulevaisuuden talli- kokonaisuudessa on koottu hevosen luontaisia käyttäytymismalleja mahdollistavan ympäristön suunnitteluun liittyvää tietoa helposti selailtavaan ja jalostettavaan muotoon, tarkoituksena on että esityksen sisältö on helposti hyödynnettävissä myös erilaisissa web-julkaisuissa ja keskustelun aloituksissa. Tieto on pyritty esittämään visuaalisessa, nopeasti sisäistettävässä muodossa. Plansseja voidaan myös irroittaa kokonaisuudesta.
-
Paloturvallisuusasetuksen arviointityö PDF
4.6.2017 Esko Mikkola
Asiantuntija-arviointi ympäristöministeriön lausunnolla olleen rakennusten paloturvallisuusta koskevan asetusluonnoksen viimeistelyn tueksi.
Alueellisen osaamisen kasvattaminen
1.1.2016 – 31.12.2022 Muu
Alueellinen kehitystyö tukee puurakentamisen osaamista. Osaaminen ja kokemus siirtyvät rakennushankkeiden kautta viranomaisille, rakennuttajille, rakennusliikkeille, puutuoteosatoimittajille sekä tutkimus- ja kehittämisorganisaatioille. Konkreettisia toimenpiteitä: koulutuksen kehittäminen ammatillisissa oppilaitoksissa ja ammattikorkeakouluissa, Puusuomi-verkoston aktivointi, puurakentamisen kehittämishankkeiden ja tulosten kokoaminen valtakunnalliseen tietokantaan.
Asiakirjat
-
Puurakentamisen Kasvupolku 2020 PDF
30.6.2020 Aava & Bang Oy
Puurakentamisen Kasvupolku 2020 palveluhankinta. Yhteinen agenda puurakentamisen toimialan kehittämisessä ja kasvattamisessa. Olemassa olevien yritysten kehittäminen, verkottuminen ja kasvun mahdollistaminen Kasvupolun eri vaiheissa.
-
Ilmastoviisasta rakentamista - Miksi puusta kannattaa rakentaa PDF
11.9.2019 Ympäristöministeriö
Ilmastoviisasta rakentamista - Miksi puusta kannattaa rakentaa
Viennin tukeminen
1.1.2016 – 31.12.2022 Muu
Ohjelma edistää puurakentamisen osaamisen ja tuotteiden kehittymistä kansainvälisesti kilpailukykyisiksi. Osaamisen ja tuotteiden vientiä tuetaan tukemalla suomalaisen osaamisen brändityötä, nostamalla Suomen profiilia kv-verkostoissa ja pohjoismaisessa yhteistyössä. Puun käytön merkitystä ilmastonmuutoksen torjunnassa korostetaan poliittisilla ja muilla rakentamiseen liittyvillä kansainvälisillä foorumeilla. Konkreettisia toimenpiteitä: puurakentamisen tutkimushankkeiden rahoittaminen (mm. ERA-NET ForestValue), yhteispohjoismaiseen puurakentamisen säädöskehitystyöhön ja Pohjoismaiset puukaupungit -verkoston toimintaan osallistuminen.
Asiakirjat
-
Suomalainen puuhuonekalu suunnittelukilpailu 2020 - loppuraportti PDF
18.12.2020 Ornamo ry
Puun jalostusarvon nosto, kotimaisen huonekaluteollisuuden kilpailukyvyn parantaminen muotoilun avulla sekä puukalusteiden ympäristöarvot muodostivat lähtökohdan uudenlaiselle kalustekilpailukonseptille. Suomalainen huonekalu -suunnittelukilpailu toi yhteen 21 kotimaista kalusteyritystä ja suunnittelijat. Kaksivaiheinen kilpailu toteutettiin kahden etujärjestön – valmistajia edustavan Puuteollisuusyrittäjät ry:n ja muotoilualan asiantuntijajärjestö Ornamon yhteistyönä. Avoimella kilpailulla haettiin puuta hyödyntäviä kaluste- ja tuoteideoita. Koronavuoden haasteista huolimatta kilpailu onnistui tehtävässään löytää uusia kaupallisia tuoteideoita ja herättää keskustelua kotimaisesta kalusteteollisuudesta. Kuluttajien tavoittamiselle asetetut tavoitteet eivät toteutuneet toivotusti Habitaren peruuntumisen vuoksi.
-
Tukista tuotteiksi arvoketjun kehittämien -esiselvitys PDF
27.12.2019 Indufor Oy
Selvityksessä tarkastellaan mahdollisuuksia lisätä tukkia jatkojalostavaa teollisuutta ja sen tuottamien tuotteiden käyttöä Suomessa sekä tukkipuun käytön arvoketjuun liittyvän osaamisen nykytilaa ja kehittämistarpeita.
-
Suomalaisen puuhuonekaluteollisuuden kilpailukyvyn edistämishanke PDF
31.10.2019 Puuteollisuusyrittäjät ry
Puuteollisuusyrittäjät ry on valmistellut ”Suomalaisen puuhuonekaluteollisuuden kilpailukyvyn edistämishankkeena” Suomalainen Huonekalu – suunnittelukilpailun. Kilpailu julkistettiin Habitaressa 11.9.2019.
-
Puutuote- ja huonekaluteollisuuden vaikutukset Suomessa PDF
19.3.2019 Pellervon taloustutkimus
Valtakunnallinen kooste puutuote- ja huonekalureollisuudesta Suomessa.
-
Suomalaisen huonekalun kilpailukyky tulevaisuudessa PDF
30.8.2018 Petri Pajumäki
-
Suomalaisen puuhuonekalun kilpailukyky PDF
30.8.2018 Petri Pajumäki
Haastattelututkimus Suomalisen puuhuonekalun kilpailukyvystä ja tulevaisuuden näkymistä.
Kasvua ja Kehitystä puusta -tukiohjelma
1.9.2018 – 31.12.2022 Muu
Ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelman Kasvua ja kehitystä puusta -tukiohjelman avulla edistetään puun käyttöä rakentamisessa myöntämällä tukea erilaisille tutkimus- ja kehityshankkeille. Tukiohjelmassa kohdennetaan tukea valittuihin alan teemoihin sekä aktivoidaan sidosryhmiä ja kannustetaan uusia toimijoita. Tavoitteena on saavuttaa avustettavien hankkeiden myötä laaja vaikuttavuus alan kasvun vauhdittamiseksi. Rahoitusta myönnetään yhteensä enintään 4 miljoonaa euroa.
Asiakirjat
-
25.3.2021 Ympäristöministeriö
-
Hakijan vakuutukset hakulomakkeessa_allekirjoitus PDF
27.1.2021
-
25.1.2021
-
Tillväxt och utveckling med trä - Anvisningar för sökande och mottagare av statsunderstöd 2018-2023 PDF
22.1.2021 Miljöministeriet
-
Ympäristöministeriön graafinen ohjeisto - hankkeiden käyttöön PDF
3.2.2020 Ympäristöministeriö
Ympäristöministeriön graafinen ohjeisto - hankkeiden käyttöön
-
Kasvua ja kehitystä puusta - Viestintäohje hankkeille PDF
1.1.2019 Ympäristöministeriö
Kasvua ja kehitystä puusta - Viestintäohje hankkeille
-
Kasvua ja kehitystä puusta - tukiohjelma: Ohjeet valtionavustuksen hakijoille ja saajille 2018-2023 PDF
5.3.2018 Ympäristöministeriö
Kasvua ja kehitystä puusta - tukiohjelma
-
Kasvua ja kehitystä puusta - väliraporttimalli PDF
1.1.2018 Ympäristöministeriö
Kasvua ja kehitystä puusta - väliraporttimalli
-
Kasvua ja kehitystä puusta - loppuporttimalli PDF
1.1.2018 Ympäristöministeriö
Kasvua ja kehitystä puusta - loppuporttimalli
-
Kasvua ja kehitystä puusta - maksatushakemus DOC
1.1.2018 Ympäristöministeriö
Kasvua ja kehitystä puusta - maksatushakemus
Puurakentamisen ohjelman ohjausryhmä
24.6.2020 – 31.12.2022 Työryhmä
Puurakentamisen ohjelmalle perustetaan ohjausryhmä. Ohjausryhmän jäsenorganisaatiot: YM Sahateollisuus ry Business Finland Kainuun ELY VM Suomen Kuntaliitto Rakennusteollisuus RT ry Suomen Metsäkeskus OKM Puutuoteteollisuus ry TEM MMM LVM
Hankkeen perustiedot Käynnissä
Hankenumero YM025:00/2018
Asettaja ympäristöministeriö
Toimikausi/aikataulu 1.1.2016 – 31.12.2022
Asettamispäivä 26.6.2016
Toteuttaa hallitusohjelman tavoitteita
Marin
Strategiset kokonaisuudet Hiilineutraali ja luonnon monimuotoisuuden turvaava Suomi
Tavoite Hiilinieluja ja -varastoja vahvistetaan lyhyellä ja pitkällä aikavälillä
Tavoite Pienennetään asumisen ja rakentamisen hiilijalanjälkeä
Keino Toteutetaan puurakentamisen toimenpideohjelma
Strategiset kokonaisuudet Elinvoimainen Suomi
Tavoite Suomi tarjoaa ratkaisuja globaaleihin kehityshaasteisiin arvopohjaisesta maakuvastaan lähtien
Yhteyshenkilö
Jemina Suikki, Asiantuntija
[email protected]
Tavoitteet ja tuotokset
Ohjelman tavoitteet:
-Tukea Suomen biotalousstrategiaa lisäämällä puun käyttöä rakentamisessa, ja siten kasvattaa hiilen pitkäaikaisia varastoja.
-Edistää puurakentamisen teollisen valmistuksen yritystoimintaa Suomessa
-Edistää kansainvälisesti kilpailukykyisen puurakentamisen osaamista Suomessa
-Lisätä puun käyttöä julkisessa rakentamisessa
-Lisätä puun käyttöä kaupunkirakentamisessa ja suurissa puurakenteissa
Ohjelman tuotokset:
-Osaamisen koulutuksen varmistaminen
-Informaatio-ohjauksella vaikuttaminen
-Faktatiedon tarjoaminen asennemuutoksen aikaansaamiseksi
-Teollisen puurakentamisen ratkaisujen edistäminen tarjoamalla kehityspanoksia
-Kansainvälisen tutkimus- ja kehitysyhteistyön edistäminen
-Julkisen puurakentamisen vauhdittaminen
Tiivistelmä
Puurakentamisen ohjelma (2016–2022) on valtioneuvoston yhteinen, ympäristöministeriön hallinnoima ohjelma, jonka tavoitteena on lisätä puun käyttöä niin kaupunkien rakentamisessa, julkisessa rakentamisessa kuin suurissa puurakenteissakin. Ohjelma pyrkii samalla monipuolistamaan ja kasvattamaan puun käyttöä ja sen jalostusarvoa.
Lähtökohdat
Yhteiskunnalliset ja ilmastopoliittiset tarpeet edellyttävät puun käytön laajentamista sekä puuhun pohjautuvien rakennusjärjestelmien ja -tuotteiden kehittämistä. Puun käyttöä kehittämällä voidaan tukea metsien kestävää ja järkevää käyttöä. Puun käyttö alentaa rakentamisen hiilijalanjälkeä, kun tarkastellaan rakennuksen koko elinkaarta materiaalin valmistuksesta rakentamiseen, käyttöön ja kierrätykseen. Teollisen puurakentamisen ratkaisut mahdollistavat materiaali- ja tuotantotehokkuuden kehittämisen sekä teollisten hallittujen prosessien kautta myös laadun ja kustannustehokkuuden parantamisen. Puun käytön lisääminen rakentamisessa on tehokas keino edistää kansallisen energia- ja ilmastostrategian mukaisten ilmastotavoitteiden tavoittamista vuoteen 2035 mennessä. Puun sitoma hiili myös säilyy rakenteissa ja kalusteissa pitkään hiilivaraston
Lisätietoja
Ohjelmalla pyritään kasvattamaan puun käyttöä rakentamisessa Suomessa. Lisäämällä puun käyttöä rakentamisessa kasvatetaan pitkäaikaisia hiilidioksidi varastoja rakennus- ja sisustustuotteisiin. Puurakentamisella pienennetään Suomessa syntyvää rakentamisen hiilijalanjälkeä.
Ohjelman onnistumista mitataan muun muassa seuraavilla mittareilla:
-Asuntojen määrä puukerrostaloissa
-Teollisen puurakentamisen osuus puurakentamisesta
-Puuhun perustuvien rakennustuotteiden vienti
-Rakennuksiin sidottu hiilen määrä
-Julkisen rakennuttajan puurakentamisen määrä
-Puun käyttö rakentamisessa
7-vuotinen ohjelma toteutetaan vuosina 2016-2022. Puurakentamisen ohjelmaa toteutetaan panostamalla tiettyihin painopisteisiin eri vuosina. Ohjelman painopisteet ovat: Puun käytön lisääminen kaupunkirakentamisessa, suurten puurakenteiden rakentamisen lisääminen, Alueellisen osaamisen kasvattaminen, puun käytön edistäminen julkisessa rakentamisessa ja viennin tukeminen. Vuosina 2020-2022 ohjelma painottaa toimenpiteitään puun käytön edistämiseen julkisessa rakentamisessa, alueellisen osaamisen kasvattamiseen ja viennin tukemiseen. Vuonna 2020 ohjelmalle toteutetaan toinen kehittävä väliarviointi.
Muut asiakirjat ja muistiot
-
25.3.2021 Ympäristöministeriö
-
Decision template for grants PDF
22.2.2021 Ministry of the Environment
-
Conditions and restriction concerning special grants of the Ministry of the Environment PDF
22.2.2021 Ministry of the Environment
-
Hakukuulutus: avustukset julkiselle sektorille puun käyttöä rakentamisessa edistäviin hankkeisiin PDF
1.6.2020 Ympäristöministeriö
Hakukuulutus: avustukset julkiselle sektorille puun käyttöä rakentamisessa edistäviin hankkeisiin
Kokousaineistot ja liitteet
-
Allekirjoitussivu hankehakemuksen liitteeksi PDF
19.2.2021 Ympäristöministeriö
-
Sökandens försäkran om uppgifterna i ansökningsblanketten PDF
19.2.2021 Ympäristöministeriö
-
Hakijan vakuutukset hakulomakkeessa_allekirjoitus PDF
27.1.2021
Julkaisut ja raportit
-
Puurakentamisen ohjelman toinen kehittävä arviointi PDF
3.2.2021 Korkia Consulting Oy
Tämä ympäristöministeriön Puurakentamisen ohjelman (2016–2022) toinen kehittävä väliarviointi on keskittynyt kahteen tematiikkaan: toisaalta on arvioitu puurakentamisen tulevaisuuden näkymiä ja millaisiin teemoihin ohjelman tulisi vastata tulevaisuudessa, ja toisaalta tarkasteltu Puurakentamisen ohjelman tähänastisia onnistumisia, kehityskohteita sekä vaikuttavuutta. Arviointityö on sisältänyt kaikki ohjelman toimenpiteet 10/2020 mennessä. Arviointi on toteutettu 10/2020–01/2021 aikavälillä Korkia Consulting Oy:n toimesta, jonka lisäksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun asiantuntija on toiminut asiantuntijakommentoijana työssä. Arviointiaineisto koostuu kirjallisuus- ja tilastokatsauksesta, laajasta aineistoanalyysistä, asiantuntijahaastatteluista, kyselystä ohjelmassa rahoitetuille toimenpiteille sekä kolmesta osallistavasta työpajasta.
-
25.1.2021
-
Tillväxt och utveckling med trä - Anvisningar för sökande och mottagare av statsunderstöd 2018-2023 PDF
22.1.2021 Miljöministeriet
-
Suomalainen puuhuonekalu suunnittelukilpailu 2020 - loppuraportti PDF
18.12.2020 Ornamo ry
Puun jalostusarvon nosto, kotimaisen huonekaluteollisuuden kilpailukyvyn parantaminen muotoilun avulla sekä puukalusteiden ympäristöarvot muodostivat lähtökohdan uudenlaiselle kalustekilpailukonseptille. Suomalainen huonekalu -suunnittelukilpailu toi yhteen 21 kotimaista kalusteyritystä ja suunnittelijat. Kaksivaiheinen kilpailu toteutettiin kahden etujärjestön – valmistajia edustavan Puuteollisuusyrittäjät ry:n ja muotoilualan asiantuntijajärjestö Ornamon yhteistyönä. Avoimella kilpailulla haettiin puuta hyödyntäviä kaluste- ja tuoteideoita. Koronavuoden haasteista huolimatta kilpailu onnistui tehtävässään löytää uusia kaupallisia tuoteideoita ja herättää keskustelua kotimaisesta kalusteteollisuudesta. Kuluttajien tavoittamiselle asetetut tavoitteet eivät toteutuneet toivotusti Habitaren peruuntumisen vuoksi.
-
5.11.2020 Janne Tolppanen
Suomalaiseen puukerrostaloankekantaan kerätään kaikki suunnitteilla tai rakenteilla olevat vähintään 3-kerroksiset puukerrostalohankkeet sekä kaikki merkittävät suuren mittakaavan puurakenteiset julkiset rakennukset Suomessa. Hankekannassa ei esitetä jo toteutuneita kohteita. Tämä raportti on vuoden 2020 päivitys.
-
City Policy Framework for Dramatically Reducing Embodied Carbon 2020 PDF
5.10.2020 Bionova Oy
Kaupungistuminen keskittää rakentamisen kaupunkeihin, ja rakentamisen volyymi globaalisti kasvaa ennennäkemättömälle tasolle. Rakennusmateriaalien ja rakentamisen kasvihuonekaasupäästöt on arvioitu ylittävän 100 gigatonnia vuoteen 2060 mennessä, jos rakentamisen päästöintensiteettiä ei olennaisesti onnistuta alentamaan. Raportissa kuvataan polittiikkatoimet, joilla päästöjä voidaan alentaa.
-
Mikkelin eteläisen aluekoulun hybridirakenteen konseptisuunnittelun loppuraportti PDF
8.9.2020 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu
Hankkeessa tuotettiin ideoita ja kehittämisaiheita Mikkelin aluekoulun hybridirakenteiksi. Kehitysideat palvelevat puu- ja hybridirakentamisen kehittämistä myös muissa kohteissa, esimerkiksi Mikkelin itäisen aluekoulun suunnittelussa.
-
Kuhmon hyvinvointiaseman viitesuunnitelma PDF
12.6.2020 JKMMM Arkkitehdit
Käsillä olevan esiselvityksen tavoitteena on visioida nykyaikaisen hyvinvointiaseman ominaisuuksia ja selvittää puun laajamittainen hyödyntäminen terveys- ja pelastustoimen rakennusten materiaalina. Esiselvitys on tehty Kuhmon kaupungin terveysasemahankkeesta, mutta siten, että tuotettu tieto, osaaminen ja materiaali olisi myös muiden vastaavien hankkeiden hyödynnettävissä.
-
Ohjeet valtionavustuksen hakijoille ja saajille 2020 Kuntahaku PDF
1.6.2020 Ympäristöministeriö
Ohjeet julkisen toimijan puurakentamisen avustushankkeille.
-
Anvisningar till sökande och mottagare av statsunderstöd - Programmet för träbyggande 2020 PDF
1.6.2020 Miljöministeriet
Anvisningar till sökande och mottagare av statsunderstöd - Programmet för träbyggande 2020
-
Ilmastoviisasta rakentamista - miksi Suomi pitää rakentaa puusta PDF
14.1.2020 Ympäristöministeriö
Ilmastoviisasta rakentamista - miksi Suomi pitää rakentaa puusta
-
Asunto- ja palvelurakentaminen kunnissa 2020-2021 PDF
1.1.2020 Rakennustutkimus RTS Oy
Raportti asunto- ja palvelurakentamisen näkymistä kunnissa 2018-2020.
-
Joensuu Light House – tutkimus- ja kehitystoimenpiteet PDF
31.12.2019 Karelia Ammattikorkeakoulu
Tämän TKI-hankkeen tavoitteena oli tuottaa tietoa korkeiden, yli 8-kerroksisten puukerrostalojen, suunnitteluun ja työmaa toteutukseen liittyen. Tässä yhteydessä tarkastelun kohteena oli Lighthouse Joensuu 14-kerroksinen puukerrostalo. Kohteesta kerättävää tietoa olivat mm. rakenteiden lämpö- ja kosteustekninen toimivuus, rungon painumat ja siirtymät, äänitekninen toimivuus ja työmaatekniikka. Kohteesta tuotettu tieto tukee puurakentamisen alan kehittymistä erityisesti korkean kaupunkirakentamisen kontekstissa.
-
KEKO kaavoituksen ekolaskurin kehittäminen - esiselvitys PDF
31.12.2019 FCG suunnittelu ja tekniikka Oy
Tämän työn tavoitteena oli kerätä kokemuksia KEKO -työkalun käytöstä ja arvioida työkalun kehittämis- ja päivitystarpeet. Erityisesti pyritään arvioimaan rakennetun ympäristön ilmastovaikutusten huomioimisen kattavuutta rakennustason päästölaskennasta kaavatason ilmastoarviointiin. Lisäksi kerätiin käyttäjien kokemuksia ja näkemyksiä muista vastaavista työkaluista. Hankkeessa pyritään löytämään myös tietoa, onko työkalua kehitetty edelleen sen julkaisemisen jälkeen hyödyntäen avointa lähdekoodia.
-
Tukista tuotteiksi arvoketjun kehittämien -esiselvitys PDF
27.12.2019 Indufor Oy
Selvityksessä tarkastellaan mahdollisuuksia lisätä tukkia jatkojalostavaa teollisuutta ja sen tuottamien tuotteiden käyttöä Suomessa sekä tukkipuun käytön arvoketjuun liittyvän osaamisen nykytilaa ja kehittämistarpeita.
-
Puuperäisen rakennus- ja purkujätteen kiertotalous PDF
20.12.2019 Gaia Consulting Oy ja Ytekki Oy
Selvitys Suomessa syntyvästä puuperäisestä rakennus- ja purkujätteestä. Selvitys sisältää: Rakennus- ja purkujätteen määriä ja laatua, jakautumista eri alajätejakeisiin sekä syntypaikkoja, kierrätyksen kannalta potentiaalisia puupohjaisia jätejakeita sekä niiden mahdollisia käyttötarkoituksia ja hyödyntäjiä sekä haasteet ja vaikeuttavat tekijät puupohjaisen rakennus- ja purkujätteen kier-rätykselle.
-
Timber construction in Finland - Case Ylivieskan Kirkko PDF
4.11.2019 Design-to-Production GmbH
-
Suomalaisen puuhuonekaluteollisuuden kilpailukyvyn edistämishanke PDF
31.10.2019 Puuteollisuusyrittäjät ry
Puuteollisuusyrittäjät ry on valmistellut ”Suomalaisen puuhuonekaluteollisuuden kilpailukyvyn edistämishankkeena” Suomalainen Huonekalu – suunnittelukilpailun. Kilpailu julkistettiin Habitaressa 11.9.2019.
-
Ilmastoviisasta rakentamista - Miksi puusta kannattaa rakentaa PDF
11.9.2019 Ympäristöministeriö
Ilmastoviisasta rakentamista - Miksi puusta kannattaa rakentaa
-
Tulevaisuuden talli - Hyvinvoivat ja kestävät hevosympäristöt PDF
10.6.2019 Johanna Anttila
Tulevaisuuden talli- kokonaisuudessa on koottu hevosen luontaisia käyttäytymismalleja mahdollistavan ympäristön suunnitteluun liittyvää tietoa helposti selailtavaan ja jalostettavaan muotoon, tarkoituksena on että esityksen sisältö on helposti hyödynnettävissä myös erilaisissa web-julkaisuissa ja keskustelun aloituksissa. Tieto on pyritty esittämään visuaalisessa, nopeasti sisäistettävässä muodossa. Plansseja voidaan myös irroittaa kokonaisuudesta.
-
Puurakentamisen ohjelman kehittävä väliarviointi 2019 PDF
3.5.2019 WitMill Oy
Puurakentamisen ohjelma on osa jatkumoa jo yli 20 vuotta jatkuneille kansallisen tason politiikkatoimenpiteille puun käytön edistämiseksi. Aiemmista ohjelmista poiketen ympäristöministeriön ohjelma korostaa hiilen pitkäaikaisten varastojen merkitystä. Ohjelman aikana on tapahtunut hyppäys toimintaympäristön kehittymisessä ja suomalainen puurakentaminen on päässyt kiihdytysvaiheen alkuun. Puurakentamisen ohjelmalla voidaan arviointiaineiston valossa osoittaa alkavaa vaikuttavuutta.
-
Puutuote- ja huonekaluteollisuuden vaikutukset Suomessa PDF
19.3.2019 Pellervon taloustutkimus
Valtakunnallinen kooste puutuote- ja huonekalureollisuudesta Suomessa.
-
Kasvua ja kehitystä puusta - Viestintäohje hankkeille PDF
1.1.2019 Ympäristöministeriö
Kasvua ja kehitystä puusta - Viestintäohje hankkeille
-
Puun käytön hyväksyttävyys Suomessa PDF
1.12.2018 Vaasan yliopisto
Tämän raportin tulokset perustuvat yksittäiseen empiiriseen tapaustutkimukseen, jonka aineisto on kerätty satunnaisotannalla poimituilta Suomessa asuneilta vastaajilta ja analysoitu kvantitatiivisin menetelmin. Aineiston kokoon liittyvien rajoitteiden takia tulokset eivät ole edustavia kuvaamaan Suomessa asuvien kuluttajien yleisiä näkemyksiä asioista, joita raportissa on esitetty. Kuten tapaustutkimukset ylipäätään, tulosten avulla voidaan kuitenkin muodostaa kokonaiskuvaa erityisesti puun käyttöön liittyvistä asenteista ja tarpeista asumisessa, joita harkituin oletuksin voidaan yleisempänä ilmiönä olettaa esiintyvän myös laajemmin yhteiskunnassa.
-
Suomalaisen huonekalun kilpailukyky tulevaisuudessa PDF
30.8.2018 Petri Pajumäki
-
Suomalaisen puuhuonekalun kilpailukyky PDF
30.8.2018 Petri Pajumäki
Haastattelututkimus Suomalisen puuhuonekalun kilpailukyvystä ja tulevaisuuden näkymistä.
-
Asuntoreformi Helsinki 2020 - Ulkovaipan ääneneristys, Pasilan kortteli 17130 PDF
13.8.2018 A-Insinöörit Suunnittelu Oy
Asuntoreformi Helsinki 2020 Selvitys kohteen ulkovaipan ääneneristyksestä, Pasilan kortteli 17130
-
Rakennuttajien aktivointi puurakentamiseen - selvitys tarvittavista toimenpiteistä PDF
25.6.2018 Puuinfo Oy
Selvitys toimenpiteistä, joilla aktivoida rakennuttajia kasvattamaan puun käyttöä rakentamisesa.
-
Asunto- ja pelvelurakentaminen kunnissa 2018-2020 PDF
1.6.2018 Rakennustutkimus RTS Oy
Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää asunto-, palvelu- ja liikerakentamisen näkymiä Suomen kunnissa vuosina 2018-2020.
-
Puukerrostalojen käytön aikaiset elinkaarikustannukset PDF
1.4.2018 Forecon Oy
Tässä raportissa käsitellään ennen vuotta 2005 valmistuneita puukerrostaloja ja niiden käytön aikaisia lämmitysenergian, sähköenergian sekä veden kulutusta sekä niiden ja muiden kiinteistön ylläpidon kustannuksia ja korjauskustannuksia eri vuosilta. Kustannuksia verrataan saman ikäisiin, samankaltaisen asumisprofiilin sekä saman maantieteellisen alueen betonikerrostaloihin.
-
Kasvua ja kehitystä puusta - tukiohjelma: Ohjeet valtionavustuksen hakijoille ja saajille 2018-2023 PDF
5.3.2018 Ympäristöministeriö
Kasvua ja kehitystä puusta - tukiohjelma
-
4.12.2017 Tampereen teknillinen yliopisto
Raportissa esitetään Jätkäsaaren Wood City –hankkeessa toteutettavia rakennustyömaan lämpö- ja kosteusolosuhteiden mittauksia ja niihin liittyviä kehitys- ja raportointitoimenpiteitä.
-
Rakennusten energiankäytön vertailu raportti 2017 PDF
16.11.2017 Sweco Rakennetekniikka Oy
Ympäristöministeriön toimeksiannosta laaditun raportin ’Rakennusten energiankäytön vertailu’ tarkoituksena on esittää teemoja myöhemmin toteutettavan kehityshankkeen sisällöksi.
-
Rakentamisen hiilivarastot selvitys PDF
25.9.2017 Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
Arvio Suomalaisen rakennuskantaan sitoutuneen hiilen varastosta ja eri rakennustapojen vaikutuksesta hiilivaraston kehittymiseen.
-
Puurakentamisen ohjaus - kaavoista toteutukseen PDF
15.9.2017 Arkkitehdit MY Oy
Selvityksessä keskitytään, miten puurakentamista voidaan edistää kaupunkien rakentamisen ohjauskeinoja kehittämällä.
-
Paloturvallisuusasetuksen arviointityö PDF
4.6.2017 Esko Mikkola
Asiantuntija-arviointi ympäristöministeriön lausunnolla olleen rakennusten paloturvallisuusta koskevan asetusluonnoksen viimeistelyn tueksi.
Asettaminen ja organisointi
-
Mikkelin eteläinen aluekoulu hybridirakenne - Konseptisuunnitelma PDF
4.9.2020 Studio Puisto Arkkitehdit Oy
Esitys aluekoulun konseptisuunnitelmasta
-
Puurakentamisen Kasvupolku 2020 PDF
30.6.2020 Aava & Bang Oy
Puurakentamisen Kasvupolku 2020 palveluhankinta. Yhteinen agenda puurakentamisen toimialan kehittämisessä ja kasvattamisessa. Olemassa olevien yritysten kehittäminen, verkottuminen ja kasvun mahdollistaminen Kasvupolun eri vaiheissa.
-
Ympäristöministeriön graafinen ohjeisto - hankkeiden käyttöön PDF
3.2.2020 Ympäristöministeriö
Ympäristöministeriön graafinen ohjeisto - hankkeiden käyttöön
-
Punkaharjun aluekoulun konseptisuunnitelma PDF
29.11.2019 Studio Puisto Arkkitehdit Oy
Punkaharjun Puukoulun esitysmateriaali työpajan tuloksista.
-
Kasvua ja kehitystä puusta - väliraporttimalli PDF
1.1.2018 Ympäristöministeriö
Kasvua ja kehitystä puusta - väliraporttimalli
-
Kasvua ja kehitystä puusta - loppuporttimalli PDF
1.1.2018 Ympäristöministeriö
Kasvua ja kehitystä puusta - loppuporttimalli
-
Kasvua ja kehitystä puusta - maksatushakemus DOC
1.1.2018 Ympäristöministeriö
Kasvua ja kehitystä puusta - maksatushakemus
Hankeryhmä
Nimi
Nimike
Organisaatio
Rooli
Toimikausi
Heino, Petri
Ohjelmapäällikkö
ympäristöministeriö
Rooli: Hankepäällikkö
1.1.2016 – 31.12.2022
Heino, Petri
Ohjelmapäällikkö
ympäristöministeriö
Rooli: Vastuuhenkilö
1.1.2016 – 31.12.2022
Suikki, Jemina
Asiantuntija
ympäristöministeriö
Rooli: Asiantuntija
1.2.2018 – 31.12.2022
le Roux, Simon
Projektiasiantuntija
ympäristöministeriö
Rooli: Asiantuntija
1.1.2016 – 31.12.2022
Ryhmittelemättömät
Nimi
Nimike
Organisaatio
Rooli
Toimikausi
Suikki, Jemina
Asiantuntija
ympäristöministeriö
Rooli: Hankkeen yhteyshenkilö
1.1.2016 – 31.12.2022
Suikki, Jemina
Asiantuntija
ympäristöministeriö
Rooli: Asiantuntija
1.1.2016 – 31.12.2022