Hoppa till innehåll
Media

Somalias miljö- och klimatminister Khadija Mohamed Almakhzoumi besöker Finland

miljöministerietutrikesministeriet
Utgivningsdatum 31.1.2023 8.24
Pressmeddelande

Somalias första miljö- och klimatminister Khadija Mohamed Almakhzoumi besöker Finland den 31 januari–3 februari 2023. Det är miljö- och klimatminister Maria Ohisalo som har bjudit Almakhzoumi till Finland. Syftet med besöket är att stödja det nya ministeriet när det inleder sitt arbete.

Miljöministeriet och utrikesministeriet

Somalias miljö- och klimatminister Khadija Mohamed Almakhzoumi ska träffa miljö- och klimatminister Maria Ohisalo i Finland. Under det fyra dagar långa besöket presenteras Finlands klimatarbete för Almakhzoumi; bland annat skogarnas roll i klimatpolitiken, den nya klimatlagen och beredningen av den samt integreringen av miljöaspekter i olika politikområden. Minister Almakhzoumi och en delegation från Somalias miljöministerium besöker bl.a. Haltia naturcentrum, Finlands miljöcentral, Meteorologiska institutet och riksdagen, och träffar gruppen De ungas Agenda 2030, Forststyrelsen och företrädare för Finnfund.

Ministrarna Ohisalo och Almakhzoumi ska bland annat diskutera ett intensifierat klimatpolitiskt samarbete mellan Finland och Somalia. Somalia är hårt drabbat av torka och av en livsmedelskris, och hela Afrikas horn är mycket sårbart då det gäller följderna av klimatförändringarna. Torkan täcker 80 procent av Somalia och enligt FN kan upp till 90 procent av landet bli obeboeligt före 2030 på grund av klimatförändringarna.

"Somalia betalar ett orimligt pris för följderna av klimatkrisen som landet självt är oskyldigt till. Somalia och Finland har en lång gemensam historia, och jag anser att det är viktigt att vi stöder dem i arbetet med att bygga upp ett klimathållbart samhälle och en stärkt förvaltning. Att grunda ett nytt miljöministerium och inrätta en ny miljö- och klimatministertjänst är viktiga steg i detta", konstaterar minister Ohisalo.

Somalia har varit ett partnerland i Finlands utvecklingssamarbete sedan 1980-talet. Finlands bilaterala samarbete med Somalia 2021–2024 fokuserar på statsbyggnad samt kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter. Finland stöder Somalia med 54 miljoner euro 2021–2024.

Almakhzoumi träffar dessutom utrikesminister Pekka Haavisto i Finland.

Ytterligare information:

Juulia Suuronen
sakkunnig
miljöministeriet
tfn 0295 250 212
[email protected]

Förfrågningar om intervjuer med minister Almakhzoumi:

Riikka Lamminmäki
kommunikationschef
miljöministeriet
tfn 0295 250 343
[email protected]