Hoppa till innehåll
Media

Statsrådet beslutade om ikraftsättande av Nagoyaprotokollet om tillträde till genetiska resurser och användning av dem

miljöministeriet
Utgivningsdatum 22.6.2016 7.04
Pressmeddelande

Statsrådet godkände i dag en förordning genom vilken Nagoyaprotokollet sätts i kraft i Finland. Nagoyaprotokollet preciserar FN:s konvention om biologisk mångfald, som är den första allmänna och juridiskt bindande internationella överenskommelsen om tillträde till genetiska resurser och fördelning av nyttan. Med protokollet strävar man efter att säkerställa att genetiskt material bevaras för kommande generationer och att trygga rimlig och rättvis fördelning av nyttan mellan tillhandahållare och användare.

Protokollet träder i kraft för Finlands del den 1 september 2016. De lagar som hänför sig till ikraftsättandet och genomförandet av protokollet träder i kraft samma dag.

Den nya lagstiftningen ska tillämpas på genetiska resurser från växter, djur och mikrober och på samernas traditionella kunskap som rör genetiska resurser, när dessa förvärvas för forsknings- och utvecklingsändamål. Enligt Nagoyaprotokollet får varje land självt bestämma om tillträdet till sina genetiska resurser och om fördelningen av nyttan. Enligt den lagstifting som nu sätts i kraft ska tillträdet till inhemska genetiska resurser för forsknings- och utvecklingsändamål vara relativt fritt, såsom i nuläget, och inget tillstånd ska behövas.

Nagoyaprotokollet innehåller förpliktelser som rör tillträde till och användning av traditionell kunskap hos urfolk. Genom lagstiftningen inrättas en databas för att främja tillgång till samernas traditionella kunskap som rör genetiska resurser. Databasen ska förvaltas av Sametinget.

Genom lagstiftningen genomförs också sådana förpliktelser som anges i EU:s förordning om genetiska resurser och som kräver nationella bestämmelser. I lagstiftningen ingår bl.a. bestämmelser om de nationella behöriga myndigheterna, dvs. Naturresursinstitutet och Finlands miljöcentral. Till Naturresursinstitutets behörighet hör genetiska resurser från jord- och skogsbruket medan Finlands miljöcentral har behörighet när det gäller övriga vilda genetiska resurser.

Mer information:

Eriika Melkas, regeringssekreterare, tfn 029 525 0170, [email protected]