Hyppää sisältöön
Media

Valtioneuvosto päätti geenivarojen saatavuutta ja niiden käyttöä koskevan Nagoyan pöytäkirjan voimaansaattamisesta

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 22.6.2016 7.04
Tiedote

Valtioneuvosto hyväksyi tänään asetuksen, jolla saatetaan Suomessa voimaan Nagoyan pöytäkirja. Nagoyan pöytäkirja täsmentää YK:n biologista monimuotoisuutta koskevaa yleissopimusta, joka on ensimmäinen yleinen ja oikeudellisesti sitova kansainvälinen sopimus geenivarojen saatavuudesta ja hyötyjen jaosta. Sillä pyritään varmistamaan geneettisen materiaalin säilyminen tuleville sukupolville sekä turvaamaan hyötyjen oikeudenmukaista ja tasapuolista jakoa luovuttajan ja käyttäjän välillä.

Pöytäkirja tulee Suomen osalta voimaan 1. päivänä syyskuuta 2016. Samana päivänä tulevat voimaan pöytäkirjan voimaansaattamiseen ja täytäntöönpanoon liittyvät lait.

Uutta lainsäädäntöä sovelletaan Suomessa esiintyvien kasvien, eläinten ja mikrobien geenivaroihin ja niihin liittyvään saamelaisten perinteiseen tietoon silloin, kun niitä hankitaan tutkimus- ja kehityskäyttöön. Nagoyan pöytäkirjan mukaan kukin maa saa itse päättää geenivarojensa saatavuudesta ja hyötyjen jakamisesta. Nyt voimaansaatettavan lainsäädännön mukaan kotimaisten geenivarojen saatavuus tutkimus- ja kehittämiskäyttöön olisi nykyisen käytännön mukaisesti varsin vapaata eikä edellyttäisi lupaa.

Nagoyan pöytäkirja sisältää alkuperäiskansojen perinteisen tiedon saatavuutta ja hyödyntämistä koskevia velvoitteita. Lainsäädännöllä perustetaan tietokanta, jonka avulla voidaan edistää geenivaroihin liittyvän saamelaisten perinteisen tiedon saatavuutta. Tietokantaa hallinnoi Saamelaiskäräjät.

Lainsäädännöllä pannaan täytäntöön myös EU:n geenivara-asetuksen velvoitteita, joista tarvitaan kansallisia säännöksiä. Siinä säädetään muun muassa kansallisista toimivaltaisista viranomaisista, jotka ovat Luonnonvarakeskus ja Suomen ympäristökeskus. Luonnonvarakeskuksen toimivaltaan kuuluvat maa- ja metsätalouden geenivarat, Suomen ympäristökeskuksen toimivaltaan muut, luonnonvaraiset geenivarat.

Lisätiedot:

Hallitussihteeri Eriika Melkas, p. 029 525 0170, [email protected]