Hoppa till innehåll
Media

Utvärdering: Finlands naturpanels arbete för att stödja beslutsfattandet har varit berömvärt

miljöministeriet
Utgivningsdatum 28.11.2023 13.22
Pressmeddelande

En första extern utvärdering av Finlands naturpanels verksamhet har tagits fram. Enligt utvärderingen har panelen uppnått målsättningen att sammanställa information om den biologiska mångfalden till stöd för beslutsfattandet.

Enligt utvärderingen av den första mandatperioden har Finlands naturpanel tagit fram ett betydande antal rapporter, utlåtanden och betänkanden om aktuella ämnen samt på ett berömvärt sätt bedrivit samarbete med intressentgrupper till stöd för beslutsfattandet. För att göra naturpanelens arbete mer verkningsfullt rekommenderas det i utvärderingsrapporten att panelen strävar efter att skapa mera dialog i rätt skede med hela statsrådet och dess beslutsfattare och tjänstemän.

Naturpanelen är ett oberoende tvärvetenskapligt sakkunnigorgan som har till uppgift att sammanställa vetenskaplig kunskap om biologisk mångfald samt främja dialogen mellan vetenskap och politik som stöd för planeringen av naturpolitiken. Syftet med den utvärdering som genomfördes i slutet av naturpanelens första mandatperiod var att ta reda på hur panelen har fullgjort sina uppgifter 2020–2023 och vilken inverkan panelens verksamhet har haft. Utvärderingen innehåller också ett förslag på hur panelens arbetssätt och sammansättning kan utvecklas för att öka verksamhetens genomslagskraft. Utvärderingen genomfördes av tankesmedjan Demos Helsinki och Kari & Pantsar Co. på uppdrag av miljöministeriet.

Verkningsfullheten ska ökas utan att kompromissa med oberoendet och vetenskapligheten

Att vara oberoende och vetenskapsorienterad utgör naturpanelens viktigaste verksamhetsprinciper. Enligt utvärderingen är det viktigt att naturpanelen också i fortsättningen håller fast vid sitt mandat att erbjuda oberoende information och verktyg till stöd för beslutsfattandet. I utvärderingen påpekas det att i synnerhet remissbehandlingen ofta är ett rätt sent skede i den politiska processen när det gäller att föra in relevanta forskningsrön i beslutsfattandet. Därför vore det bra om naturpanelen i fortsättningen utvecklade lämpliga metoder för inkluderande vetenskapsförmedling med tanke på dess mandat, genom vilka panelen i högre grad kan delta i ett tidigt skede av beslutsfattandet.

Samarbete mellan olika vetenskapsområden

Under mandatperioden 2020–2023 har naturpanelen haft en bred representation från olika vetenskapsområden och den vetenskapliga nivån har säkerställts som en del av urvalsprocessen. Enligt utvärderingen har panelens sakkunskap inom de områden som är viktiga med tanke på politiken för biologisk mångfald varit omfattande. I utvärderingen lyftes det fram ett behov av att i fortsättningen stärka kompetensen inom samhällsvetenskaper och ekonomi. Redan under perioden 2020–2023 ville man stärka naturpanelens humanvetenskapliga och i synnerhet ekonomiska perspektiv och fokus, och därför valdes våren 2023 tre nya medlemmar till naturpanelen som representerar ett samhällsvetenskapligt perspektiv på den biologiska mångfalden.

År 2023 hade naturpanelen 17 medlemmar. Ordförande för panelen är Janne Kotiaho, professor vid Jyväskylä universitet. Paneldeltagarna sköter uppgiften vid sidan av sitt arbete. Panelens arbete har stötts av ett vetenskapligt sekretariat.

Mer information

Suvi Borgström
specialsakkunnig
tfn 0295250342
suvi.borgströ[email protected]