Julkinen puurakentaminen
Kunnilla on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä. Monessa kunnassa puun käyttö rakentamisessa on tunnistettu yhdeksi keinoksi pienentää kunnan hiilidioksidipäästöjä ja päästä lähemmäksi asetettuja ilmastotavoitteita. Puun käytön edistäminen julkisessa rakentamisessa on yksi ympäristöministeriön Puurakentamisen ohjelman painopisteistä. Ohjelma edistää julkista puurakentamista tarjoamalla kuntatoimijoille työkalujen lisäksi yleistä tietoisuutta puurakentamisen eduista, kuten hiilijalanjäljen merkityksestä sekä terveellisyydestä ja turvallisuudesta rakentamisessa. Valtion vuoden 2020 neljännessä lisätalousarviossa Puurakentamisen ohjelmalle myönnettyä lisärahoitusta kohdistetaan erityisesti julkisen rakentamisen sekä osaamisen ja koulutuksen kehittämiseen.
Kansalliset tavoitteet julkiselle puurakentamiselle
Ympäristöministeriön Puurakentamisen ohjelma on yhdessä sidosryhmien kanssa työstänyt kansalliset tavoitteet julkiselle puurakentamiselle. Tavoitteet on annettu puun osuudelle kaikesta julkisesta uudisrakentamisesta sekä rakennusmääriltään merkittävimmille rakennustyypeille.
Kaikki rakentaminen | Rakentamisen kokonaismäärä (1000 m3) |
Puurunkoiset rakennukset (1000 m3) | Puun markkinaosuus (%) |
---|---|---|---|
2019 | 6 907 | 1 039 | 15 % |
2022 | 5 661 | 1 760 | 31 % |
2025 | 5 221 | 2 296 | 45 % |
Tavoitteet julkaistiin syksyllä 2020 pidetyssä julkistamistilaisuudessa. Perusteet tavoitteen asettamiselle ja rakennustyyppikohtaiset tavoitteet on esitetty Julkisen puurakentamisen kansalliset tavoitteet -raportissa.
Tukea puurakentamiseen
Julkisen puurakentamisen neuvontapalvelu
Julkisen puurakentamisen neuvontapalvelu tarjoaa tietoa ja vastauksia julkisen puurakentamisen haastaviin kysymyksiin. Osana neuvontapalvelua julkiselle toimijalle tarjotaan koulutuksia, vertaistukea ja yhteiskehittämistä, jotka parantavat julkisen puurakentamisen edellytyksiä Suomessa. Neuvontapalvelun toteuttaa Motiva Oy.
Muu tuki julkiselle rakennuttajalle
Valtioneuvosto on sitoutunut puurakentamisen edistämiseen ja julkisen puurakentamisen tavoitteisiin. Julkista rakennuttajaa tuetaan suorien kehityshankeavustuksien lisäksi seuraavilla toimenpiteillä:
- Verkosto- ja sidosryhmätapaamiset
- Julkisen puurakennuksen hankintaopas
- Tietopaketti kuntien käyttöön
- Hankekanta kotimaisista julkisista puurakennuksista
Lisäksi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää korotettua käynnistysavustusta vuokra-asuntojen rakentamiseen. Puukerrostalojen käynnistysavustus vuoden 2021 loppuun saakka MAL-alueilla on 5000 euroon asuntoa kohden. MAL-alueiden ulkopuolella käynnistysavustus on 1000 euroa, jota korotetaan 2000 eurolla asuntoa kohden, mikäli kyseessä on puurakennus.
Kuntakiertueella tarjolla tietoa ja puhetta puusta
Kiinnostus puurakentamista kohtaan on kasvanut kunnissa ympäri Suomen. Puurakentamisen ohjelma vastaa kiinnostukseen ja lähtee vuonna 2023 kiertueelle kuntiin kertomaan ja keskustelemaan siitä, miksi puuta kannattaa käyttää rakentamisessa. Tavoitteena on käydä paikan päällä 50 kunnassa tapaamassa paikallisia päättäjiä ja viranhaltijoita.
Matalan kynnyksen tilaisuuksissa on tarkoitus keskustella esimerkiksi kansallisista puurakentamisen tavoitteista sekä kunnille tarjottavista työkaluista puurakentamisen edistämiseksi.
Ilmoita kuntasi osaksi vuoden 2023 kiertuetta tällä lomakkeella (lyyti.fi)
Tulossa olevat kiertuetilaisuudet
- Kemi 16.5.2023
- Tornio 17.5.2023
- Kuopio 22.5.2023
- Varkaus 24.5.2023
- Iisalmi 25.5.2023
- Lahti 8.6.2023
- Lappeenranta 14.6.2023
Menneet kiertuetilaisuudet
- Kuusamo ja Taivalkoski 10.1.2023
- Kajaani 20.2.2023
- Suomussalmi 21.2.2023
- Hyrynsalmi 22.2.2023
- Sotkamo 23.2.2023
- Kuhmo 24.2.2023
- Virrat 7.3.2023
- Nokia 9.3.2023
- Ylöjärvi 10.3.2023
- Sastamala 10.3.2023
- Kaarina 14.3.2023
- Raisio 16.3.2023
- Naantali 16.3.2023
- Jyväskylä 27.3.2023
- Jämsä 29.3.2023
- Kouvola 4.4.2023
- Kempele 24.4.2023
- Forssa 27.4.2023
- Kerava 2.5.2023
- Kirkkonummi 4.5.2023
- Hämeenlinna 10.5.2023
- Riihimäki 11.5.2023
Näkökulmia puurakentamiseen
-
Video: miksi puurakentaminen? »
Miksi kunnan kannattaa rakentaa puusta?
-
Video: kunnat ja puurakentaminen »
Miten hankkia kunnalle puurakennuksia?
-
Video: kaavoitus ja maankäyttö »
Miten puurakentamista voidaan lisätä kaavoituksella ja maankäytöllä?
-
Video: teollinen puurakentaminen »
Millainen on puun matka metsästä massiivipuuelementiksi?
-
Video: terveellisyys ja turvallisuus »
Ovatko puurakennukset terveellisiä, turvallisia ja viihtyisiä?
-
Julkaisu: Miten lisätä puun käyttöä julkisessa rakentamisessa? »
Kuntien tueksi näkökulmia julkiseen puurakentamiseen ja puun käytön lisäämiseen.
-
Kysymyksiä ja vastauksia puurakentamisesta »
Vastauksia julkisten toimijoiden yleisimpiin kysymyksiin puurakentamisesta.
-
Artikkeli: Puurakennuksen hankinnassa tarvitaan uudenlaista ajattelua »
Artikkeli puurakennuksen hankinnasta.
Avustukset
Avustushaut julkiselle sektorille
Myönnetyillä avustuksilla on tuettu kuntien puurakentamisen kehitystä ja lisätty valmiuksia toteuttaa varsinaisia puurakennushankkeita. Hankkeet ovat voineet tuottaa uutta tietoa, palveluja, ratkaisuja, toiminta- ja/tai yhteistyömalleja puurakentamisen kehittämiseksi. Avustuksia on myönnetty yhteensä noin 1,1 miljoonaa euroa.
Päättyneet hakukierrokset ja tuetut hankkeet
Päättyneiden hankkeiden loppuraportit löytyvät valtioneuvoston Hankeikkunasta.
Tuetut hankkeet ensimmäisellä hakukierroksella:
Lempäälän kunta: Lempäälän kunnan puurakentamista edistävä ohjelma
Hankkeen tavoitteena on edistää Lempäälän puurakentamista, ja luoda Lempäälän kunnan puurakentamista edistävä ohjelma. Ohjelma tuottaa puurakentamista edistäviä kaavatyön määritelmiä ja linjauksia, keinoja puurakentamisen edistämiseen julkisissa rakennuksissa sekä tarjoaa rakentajille infopaketin puurakentamisesta. Ohjelman työstämisessä konkreettiseksi tarkastelu- ja määrittelykohteeksi otetaan kokonaan kunnan omistuksessa oleva Saikan alue, jota ollaan parhaillaan kaavoittamassa. Alueesta halutaan tehdä puurakentamisen mallikohde Lempäälään. Saikan alueelle on suunniteltu uusi 3-kerroksinen päiväkoti/koulu sekä pientaloja, kaupunkipientaloja ja kerrostaloja.
Hankkeen tuloksena syntyy Lempäälän kunnan puurakentamista edistävä ohjelma, joka on luotu käyttäen apuna konkreettista tarkastelukohdetta, uutta Saikan aluetta. Lempäälän kunnan puurakentamista edistävä -ohjelma käsitellään kunnan luottamushenkilöorganisaatiossa ja siitä tulee julkinen asiakirja. Ohjelma sisältää puurakentamista edistäviä kaavatyön määritelmiä ja linjauksia, keinoja puurakentamisen edistämiseen julkisissa rakennuksissa sekä tarjoaa rakentajille infopaketin puurakentamisesta. Ohjelman työstön aikana haetaan monipuolisesti erilaisia ratkaisuja puurakentamisen edistämiseen. Projektin aikana selvitettäviä ja ratkottavia asioita ovat mm. miten kunta voi tukea puurakentamista pientalorakentamisessa ja aktiivisesti pienentää rakentamisessa syntyvää hiilijalanjälkeä, millä mittarilla tontinluovutuksessa voidaan tukea puurakentamista ja pienempää hiilijalanjälkeä ja voiko tontin hintaa kompensoida, jos rakennuksessa on puurakenteita ja energiaratkaisu on hyvä edistäen näin kunnan hiilineutraaliustavoitteita.
Kesto: 1.10.2020-30.4.2021
Yhteystiedot: Kati Skippari: [email protected]
Maalahden kunta: Strateginen valinta – julkinen puurakentaminen
Hankkeen tavoitteena on edistää kestävää puurakentamista ja luoda strateginen päätöksentekoprosessi Maalahden kunnan puurakentamisesta. Maalahden kunta aloittaa uuden ilmastoystävällisen hankkeen ”Strateginen valinta – julkinen puurakentaminen”, jonka keskiössä on Petolahden uusi koulurakennus. Koulun ulko- ja väliseinät rakennetaan ristiinliimatusta massiivipuusta. Rakennusprosesseissa otetaan huomioon käyttäjien, oppilaiden ja opettajien osallistaminen. Maalahden kunta kehittää ilmastostrategian, jossa huomioidaan myös puurakentaminen. Hankkeen tavoitteina ovat strategisen puurakentamisen ohjauksen kehittäminen sekä tiedon jakaminen muille kunnille ja organisaatioille puurakentamisesta järjestämällä Petolahden lukiokiinteistön rakentamiseen liittyviä esittelyjä ja esityksiä.
Hankkeen tuloksina lisätään tietoisuutta puurakentamisesta omassa kunnassa ja muiden julkisten toimijoiden keskuudessa. Lisäksi luodaan paremmat edellytyksen kunnille tehdä tietoisia valintoja julkisen rakentamisen materiaaleista. Hankkeessa laaditaan kunnalle kestävän kehityksen strategia.
Kesto: 1.10.2020-31.12.2021
Yhteystiedot: Jenny Malmsten: [email protected]
Lue lisää: Strateginen valinta - julkinen puurakentaminen
Ett strategiskt val – offentligt byggande i trä: Slutrapport
Siuntion kunta: Puurakentaminen mahdolliseksi pienissä kunnissa
Hankkeen tavoitteena on laatia pienten kuntien hiilineutraaliustavoitteita tukeva puurakentamisen edistämiseen keskeisesti sitouttava tiekartta. Hankkeen aikana tarkastellaan Siuntion kaavoitusta, SoTe-keskuspalvelualueen rakentamisessa kehityssuunnittelua ja alueellista puukerrostalorakentamista julkisen hankinnan näkökulmasta. Lisäksi hankkeen tavoitteena on lisätä puurakentamisen mahdollisuuksia pienissä kunnissa. Hanke tuottaa Cloudia -järjestelmään avoimesti saatavilla olevia puurakentamista edistäviä kilpailutusdokumentteja sekä päivittää kunnan rakentamisohjeistusta, kaavoitusta ja rakentamisjärjestystä poistamalla ohjeistosta puurakentamista vaikeuttavia elementtejä ja lisäämällä niihin puurakentamista lisääviä toimenpiteitä.
Hankkeen lopputuloksena saadaan konseptoitu julkisen hankinnan kilpailutusmalli, jonka avulla voidaan edistää puurakentamista ja hiilineutraalia laadullista kilpailua Cloudia- tarjouskilpailutusjärjestelmän avulla. Hanke on tuottaa Cloudia -sähköiseen tarjousjärjestelmään sopivan kokonaisuuden, joka helpottaa julkisen hankintalain mukaista kilpailuttamista, samalla antaen ne kriteerit ja pisteytyksen, joilla pystytään edistämään puurakentamista pienten kuntien julkisissa hankinnoissa. Kaavoitukseen ja rakentamiseen tehdään hyvät käytännöt -kaltainen luettelo, toimista ja kirjauksista, joilla puurakentamisen esteitä voidaan poistaa ja puurakentamista edistää.
Kesto: 01.11.2020-31.12.2021
Yhteystiedot: Markus Moisio: [email protected]
Lue lisää: Hankkeen loppuraportti
Imatran Toimitilat Oy: Hiilineutraali urheilutalo
Imatralla on lähivuosina tulossa urheilutalon uudisrakentamishanke. Vanha urheilutalo on sisäilmaongelmissa eikä vastaa nykylajien käyttäjien tarpeita. Hiilineutraali urheilutalo –hankkeen tavoitteena on lisätä Imatran kaupungin strategian mukaisesti hiilineutraalia rakentamista. Hankkeen tavoitteena on tehdä selvitys hiilineutraalin urheiluhallin toteutuskonseptiksi. Hankkeessa selvitetään, kuinka eri puurakenteisilla runkoratkaisuilla voidaan vaikuttaa hiilineutraalin tavoitteen saavuttamiseksi. Työssä vertaillaan myös eri sijaintivaihtoehtojen ja niissä hyödynnettävien energiasivuvirtojen merkitystä. Hankkeen toteutuskelpoisuutta selvitetään yhteistyössä paikallisten puutuotevalmistajien/-rakentajien ja toimitusketjun kanssa. Tavoitteena on luoda mittaristo ja toimintamalli suunnittelun lähtökohdaksi tähän ja muihin vastaaviin kohteisiin.
Hankkeessa saadaan seuraavat keskeiset tulokset:
• selvitys kuinka hanke saadaan hiilineutraaliksi eri runkoratkaisuilla, sijaintipaikan, kompensaatioiden avulla
• mittaristo ja ohjeistus eri vaihtoehtojen vertailuun, jatkosuunnitteluun ja kilpailutukseen
• luonnokset mahdollisista eri runkoratkaisuista
• toteutuskelpoisuus paikallista yritysverkostoa hyödyntäen
• yleisselvitys, referenssi ja mittaristo hiilineutraalisuuden arviointiin vastaavissa hankkeissa
Kesto: 1.10.2020 - 31.3.2021
Yhteystiedot: Henry Tapiola: [email protected]
Lue lisää: Hiilineutraali urheilutalo: Loppuraportti
Ylivieskan kaupunki: Hamarinpuhto
Hankkeen tavoitteena on edistää puurakentamista konkreettisesti ja tuottaa kestävän rakentamisen esimerkkiratkaisuna laadukkaan ja viihtyisän kaupunkimaisen pientaloalueen suunnitelma toteuttamisen pohjaksi. Hanke edistää myös puurakennusten elinkaarivaikutuksiin liittyvää osaamista kunnassa.
Hankkeen tuloksena suunnitellaan toteuttavaksi kestävän rakentamisen esimerkkiratkaisuna laadukas ja viihtyisä kaupunkimainen pientaloalue, jossa on huomioitu puurakentaminen ja kehittyvän seutukaupungin näkökulma. Hankkeen tuloksena kunnan puurakentamisen osaaminen lisääntyy.
Kesto: 1.11.2020 - 31.12.2021
Yhteystiedot: Risto Suikkari: [email protected]
Lue lisää: Hankkeen loppuraportti
Vaasan kaupunki: Portti Tulevaisuuteen
Hankkeen tavoitteena on Portti Tulevaisuuteen -rakennuksen suunnittelu yhteisöllisenä oppimisprosessina. Portti Tulevaisuuteen on puurakentamisen koekenttä, yhteistyötila uuden asuinalueen kehittämiseen sekä virkistysalueen huoltorakennus. Portti on myös maamerkki ja eräänlainen lähtölaukaus teollisuusalueen muuttamisessa monimuotoisen vähähiilisen rakentamisen asuin- ja työpaikka-alueeksi. Hanke edistää puurakentamista Vaasassa konkreettisesti sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.
Hankkeessa tullaan tekemään yhteistyötä oppilaitosten, eri alojen suunnittelijoiden, rakentajien ja viranomaisten kesken. Portti Tulevaisuuteen on paviljonkimainen näyttely- ja huoltorakennus, joka edustaa kiertotaloutta, esittelee puun käytön moninaiset mahdollisuudet, on myös käytöltään vähähiilinen.
Hankkeessa luodaan suunnitelmat Portti tulevaisuuteen –rakennuksen toteutukseen. Hankkeella lisätään puurakentamiseen liittyvää osaamista ja siihen liittyviä liiketoimintamahdollisuuksia. Samalla vahvistetaan kuntalaisten ja eri sidosryhmien osallisuutta julkiseen rakentamiseen ja uuden asuinalueen kehittämiseen. Hankkeen tuloksia tullaan hyödyntämään muissa kohteissa sekä strategisen ohjelman (Vähähiilinen rakentaminen) valmistelussa.
Kesto: 1.1.2021-30.9.2022
Yhteystiedot: Jukka Talvi: [email protected]
Lue lisää: Hankkeen loppuraportti
Kauhajoen kaupunki: Puurakentamisen edistäminen seutukaupungeissa
Hankkeen tavoitteena on tuottaa puurakentamisen konsepteja, jotka sopivat erilaisiin taajamaympäristöihin. Puukerrostalokonsepteissa tutkitaan erityisesti mahdollisuutta tuottaa kustannustehokas pienkerrostalomalli, joka sopii asumisen ja palvelujen tilatarpeisiin huomioiden eri-ikäiset käyttäjät lapsiperheistä apuvälineitä käyttäviin ikäihmisiin. Esiselvityksessä tutkitaan myös CLT-elementeistä valmistetun rivitalon toteuttamisen mahdollisuuksia.
Hankkeessa tuotetaan paitsi kasvukeskusten myös pienten kuntien asuntomarkkinoille sopivia puurakentamisen konsepteja. Hankkeessa pilotoidaan kerrostalorakentamisen prosessi, joka ottaa huomioon pienten ja keskisuurten kuntien erityiset tarpeet. Lisäksi hanke tuottaa tietoa Kauhajoen kaupungille siitä, kuinka puukerrostalorakentamista voidaan lisätä. Esiselvityshankkeessa tuotetaan tietoa, joka auttaa riskien hallinnassa, ja madaltaa kynnystä toteuttaa puurakentamishankkeita. Tuloksia voidaan soveltaa laajasti Suomessa ja myös kansainvälisesti.
Kesto: 1.10.2020-31.12.2021
Yhteystiedot: Marketta Nummijärvi: [email protected]
Lue lisää: Hankkeen loppuraportti
Haminan kaupunki: Puurakentamisen strategia
Hankkeen tavoitteena on laatia puurakentamisen strategia, joka valmistuu kesällä 2021. Strategian tavoitteena on puolestaan maksimoida puumateriaalin käyttö Haminan kaupungissa niin kaupunkikonsernin, kuin yksityisen sektorin rakentamisessa. Puunkäytön maksimoinnilla kaupunki pyrkii edistämään asukkaiden hyvinvointia pienentäen samalla kaupungin hiilijalanjälkeä.
Puurakentamisen strategiasta räätälöidään Haminan malli. Haminan mallissa ei ole tavoitteena ainoastaan suurten rakennelmien, kuten puukerrostalojen rakentaminen, vaan myös pienimuotoinen puurakentaminen: maailmanluokan pikkukaupungissa suuri ja pieni yhdistyvät saumattomaksi ja sopusuhtaiseksi kokonaisuudeksi.
Hankkeen tavoitteena on saada aikaan konkreettisia toimenpiteitä. Toimenpiteillä pyritään luomaan ja kehittämään alueellista puurakentamisen kulttuuria: alueellisen kysynnän lisääntyminen kasvattaa alueellista tuotantoa, jolla on puolestaan positiivisia vaikutuksia koko alueen talouteen. Hankkeen osallisuuskäytännöt edistävät kaupunkilaisten vaikutusmahdollisuuksia ja hyvinvointia.
Hankkeessa tuotetaan strategisia toimenpiteitä puurakentamisen edistämiseen: Haminan malli. Haminan mallissa huomiota kiinnitetään rakennusmateriaalin lisäksi myös kaupunkilaisten osallistamiseen sekä kaupungin identiteettiin ja visuaaliseen ilmeeseen: oleellinen osa strategiatyötä onkin selvittää, minkälainen rakentaminen kaupunkiin parhaiten sopii.
Kesto: 1.11.2020 - 30.8.2021
Yhteystiedot: Simo Kaksonen: [email protected]
Lue lisää: Puurakentamisen strategia: Loppuraportti
Tuetut hankkeet toisella hakukierroksella:
Järvenpään kaupunki: Puurakentaminen tasavertaiseksi vaihtoehdoksi kaupungin suunnitteluprosessia kehittämällä
Hankkeen tavoitteena on selvittää keinoja ja tutkia erilaisia toimintamalleja, joilla puurakentaminen tuodaan tasavertaiseksi vaihtoehdoksi erityyppisissä kaupungin rakentamishankkeissa, niin julkisessa rakentamisessa kuin hankekehittämisessä. Hankkeen hyödynsaajia ovat kaupungin rakentamista ja rakennuttamista ohjaavat viranomaistahot ja palvelut. Lisäksi hankkeella nostetaan kaupungin päättäjien ja luottamushenkilöiden yleistä tietoisuutta rakentamisen elinkaarivaikutuksia niin kustannuksiin kuin hiilijalanjälkeen.
Tulokset: Työn keskeisenä tuloksena tuotetaan vähähiilisen rakentamisen työkirja Järvenpään yhdyskuntasuunnittelun ja rakentamisen prosessiin sekä kehitetään toimintatapoja, joilla puurakentaminen tuodaan tasavertaiseksi vaihtoehdoksi erityyppisissä kaupungin rakentamishankkeissa, niin julkisessa rakentamisessa kuin hankekehittämisessä. Lisäksi selvitetään tarpeet ja keinot poliittisen tahtotilan määrittämiseen. Hankkeessa tuotetaan konkreettisia työkaluja, joita voidaan suoraan soveltaa käytännön suunnittelu- ja päätöksentekoprosesseihin.
Työkirjassa tunnistettuja toimintamalleja sovelletaan Järvenpään kaupungin suunnitteluprosessiin ja kehitetään toimintatapoja laajassa yhteistyössä kaupungin toimijoiden kanssa. Tavoitteena on muodostaa pysyviä toimintatapoja hankkeessa hyväksi todettujen keinojen soveltamiseksi kaupungin suunnitteluprosessissa.
Kesto: 4.1.2021-31.10.2021
Yhteystiedot: Maria Suutari-Jääskö: [email protected]
Lue lisää:
Mustasaari: Smedsbyn koulukeskus – Puuta betonin sijaan?
Mustasaaren kunta suunnittelee vuonna 2021 koulurakennuksen Smedsbyn koulukeskukseen. Kunnalla on vahva tahto rakentaa enemmän puusta. Hankkeen tavoitteena on selvittää taloudellisia näkökohtia suurelle massiivipuurakentamiselle tai hybridimallille. Hanke lisää kunnan tietoa puurakentamisesta kustannuksista, paloturvallisuudesta ja vähähiilisestä rakentamisesta.
Hankkeen välittöminä tuloksina tuotetaan selvityksiä Smedsbyn puukoulukeskuksen rakentamiseen puisena. Hankkeen pitkän tähtäimen tuloksena on lisätä kunnan valmiuksia toteuttaa vastaavia arviointeja ja prosesseja tulevissa julkisissa rakennushankkeissa.
Kesto: 1.1.2021-30.6.2021
Yhteystiedot: Erik Rönnqvist: [email protected]
Lue lisää: Trä i stället för betong?
Hämeen ammattikorkeakoulu Oy: Kanta-Hämeen puurakentamisen visio ja strategia
Kanta-Hämeessä on tunnistettu tarve koko maakunnan kattavan vision ja strategiaan laatimiselle, jossa systemaattisesti vahvistetaan maakunnan puurakentamisen osaamista, alueen toimijoiden yhteistyötä ja edistetään kansainvälistä kilpailukykyä. Tässä hankkeessa toteutetaan maakuntaan visio ja strategia 2021–2030, joka ohjaa maakunnan puurakentamiseen liittyvää toimintaa pitkälle tulevaisuuteen. Hanke toteuttaa Puurakentamisen ohjelman (2016-2022) keskeisiä tavoitteita pyrkien kasvattamaan puun käyttöä ja sen jalostusarvoa, edistäen kansainvälisesti kilpailukykyistä puurakentamisen osaamista ja teollisen valmistuksen yritystoimintaa. Hankkeessa laadittava Kanta-Hämeen puurakentamisen visio ja strategia pohjautuu hankkeessa koottavaan tilannekuvaan Kanta-Hämeen puurakentamisesta. Hankkeen valmistelutyössä on tähän mennessä tunnistettu kolme strategista painopistettä. Strategiaprosessin aikana täsmennetään jo tunnistettuja sekä tunnistetaan mahdolliset uudet painopisteet.
Hankkeessa käynnistetään myös strategian toimeenpano. Hankkeessa laaditaan suunnitelma Kanta-Hämeen julkisten toimijoiden ja yritysten puurakentamisen osaamisen vahvistamiseksi, huomioiden hankinnat, vähähiilinen rakentaminen ja ympäristöasiat. Lisäksi kehitetään yhteistyömalli ja käynnistetään systemaattinen yhteistyö maakunnan julkishallinnon, oppilaitosten (HAMK, ammattiopisto Tavastia), rakennusalan yritysten sekä tutkimus- ja kehittämisorganisaatioiden välillä.
Hankkeen keskeisenä tuloksena on Kanta-Hämettä profiloiva, julkiset toimijat sekä yritykset huomioiva puurakentamisen visio ja strategia 2021–2030, jossa on kolme tunnistettua strategista painopistettä: osaamisen vahvistaminen, toimijoiden keskinäisen yhteistyön tiivistäminen sekä toimialan liikevaihdon kasvattaminen. Strategian toimeenpanemiseksi tuotetaan myös vuosien 2022-2023 strategian toteutussuunnitelma. Osana hanketta tuotetaan myös tilannekuva Kanta-Hämeen puurakentamisen tilanteesta. Tilannekuvan yhtenä osana tuotetaan lyhyt selvitys, jossa kuvataan puurakentamisen kansainväliset trendit, osaaminen ja näkymät, sisältäen lyhyen selvityksen edelläkävijämaiden osaamisesta ja tilanteesta. Lisäksi strategian liitteeksi tuotetaan Kanta-Hämeen julkisten toimijoiden ja yritysten yhteinen tiekartta, jonka avulla maakunnan kaavoitusta, rakentamisen ohjausta ja viranomaistoimintaa kehitetään.
Vision ja strategian toimeenpanon käynnistämiseen liittyen tuotetaan maakunnan toimijat kattava:
- Alueen toimijoiden yhdessä laatima suunnitelma puurakentamisen osaamisen vahvistamiseksi. Tähän liittyen tuotetaan myös lyhyt infopaketti julkisille toimijoille osaamisen lisäämiseksi.
- Yhteistyömalli julkishallinnon, oppilaitosten, rakennusalan yritysten sekä TKI-toimijoiden välillä.
Hankkeen tuloksena syntyy myös kaksi artikkelia julkaistavaksi alan ammattilehdissä.
Kesto: 1.1.2021- 31.3.2022
Yhteystiedot: Marja Savolainen, [email protected]
Lue lisää:
Sipoon kunta: Massiivipuurakentamisen tietotaidon kehittäminen ja puurakentamisen tavoitteiden integroiminen Sipoon kunnan yhdyskuntaprosessiin
Hankkeen tavoitteena on kasvattaa Sipoon kunnan ja sidosryhmien osaamista massiivipuu- ja hirsirakentamisesta sekä linjata, missä kohteissa jatkossa puurakentamista voidaan ja kannattaa soveltaa ensisijaisena vaihtoehtona. Sipoon kunnan yhdyskuntaprosessia kehitetään hankkeessa siten, että se tukee puurakentamisen mahdollistamista kaikissa vaiheissa. Perinteisiä puurakenteita on jo pitkään toteutettu Sipoon kunnan toimitilahankkeissa, sen sijaan massiivipuu- ja hirsirakentamisen toteuttamista tällä hetkellä jarruttaa tarvittavan tietotaidon puute organisaatiossa. Puurakentamista on mahdollistettu Sipoon kunnan kaavahankkeissa mm. kaavamääräyksillä ja rakentamistapaohjeiden avulla, mutta puurakentamiseen ei ole aktiivisesti ohjattu. Myöskään selkeää tavoitetilaa puurakentamisen edistämiseen ei ole vielä määritelty.
Hankkeen tuloksena organisaation osaaminen massiivipuu- ja hirsirakentamisesta kasvaa ja voidaan linjata, missä kohteissa jatkossa puurakentamista voidaan ja kannattaa soveltaa ensisijaisena vaihtoehtona. Hankkeessa mennään aikaisempia selvityksiä konkreettisemmalle tasolle, mikä auttaa muitakin käytännön toimijoita kehittämään omia toimintojaan vastaavasti.
Tuloksia hyödynnetään seuraavissa Sipoon toimitilapalvelujen investointihankkeissa. Sipoon kunnan yhdyskuntaprosessia kehitetään hankkeessa siten, että se tukee puurakentamisen mahdollistamista kaikissa vaiheissa. Pilot-tarkasteluilla päästään havainnollisesti käytännön tasolle. Hankkeen tuloksena määritellään selkeä tavoitetila puurakentamisen edistämiseen ja yhtenäiset toimintatavat, miten puurakentamista edistetään mm. kaavamääräyksillä, rakentamistapaohjeissa ja tontinluovutusehdoissa.
Kesto: 1.1.2021-31.12.2021
Yhteystiedot: Sari Soini: [email protected]
Lue lisää:
Lappeenrannan kaupunki: Puurakentamisen kehittäminen Lappeenrannan kaavoituksessa
Hankkeen yleisenä tavoitteena on lisätä puurakentamista Lappeenrannassa. Hankkeessa kehitetään asemakaavoituksen sekä tontinluovutuksen sisältöjä ja menetelmiä puurakentamisen ohjaamisessa sekä toteutuksen mahdollistamisessa. Lisäksi tutkitaan rakentamistapaohjeiden vaikuttavuutta asemakaavaa täydentävänä elementtinä. Hankkeessa tullaan selvittämään asemakaavojen puurakentamista ohjaavia kaavoituskäytäntöjä ja soveltamaan niitä Lappeenrannan omiin puurakentamisen kehittämishankkeisiin. Kaavoituksella voidaan mahdollistaa, houkutella ja myös velvoittaa. Hankkeessa peilataan käytäntöjä jo Suomessa toteutuneisiin puurakentamisen hankkeisiin ja niiden asemakaavoituksen sisältöihin sekä käynnistetään kokeilukohteiden asemakaavamuutokset, joilla tullaan ohjaamaan Lappeenrannan kaupungin omia puurakentamisenhankkeita.
Pilottikohteina käynnistetään yhteisöllisen pientaloasumisen puukorttelin asemakaavoitus sekä vetovoimaisen puukerrostalohankkeen asemakaava Lappeenrannan ydinkeskustan tuntumaan. Lappeenranta on valittu Euroopan Green Leaf-kilpailun voittajaksi vuodelle 2021. Puurakentamisen kehittämishanke vahvistaa kaupungin Euroopan vihreimmän kaupungin brändiä ja siirtää kaupungin kehittämisentavoitteita osaltaan käytäntöön.
Hankekokonaisuuksien asemakaavaprosessit käynnistetään ja viedään eteenpäin hankeaikana. Tavoitteena on kehittää puurakentamista ohjaavia asemakaavoituksen keinoja ja sisältöjä Lappeenrannassa ja sitä kautta lisätä puurakentamisen määrää Lappeenrannassa.
Tulokset: Hankkeen tuloksena Lappeenrannan kaupunki on käynnistänyt sekä puisen pientalokorttelin että puukerrostalon asemakaavamuutoshankkeet. Lisäksi kaupunki on kehittänyt tontinluovutusehtoja puurakentamisen kehittämisen näkökulmasta. Asemakaavoituksen rinnalla on käynnistetty puurakentamista ohjaavien rakennustapaohjeiden laatiminen. Puurakentamisen kaavoituksen kehittämishankkeen tuloksena saadaan Lappeenrannan kaupungissa käytettävät tarkennetut asema- ja yleiskaavoituksen puurakentamista ohjaavat käytänteet ja asemakaavojen sisältövaatimukset siten, että puurakentamishankkeille asetetut kestävyystavoitteet toteutuvat.
Hankkeen tuloksena Lappeenrannan kaupungin osaaminen puurakentamisessa lisääntyy ja erityisesti kaavoituksen ja tontinluovutuksen osaaminen puurakentamiseen kannustavista keinoista ja erilaisista toteutustavoista ja niiden vaikuttavuudesta sekä jo toteutetuissa hankkeissa kuin omissa käynnissä olevissa kehityshankkeissa. Kaavoituksen ja tontinluovutuksen puurakentamisen osaamisen lisääminen lisää kaiken kaikkiaan puurakentamista kaupungissa ja nopeuttaa Lappeenrannan kaupungin hiilineutraalisuustavoitteiden saavuttamista.
Kesto: 1.1.2021-31.12.2021
Yhteystiedot: Maarit Pimiä: [email protected]
Lue lisää: Puurakentamisen kehittäminen
Muhoksen kunta: Kirkkosaaren puurakentamisen kehittämishanke
Kirkkosaaren aluetta on Muhoksen kunnassa linjattu kehitettävän seuraavaksi suuremmaksi asuinalueeksi. Hankkeen tavoitteena on etsiä vaihtoehtoja puurakentamisen kehittämiseksi sekä viihtyisän, luonnonläheisen, turvallisen, esteettömän ja tasokkaan aluerakenteen saavuttamiseksi. Kirkkosaaren puurakentamisen kehittämishanke valmistuu vuoden 2021 aikana. Muhoksen kunnan kaavoituskatsauksessa (MRL 7 §) 2020 on kuvattu lyhyesti Kirkkosaaren kehittämissuunnitelmaa, jonka tavoitteena on löytää uusia ideoita Kirkkosaaren kehittämiselle.
Hankkeen tuloksina luodaan puurakentamiseen ohjaavia asemakaavan kaavarunkoja ja alustavat esitykset puurakentamista tukeviksi kaavamääräyksiksi. Lisäksi hankkeen yhteydessä tuotetaan kaavarunkojen havainnollistamista tukevaa kuva-aineistoa. Kirkkosaaren alueella olisi mahdollista pyrkiä yhdistämään arkkitehtuuri ja keskitetty energiantuotanto keskisyvän maalämmön muodossa. 2020-luvun rakentamisen henkeen ja Muhoksen kunnan Hinku-tavoitteisiin sopisi, että Kirkkosaaren arkkitehtuuri perustuisi puurakentamiseen. Kunta voi osoittaa asemakaavan määräyksillä jonkin alueen tai alueen osan rakennusten rakentamisessa käytettävän runkomateriaalin. Laadukkaan ja onnistuneen lopputuloksen varmistamiseksi tällä hankkeella ja sen tuloksilla on suuri merkitys asuinalueen asemakaavoituksen ja toteutuksen kannalta.
Kesto: 1.1.2021–31.12.2021
Yhteystiedot: Mikko Kari: [email protected]
Lue lisää: Kirkkosaaren puurakentamisen kehittämishanke
Tuusulan kunta: Ilmastoviisaan puukyläkaupungin suunnittelu Rykmentinpuistoon
Tuusulan Rykmentinpuisto on yksi Helsingin seudun suurimpia aluerakentamishankkeita. Tulevaisuudessa Rykmentinpuistosta muodostuu yli 10 000 asukkaan asuinalue. Rykmentinpuiston rakentaminen on käynnissä ja seuraavaksi tavoitteena on suunnitella ilmastoviisas ja kaupunkikuvallisesti laadukas puurakenteinen asuinalue Rykmentinpuiston Puistokylään. Puistokylästä halutaan kaavoittaa puurakentamisen pilottialue, jonka hiilijalanjälki on pieni ja puun arkkitehtoninen potentiaali on löydetty.
Hankkeen tavoitteena on suunnitella puurakentamisen pilottialue Rykmentinpuiston Puistokylään ja kaavoittaa puurakentamiseen sopiva asuinalue. Samalla hankkeessa kehitetään kaavoituksen määräyksiä ja ohjeistuksia puurakentamiseen sekä mahdollistaa puurakentamista monipuolistavaa arkkitehtuuria ja puunkäyttötapoja.
Hankkeen tuloksena syntyy puurakentamisen pilottialue, johon kaavoitetaan ja suunnitellaan puurakentamiseen keskittyvä asuinalue. Asuinalue on kaupunkikuvallisesti monimuotoinen ja ilmeikäs puukyläkaupunki. Hankkeen välillisinä tuloksia kunnan tietämys puurakentamisesta kasvaa. Lisäksi luodaan verkosto puurakentamisesta kiinnostuneista asumisen - ja rakentamisen toimijoista.
Kesto: 1.1.2021-31.12.2021
Yhteystiedot: Jouni Määttä: [email protected]
Lue lisää: Hankkeen loppuraportti
Inkoon kunta: Kyrkfjärdens skola, massiivipuukoulun suunnittelun ja valvonnan erityiskysymykset
Inkoon kunta on tehnyt päätöksen uuden massiivipuurunkoisen alakoulun rakentamisesta kirkonkylän kulttuurimaisemaan. Hankkeen tavoitteena on löytää ekologisesti kestävä, hyvän sisäilman turvaava rakennusratkaisu. Hankkeella varmistaa kunnan massiivipuurakennushankkeen onnistunut läpivienti lisäämällä resursseja ja asiantuntemusta kunnan organisaatiossa sekä kehittämällä seurantaa ja dokumentointia käytetyistä ratkaisuista ja niiden perusteluista.
Puurakentaminen läntisellä Uudellamaalla on vasta tuloillaan. Tavoitteena on, että hankkeesta saatava kokemusperäinen tieto lisää kuntien rohkeutta lisätä puurakentamista hankinnoissaan, sekä rohkaista urakoitsijoita jättämään tarjouksia puurakennushankkeista. Rakentajille tuotetaan tietoa tarjousten antamisen tueksi tällaisiin hankkeisiin.
Hankkeessa tuotetaan selvityksiä massiivipuukoulun suunnittelun ja valvonnan erityiskysymyksistä. Hanke lisää massiivipuurakentamisen tietoutta Inkoon kunnassa. Hankkeesta laaditaan raportti, jota jaetaan seudun kunnille ja muille puurakentamisesta kiinnostuneille kunnille sekä rakentajille. Tavoitteena on rohkaista kuntia massiivipuurakentamisen käyttöönottoon julkisten rakennusten hankinnoissa sekä tuottaa tietoa rakentajille hyvien tarjousten saamiseksi näihin hankkeisiin.
Kesto: 4.1.2021- 31.12.2021
Yhteystiedot: Aija Aunio: [email protected]
Lue lisää: Hankkeen loppuraportti
Lahden kaupunki: Puukerrostalon tilaamisen kehityshanke
Lahdessa on käytännössä havaittu ja kuultu useilta asiantuntijoilta, että puista kerrostalorakennusta ei ole helppo kilpailuttaa ja tarjouksia ei välttämättä saada. Hankkeessa tutkitaan, miten puukerrostalo voidaan kilpailuttaa niin, että erilaiset puutuotetoimittajat voivat tarjota omia ratkaisujaan rakennusliikkeille, jotka toteuttavat kerrostalon. Hankkeessa tutkitaan myös sitä, mikä on sopiva hinnan ja laatupisteiden painotus kilpailutuksessa sekä sitä, miten rakennuksen elinkaaren aikainen hiilijalanjälki ja hiilikädenjälki huomioidaan laatupisteytyksessä ja mikä on sen sopiva osuus valintakriteereissä.
Tutkimusta tehdään todellisessa hankkeessa, Svinhufvudinkadun tontille rakennettavien kolmen puukerrostalon rakennuttamisen suunnittelu ja kilpailutusvaiheessa. Lähtöajatus on se, rakennuksista laaditaan luonnos 2-vaiheen suunnitelmat ja rakennuksille asetetaan sopivat laatuvaatimukset hiilijalan- ja kädenjälkeen sekä energiatehokkuuteen liittyen. Rakentaminen tehdään KVR-urakkana, johon kilpailevat urakoitsijat tuovat omat ratkaisunsa puukerrostalon tehokkaaseen ja laadukkaaseen tekemiseen.
Hankkeen tuloksena tehdään puurakentamisen tietopankin alkuselvitys. Hanke tuottaa tietoa puukerrostalohankkeen hinnan ja laatupisteiden painotuksista kilpailutukseen. Tarkastellaan, miten rakennuksen elinkaaren aikainen hiilijalanjälki ja hiilikädenjälki tulisi huomioida laatupisteytyksessä ja mikä on sen sopiva osuus valintakriteereissä. Hankkeessa luodaan Lahden talojen alustava ohje puukerrostalon rakennuttamiseen ja tilaamiseen. Lisäksi osana hanketta toteutetaan tutkimus tilaamisen laatuarviointiin vaikuttavista tekijöistä ja niiden syy-seuraussuhteista. Hankkeen kautta saatava tieto voi mahdollistaa puukerrostalojen hinnan saamisen kilpailukykyiseksi betonirakentamiselle ja Lahden Talot Oy:lle mahdollisuuden siirtyä puurakentamiseen isommassa mittakaavassa.
Kesto: 1.11.2020- 30.6.2022
Yhteystiedot: Juhani Pirinen: [email protected]
Lue lisää:
- Lahti kehittää hiilineutraalia rakentamista: Lahden Talojen uudet kerrostalot tehdään puusta
- Hankkeen loppuraportti
Keravan kaupunki: Puurakentamisen arkkitehtuurikilpailun kilpailutusmallin kehittäminen kaupungille
Keravan kaupunkistrategian mukaisesti Kerava rakentaa ekologisesti kestävää kaupunkia. Puurakentamisen lisääminen sisältyy Keravan kaupunkistrategian tavoitteisiin ja toimenpideohjelmaan. Keravalla on lisäksi valmisteilla Kestävän energiankäytön ja ilmaston toimenpideohjelma (SECAP), jossa tavoitteena on vähentää huomattavasti Keravan hiilidioksidipäästöjä. Keravalla halutaan vahvasti tavoitella myös hiilineutraaliuutta 2035. Isoja hiilinieluja ei Keravalla kuitenkaan ole, joten esimerkiksi puurakentamisen yleistyminen myös isommissa kohteissa on tarpeen tavoitteisiin pääsemiseksi. Keravan kaupunki on kasvupaikkakunta ja voi toimia esimerkkinä muille rakennuttajille.
Keravalla on perinteisesti toteutettu laadukasta kaupunkiympäristöä arkkitehtikilpailujen avulla. Hankkeen tavoitteena on yhdistää keskustan kehittäminen sekä puurakentamisen edistäminen arkkitehtikilpailun avulla pysyvämmäksi toimintamalliksi. Hankkeessa tuotettua mallia voidaan käyttää myöhemmin Keravalla erilaisissa kohteissa sekä muualla Suomessa vastaavan kokoisissa kaupungeissa ja kunnissa. Hankkeessa luodaan kaupungille arkkitehtikilpailuun liittyvät toimintatapa, prosessi sekä asiakirjapohjat, sekä toteutetaan kilpailu palkitsemisineen.
Tämän hankkeen avulla lisätään pienempien kaupunkiseutujen kykyä edistää puurakentamista vahvistamalla hankkeiden kilpailutuksen osaamista sekä lisätä luottamusta hankkeiden läpimenoon sekä ratkaisujen toimivuuteen.
Hanke tuottaa puurakentamisen arkkitehtuurikilpailuiden prosessinkuvauksen, asiakirjapohjat ja laatukriteerit, joiden avulla edistetään Keravalla ja vastaavanlaisilla seuduilla laadukkaita puurakentamisen hankkeita. Lopputulosten avulla voidaan taata toteuttajille työkalut, joilla he saavat tuloksista toteuttamiskelpoisen tuloksen.
Kesto: 1.1.2021-31.12.2021
Yhteystiedot: Tuomas Turpeinen: [email protected], Pia Sjöroos: [email protected]
Lue lisää: Arkkitehtuurikilpailu puukerrostalosta Keravan tulevalle Asuntomessualueelle käynnistyy
Lue lisää: Puurakentamisen arkkitehtuurikilpailun kilpailutusmallin kehittäminen
kaupungille: Loppuraportti
Tuetut hankkeet kolmannella hakukierroksella:
Ahvenanmaan maakunnan kiinteistövirasto: Yhdessä modernin puurakentamisen puolesta – Ahvenanmaa
Yhdessä modernin puurakentamisen puolesta –hankkeen tavoitteena on teollisen puurakentamisen edistäminen Ahvenanmaalla. Hanke pyrkii edistämään maakunnan 16 kunnan alueella julkista puurakentamista lisäämällä tietoisuutta viestimällä ja muodostamalla yhteistyöverkostoja. Hankkeella Ahvenanmaa tavoittelee alueelleen tehokkaampaa, modernia ja kestävää puurakentamista.
Hankkeen tuloksena muodostetaan aktiivinen, yli 200 jäsenen puurakentamisen yhteistyöklusteri. Hanke tuottaa tietoa massiivipuurakentamisesta, puurakentamisen prosesseista ja rakentamisen ilmastotavoitteista. Hankkeessa luodaan uusi vakiintunut konsepti, jolla vahvistetaan kuntien strategista sitoutumista puurakenteisen edistämiseen.
Kesto: 1.9.2021 - 30.9.2022
Yhteystiedot: Stefan Rumander: [email protected]
Lue lisää:
Porvoon kaupunki: Terveet rakenteet – Selvitys Kokonniemen alueen urheilurakentamiseen liittyvistä paikallistuotannon edellytyksistä
Hankkeen kohteena on Porvoossa sijaitseva Kokonniemen urheilualue ja siihen liittyvä julkinen puurakentaminen. Tavoitteena on tehdä Kokonniemestä hiilineutraali, laadukasta julkista puurakentamista edustava maamerkki, joka poikkeaa tyypillisestä urheilurakentamisesta materiaalivalintojen ja laatutekijöiden lisäksi paikallistuotannon hyödyntämisellä. Hankkeen tärkeäksi kehityskohteeksi tunnistettiin paikallisen puutuotannon ja -osaamisen kartoittaminen, kehittäminen ja hyödyntäminen. Hankkeen tavoitteena on mm. mahdollistaa rakentamisen ketjun tiiviimpi yhteistyö kunnan, tilaajan, arkkitehdin, suunnittelijan, elementtien toimittajan ja rakennusliikkeen välillä heti alkumetreiltä ja näin tukea paikallisten toimijoiden tunnistamista, työllistämistä sekä alan ja teollisuuden kehittämistä. Selvityksen ohessa luodaan asiantuntijoiden verkosto, jonka yhteistyöllä pystytään maksimoimaan tehokas eri toimijoiden hyödyntäminen – ja hyötyminen.
Hankkeessa tehdään paikallistuotannon kartoitus, joka toimii pohjatyönä Kokonniemen alueen kaavoitukselle, että tuleville vastaaville puurakentamista edistäville hankkeille. Lisäksi hanke optimoi ja vahvistaa puurakentamisen ammattilaisten verkostoa ja elvyttää kotimaista puurakentamisen alaa.
Kesto: 1.8.2021 - 29.5.2022
Yhteystiedot: Pekka Mikkola, [email protected]
Lue lisää:
- Kokonniemi-hankkeelle valtionavustusta puurakentamisen edistämiseen
- Terveet rakenteet - Selvitys Kokonniemen alueen urheilurakentamiseen liittyvistä paikallistuotannon edellytyksistä
Helsingin kaupunki: Make-talo 2.0 - Helsingin puurakenteinen mallikerrostalo
Make-talo 2.0 -kehittämishankkeessa luodaan Helsingin asuntotuotannon tavoitteiden mukainen puurakenteinen tyyppikerrostalo. Hankkeen tavoitteena on suunnitella ja toteuttaa kustannustehokas, kestävä ja kaunis puukerrostalo, jota voidaan ”monistaa” riittävin variaatioin erilaisille täydennysrakentamistonteille. Hankkeen pohjana on asuntotuotannossa vuosina 2014-2016 kehitetty ja vuonna 2019 rakennettu Make-kerrostalo, jonka peruskonseptia kehitetään puurakentamiseen ja nykymääräyksiin soveltuvaksi. Make-talo 2.0 -hankkeen avulla lisätään puurakentamisen osuutta Helsingin asuntotuotannossa ja Helsingin rakennuttamien kohteiden kokonaismäärässä. Hankkeen tavoitteena on kehittää monistettava konsepti, joka edistää täydennysrakentamishankkeiden suunnittelu- ja rakennuttamisprosessien sujuvuutta ja parantaa hankekooltaan pienen täydennysrakentamishankkeen toteutusmahdollisuuksia.
Tuloksena syntyy konsepti, jolla rakennetaan joko yksi puinen tyyppikerrostalo tai muutamasta tyyppikerrostalosta muodostuva kokonaisuus. Hankkeen ei tule jäämään yksittäiseksi hankkeeksi vaan jatkuvan kehitystyön avulla pyritään Make-talojen ”sarjatuotantoon”. Hanke suunnitellaan Helsinkiin, mutta sen tulokset ovat avoimesti myös muiden kaupunkien ja julkisten rakennuttajien käytössä.
Kesto: 1.5.2021 - 30.6.2022
Yhteystiedot: Sanna Meriläinen: [email protected]
Lue lisää: Loppuraportti: Make 2.0 Puinen mallikerrostalo
Helsingin kaupunki: Konseptisuunnitelma: Lähiökerrostalon julkisivukorjaus ja lisäkerrosten toteuttaminen puurakenteisina
Hankkeen tavoitteena on kehittää konseptisuunnitelma Karviaistie 12 arkkitehtuuri-ideakilpailun voittajaehdotusta ”Metsä puilta”. Hankkeessa toteutetaan monialasuunnittelun ja kustannusohjauksen avulla kustannustehokas suunnittelukonsepti lähiökerrostalon lisäkerrosten ja kuorivan julkisivukorjauksen toteuttamiseksi puutuotteilla. Kehitystyö suoritetaan puurakenneteknisen suunnittelun, olemassa olevien rakenteiden sekä niiden jäljellä olevan kantavuuden ja elinkaaren ehdoilla. Hankkeen aikana kehitettyjä rakennejärjestelmien menetelmiä vertaillaan investointi-ja elinkaarikustannuslaskentamenetelmin.
Hankkeen tuloksena syntyy kustannustehokas konsepti kuorivaan lisäkerrosrakentamiseen puusta kohteeseen, joka sijaitsee osoitteessa Karviaistie 12, Helsinki. Konseptisuunnitelmat on monistettavissa saman aikakauden vastaaviin rakennuksiin. Hankkeessa tehdään tarvittavat selvitykset puuvälipohjien mitoituksista ja tutkitaan vanhan betonirungon vahvistus.
Kesto: 1.6.2021 - 31.3.2022
Yhteystiedot: Rami Nurminen: r[email protected]
Vantaan kaupunki: Tutkimushanke: massiivipuurakenteinen uimahallipilotti, Elmon uimahalli
Hankkeen tavoitteena on edistyksellisten massiivipuulevyrakenteisen rakennuskonseptin kehittäminen, sekä uusien käyttökohteiden ja sovellusten tutkiminen massiivipuisille rakennusratkaisuille. Testialustana tutkimukselle ja kehitystyölle hankkeessa toimii Elmon uimahalli- ja liikuntapaikkarakentaminen Vantaalla. Tutkimuskohteina hankkeessa on kantavien puurakenteisten levy- ja pilari-palkki-rakenteiden kehittäminen ja testaaminen uimahalliympäristössä. Etenkin rakenteiden kosteusteknistä toimintaa simuloidaan erilaisin kokein, esimerkiksi erilaisten pintakosteushallinnan- ja eristeratkaisujen kautta. Tavoitteena pitkien jännevälien ja massiivipuun käytön, vaikeissa kosteusolosuhteissa, tietotaidon lisääminen ja jakaminen niin kaupungin sisällä kuin valtakunnallisestikin.
Hankkeessa kehitetään konseptisuunnitelma pitkille jänneväleille, äärimmäisiin kosteusolosuhteisiin sopiva, monistettava ja muuntojoustava rakennuskonsepti ja rakennejärjestelmä, jonka avulla myös uimahalleja teknisiltä ominaisuuksiltaan kevyemmin toteutettavat, suuria jännevälejä vaativat rakennukset voidaan toteuttaa. Lopputulos on helposti sovellettava ja monistettava, kosteusteknisiltä ominaisuuksiltaan kestävä rakennuskonsepti. Hankkeessa paneudutaan erityisesti massiivipuurakenteiden rakenteellisiin, kosteusteknisiin -, paloteknisiin -, akustisiin -, esteettisiin - ja haptisiin ominaisuuksiin, jotka lisäävät kaupungin osaamista ja kokemusta.
Kesto: 1.6.2021-30.6.2022
Yhteystiedot: Lars Ollonqvist, [email protected]
Lue lisää:
- Massiivipuurakenteinen uimahallipilotti, Elmon uimahalli: Tutkimushankkeen loppuraportti
- Selvitys puurakenteiden mahdollisuuksista ja edellytyksistä uimahallirakentamisessa Case Elmon uimahalli
Keiteleen kunta: Keiteleen puukylä hanke
Keitele on ottanut strategiansa lähtökohdaksi kunnan vahvan työllistäjän puun ja elinvoiman rakentamisen sen ympärille. Kuntaan ollaan suunnittelemassa puukerrostaloa ja rakenteilla oleva puupolku on keiteleläisen virkistysreitti AR sisältöineen sekä virtuaalinen opinpolku lapsille ja nuorille. Keiteleen kunnan Puukylähankkeessa kehitetään Keiteleen keskustan PUUKYLÄ-kehyssuunnitelma.
Keiteleen PUUKYLÄ on suunnitelma Keiteleen kyläkeskustan uudistamiseksi ja kehittämiseksi nykyaikaiseksi, vetovoimaseksi kyläkeskukseksi, jossa puu materiaalina on tuotu monella tavalla esille ja otettu ohjaamaan kuntakeskustan kehitystä. Keiteleen puukylässä puuta ja puurakentamista sekä Keiteleen vahvaa puuteollisuutta tuodaan esille kuntakeskustassa monella tavoin asumisen, ekologisen, sosiaalisen ja kestävän kehityksen periaatteiden sekä kulttuuri ja taide-elämysten kautta. Hankkeessa luodaan aluesuunnitelma Keiteleen kuntakeskustan satama-alueen ja torin ympäristön kehittämiseksi puurakentamisen mallialueeksi.
Hankkeen tuloksena syntyy toteutusmalli Keiteleen PUUKYLÄ:n rakentamiseen, joka ohjaa kunnan talousarvion ja investointiohjelman toteutusta taloussuunnitteluvuosina 2022-2025. Tuloksena syntyy digitaalinen 3D malli alueesta sekä 3D tulostettu pienoismalli, joiden avulla osallistetaan ihmisiä, päättäjiä, yrityksiä ja kunnan työntekijöitä puurakentamisen ideaan ja kunnan kehittämiseen. Hankkeessa syntyy myös Puusta rakennettu pienoismalli kuntalaiskeskustelun pohjaksi. Lisäksi hankkeessa syntyy kehyssuunnitelma kuntakeskustan sataman ja Wanhan meijerin rannan kehittämiseksi viihtyisäksi kokonaisuudeksi ja kuntalaisten virkistyskohteeksi sekä tiekartta Keiteleen puukylän kehittämiseen sekä tuotteistus sen toteutukseen.
Kesto: 1.6.2021-31.10.2022
Yhteystiedot: Elina Mäkinen, [email protected]
Katso ja lue lisää:
Rauman kaupunki: Puurakentamisen kehittäminen Rauman kaupungilla, case Uotilan puukoulu
Hankkeen tavoitteena on vahvistaa puurakennuksen rakennuttamisosaamista sekä mahdollistaa puunkäyttö muissakin tulevaisuuden hankkeissa. Rauma on liittynyt vuonna 2013 Hinku-verkostoon. Puurakentamisen kehittäminen toimii yhtenä työkaluna matkalla kohti hiilineutraaliutta.
Uotilan kaupunginosa on entistä Rauman maalaiskunnan aluetta, joka sijaitsee noin neljän kilometrin etäisyydellä ydinkeskustan kauppatorista. Alueella on ennen ollut kaupallisten palvelujen ja terveyspalvelujen lisäksi ala- ja yläkoulu sekä lukio. Ajan saatossa palvelut ovat alueelta hiipuneet ja koulutoiminnasta jäljellä on alakoulu. Vanhat koulurakennukset ovat sisäilmaongelman takia Uotilasta purettu ja alakoulu toimii parhaillaan väistötiloissa. Uuden koulun tarve on ilmeinen ja päätös uuden koulun rakentamisesta on tehty. Aloite puun käyttämiseen uudessa koulurakennuksessa on tullut virkamieskunnalta ja saanut hyväksynnän poliittisessa päätöksenteossa. Uotilan kaupunginosaan tuleva puukoulu on parhaillaan tarveselvitysvaiheessa ja siirtymässä kesän aikana hankesuunnitteluun.
Hankkeen tuloksena on Rauman kaupungin tilapalveluiden henkilökunnan puurakennuttamisen osaamisen kehittäminen. Lisäksi tietoa jalkautetaan päättäjille ja muille asianosaisille. Uotilan uuden puisen koulurakennuksen kautta kunnan oppi ja kokemus lisääntyvät puurakentamisesta, jolloin tulevien rakennuskohteiden toteuttaminen myös puisena mahdollistuu.
Kesto: 1.6.2021-30.6.2022
Yhteystiedot: Leena Joki-Korpela: [email protected]
Lisätietoja
Sini Koskinen, asiantuntija
ympäristöministeriö, Rakennetun ympäristön osasto, Elinympäristöt Puhelin:0295250420 [email protected]