Utredningen om behovet av en boendeform mellan hyresboende och ägarboende är klar

24.9.2024 13.00
MM
kerrostalon katto, sininen taivas ja pihlajanmarjat puussa
Våren 2024 inledde miljöministeriet tillsammans med de nio största städerna en utredning om behovet av en boendeform mellan hyresboende och ägarboende och om en eventuell ny modell som inte medför sådana problem som är förknippade med bostadsrättssystemet. Utredarna var teknologie doktor Matti Kuronen och chefsekonom Juhana Brotherus. Enligt deras bedömning finns det inte några egentliga grunder för en ny besittningsform mellan hyresboende och ägarboende. De föreslår dock att man i syfte att förhindra segregation kan överväga en ny stödmodell för hyresboende, som de i utredningen kallar en noggrant avgränsad mellanform.

Senaste meddelanden

EU-medlemsländerna stöder en ändring av vargens skyddsstatus i enlighet med Finlands mål

25.9.2024 16.13
JSM MM
EU-kommissionen lade i december 2023 fram ett förslag om att ändra vargens skyddsstatus från en strängt skyddad art till en skyddad art. Onsdagen den 25 september fastställde EU-medlemsländerna att ärendet gällande ändring av skyddsstatusen förs vidare till den ständiga kommittén för Bernkonventionen för beslut.

Minister Mykkänen: Arbetet för att utveckla en frivillig koldioxidmarknad fortsätter – i Finland finns potential för lösningar för teknisk koldioxidbindning

24.9.2024 12.34
MM
Regeringen har som mål att främja en frivillig koldioxidmarknad. Avsikten är att skapa affärsmöjligheter på lång sikt för koldioxidbindning, vilket också hjälper Finland att uppnå klimatmålen.

Regeringen har överlämnat till riksdagen en proposition om nedläggning av Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet – vid miljöministeriet inrättas Centralen för statligt stött bostadsbyggande

23.9.2024 15.31
MM
kerrostalon yläkerrokset näkyvissä taivasta vaste
Regeringen överlämnade i dag den 23 september till riksdagen en regeringsproposition där det föreslås att lagen om Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet upphävs. I regeringspropositionen föreslås det att den nuvarande centralens lagstadgade uppgifter överförs till Centralen för statligt stött bostadsbyggande, som ska inrättas vid miljöministeriet.

Se även

  • Cirkulär ekonomi »

    Cirkulär ekonomi innebär en ny grund för ekonomin där produktionen och konsumtionen håller sig inom gränserna för jordens bärkraft.

  • Livsmiljöprogrammet Helmi »

    Miljöministeriet har inlett livsmiljöprogrammet Helmi, som ska stärka den biologiska mångfalden i Finland och trygga de livsviktiga ekosystemtjänster som naturen tillhandahåller.

  • Tjänster från ett enda service­ställe och smidiga tillstånds­förfaranden »

    Syftet med miljöministeriets lagstiftningsprojekt om ett enda serviceställe är att enligt en modell med en riksomfattande tillstånds-, styrnings- och tillsynsmyndighet göra tillståndsförfarandena för projekt som påverkar miljön smidigare och att stifta lagar som främjar tjänster från ett enda serviceställe.

Ministeriet

  • Miljö- och klimatminister »

    Miljö- och klimatminister Kai Mykkänen är chef för miljöministeriet.

  • Organisation och ledning »

    Miljöministeriet svarar för beredningen av de ärenden som kommer upp i statsrådet och i riksdagen som gäller samhällen, klimat, byggd miljö, boende, biologisk mångfald, hållbart nyttjande av naturresurser samt miljövård.

  • Miljöministeriet som arbetsplats »

    Vi på miljöministeriet vill garantera en bättre miljö för kommande generationer. Vid miljöministeriet har vi möjlighet att påverka miljöfrågor, byggande och boende samt den biologiska mångfalden.