Programmet Kommunernas klimatlösningar (2018–2023)
Miljöministeriet beviljar understöd för klimatprojekt i kommuner
Miljöministeriet öppnar en ansökan om understöd för projekt som hjälper kommuner och regioner att minska sina växthusgasutsläpp. I den aktuella ansökningsomgången delas ut sammanlagt tre miljoner euro.
Sökanden kan vara en kommun, en samkommun, en ekonomisk region, ett landskapsförbund, ett bolag som helt ägs av dessa eller en sammanslutning som dessa bildar. Ansökningstiden är från den 1 december 2020 till den 5 februari 2021.
Kommunerna spelar en viktig roll i klimatarbetet
Finland kan bli klimatneutralt 2035 endast om också kommuner och regioner utför aktivt och verkningsfullt klimatarbete. Kommunerna ansvarar inom respektive område för bland annat planläggning, markanvändning, trafikplanering, ägarstyrning av energibolag och val mellan olika sätt att värma upp byggnader. Utöver sina egna klimatinsatser kan kommunerna på många sätt främja klimatarbete bland invånare, näringslivet, lantbruksföretagare och andra intressegrupper. Kommunerna utgör en plattform för det lokala och regionala klimatarbetet och ska möjliggöra, sporra och påskynda arbetet.
Nästan hälften av finländarna bor i kommuner som har som mål att vara klimatneutrala före 2030. Enligt Finlands miljöcentrals nya system för utsläppsberäkning har kommunernas utsläpp dock minskat med endast 12 procent inom ansvarsfördelningssektorn 2005–2017. Att utsläppen minskat så lite i förhållande till målet om klimatneutralitet visar att det finns ett klart behov av att påskynda klimatarbetet i kommunerna.
De viktigaste delmålen
- Att främja och påskynda klimatarbetet i kommunerna och regionerna
- Att förbättra informationsgången och samarbetet mellan staten och kommunerna när det gäller klimatarbete
- Att finansiera lokala och regionala klimatlösningar
- Att se till att goda verktyg och koncept för klimatarbete får spridning och att finansiera detta
Finansiering för klimatarbete i kommuner och regioner
Programmet Kommunernas klimatlösningar stöder och finansierar kommunernas och regionernas klimatarbete genom upphandling och statsunderstöd. Största delen av finansieringen av programmet riktas direkt som understöd till kommunernas och regionernas egna klimatprojekt. Dessa projekt ska ha som utgångspunkt att ta i bruk bästa klimatpraxis och testa nya metoder. Dessutom används en del av programfinansieringen för upphandling på nationell nivå. På detta sätt möjliggörs klimatarbete i alla kommuner och regioner, bland annat genom att man utvecklar gemensamma verksamhetsmodeller och tillhandahåller kommunikationsmaterial, kunskapsunderlag och utbildningar.
Exempel på klimatprojekt som vi finansierar i kommuner och regioner
- Mellersta Finlands förbund: Att stödja klimatarbetet i små kommuner i Mellersta Finland genom samarbete och gemensamma resurser, att integrera klimatarbetet i kommunernas löpande verksamhet (på finska eller engelska)
- Mellersta Finlands förbund: Maalaisjärkielämää – ilmastokestävää elämää harvaanasutulla maaseudulla (på finska)
- FISU: Åbo stad m.fl. – Att utveckla klimatsamarbetet mellan resurssmarta kommuner ochföretag (på finska eller engelska)
Exempel på upphandling på nationell nivå
- Motiva: Att leda arbetet för lägre koldioxidutsläpp i kommunerna (Vähähiilisyyden johtaminen kunnissa) – Motivas projekt, som baserar sig på inbördes utvärdering och lärande, resulterar i en modell för hur principen om ett koldioxidsnålt och resurssmart samhälle kan integreras i ledningen, beslutsfattandet och verksamheten i städer och kommuner (på finska)
- Kommunförbundet: Ett stödpaket för det klimatarbete som utförs i kommunerna – Kommunförbundets stödmaterial för inledande, planering och uppdatering av klimatarbetet i kommunerna
- Finlands miljöcentral: Utveckling av den regionala beräkningen av utsläpp – Finlands miljöcentrals projekt för ökad enhetlighet, tillförlitlighet, jämförbarhet, kontinuitet, lönsamhet och rättvisa i beräkningen av utsläpp
- Ymparistoviisas Pirkanmaa: En färdplan för regionförvaltningen för att påskynda klimatarbetet i landskapet – ett tvåårigt projekt vid NTM-centralen i Birkaland som ska se till att klimatfrågor systematiskt integreras i det regionala myndighetsarbetet
Mer information
Olli-Pekka Pietiläinen, projektchef
miljöministeriet, Miljövårdsavdelningen, klimat Telefon:0295250316 [email protected]
Miia Berger, specialsakkunnig
miljöministeriet, Miljövårdsavdelningen, klimat Telefon:0295250265 [email protected]