Hoppa till innehåll
Media

Temaåret Levande traditioner lockar till att lyfta fram traditioner, seder och berättelser

miljöministerietundervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 8.2.2023 14.27
Nyhet

Kulturmiljödagarna firas årligen med tusentals evenemang på olika håll i Europa. Temaåret Levande traditioner, som inleddes i dag, betonar det immateriella kulturarvet som överförs från människa till människa och generation till generation. Levande traditioner är bland annat handarbete och mattraditioner och seder, kunskaper och färdigheter som hänför sig till naturen och byggnadsarvet. De som ordnar evenemang är välkomna att på sitt eget sätt lyfta fram exempel ur det levande kulturarvet.

Lyft fram skatterna i den egna gemenskapen

Tidigare år har det bland annat ordnats guidade rundvandringar, skördefester, gårdsdanser och workshoppar under kulturmiljödagarna. Det är bland annat kommuner, museer och olika föreningar som ordnar evenemangen. Dagarna firas den 4–11 september 2023, men det kan ordnas program också vid andra tidpunkter.

"Evenemangen under kulturmiljödagarna ökar kännedomen om kulturarvet och främjar demokratin och jämlikheten. Alla kan ordna ett evenemang under dagarna och vara experter på sitt eget kulturarv", uppmuntrade forsknings- och kulturminister Petri Honkonen när han öppnade temaåret.

Det är enkelt att delta. Man behöver bara anmäla sitt evenemang till kalendern för dagarna. Evenemanget kan vara litet eller stort, och var som helst i landet – allt passar i kalendern. Arrangörerna får gratis material och synlighet via kulturmiljödagarnas kommunikationskanaler.

Utöver evenemangen kan temat lyftas fram i sociala medier under hashtaggen #EläväPerintö.

Kulturmiljödagarna är den största helheten med publikevenemang i Europa

Kulturmiljödagarna, European Heritage Days, är den största helheten med publikevenemang i Europa och firas i 48 länder. Evenemangen gör kulturmiljöerna och kulturarvet allt mer bekanta och ökar deras anseende.

Förutom att Europeiska kulturmiljödagarna firas med temat Levande traditioner (Living Heritage) firas 20-årsjubileum för Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet och Finlands 10-årsjubileum som medlem i konventionen.

Kulturmiljödagarna firas på initiativ av Europarådet och Europeiska kommissionen. I Finland samordnas kulturmiljödagarna av miljöministeriet och Finlands Hembygdsförbund i samarbete med Museiverket, Utbildningsstyrelsen, undervisnings- och kulturministeriet, föreningen för kulturarvsfostran i Finland och Finlands museiförbund.

Mer information

på Finlands Hembygdsförbunds webbplats

Hanna Hämäläinen
​​​​​​​planerare
​​​​​​​miljöministeriet
​​​​​​​[email protected]
​​​​​​​tfn 0400 143 956

Riina Koivisto
​​​​​​​koordinator
​​​​​​​Finlands Hembygdsförbund
​​​​​​​[email protected]
​​​​​​​tfn 044 9834 55

Petri Honkonen