Hoppa till innehåll
Media

Ranua får en ny biogasanläggning och biogasanläggningen i Mäntsälä utvidgas – miljöministeriet stöder betydande projekt för återvinning av näringsämnen och grön omställning

miljöministeriet
Utgivningsdatum 15.4.2024 16.38 | Publicerad på svenska 16.4.2024 kl. 14.17
Pressmeddelande

Miljöministeriet stöder åtta nya projekt för återvinning av näringsämnen och förnybar energi med sammanlagt 9,6 miljoner euro. Genom projekten främjas produktionen av biogas, energihushållningen vid behandling av avloppsvatten samt utvecklingen av tekniker och verksamhetsmodeller för återvinning av näringsämnen.

”De projekt som stöds är utmärkta exempel på hur man kan främja flera viktiga mål samtidigt. Biogasprojekten kombinerar omställningen till ren energi inom trafik- och transportsektorn med stärkande av självförsörjningen när det gäller näringsämnen, och behandlingen av avloppsvatten kombineras med värmeåtervinning, vilket minskar energiförbrukningen för uppvärmning”, säger miljö- och klimatminister Kai Mykkänen.

Pohjois-Suomen Biokaasu Oy anlägger i sitt projekt en biogasanläggning i Ranua, som behandlar slam från jordbruket och biomassa från sjöar, samt en separat biogasreaktor för slam från kommunalt avloppsvatten. Denna helhet kommer årligen att producera sammanlagt 11,2 GWh biogas som förädlas till drivmedel. Anläggningen beräknas återvinna 190 ton kväve per år och nästan 50 ton fosfor per år. Investeringskostnaden uppgår till 6,3 miljoner euro, varav miljöministeriets understöd är cirka 4,1 miljoner euro.

Mäntsälän Biovoima Oy utvidgar i sitt projekt sin biogasanläggning med en linje för behandling av avloppsvatten, vilket ungefär fördubblar anläggningens kapacitet. Näringsämnena i reningsverksslammet används som gödsel. Den mängd biogas som anläggningen producerar beräknas öka med 17 GWh per år. I och med projektet ökar återvinningen av kväve i anläggningen med 56 ton och återvinningen av fosfor med 11,5 ton per år, vilket möjliggör åkerbruk på över 400 hektar. Investeringskostnaden för projektet är 8 miljoner euro, och miljöministeriets understöd är cirka 3,6 miljoner euro.

Tre av de projekt som understöds går ut på att förbättra energihushållningen vid behandling av avloppsvatten. Kajaanin Vesi möjliggör värmeåtervinning ur avloppsvattnet i Peuraniemi reningsverk. Värmeåtervinningen ersätter fjärrvärmen och minskar energiförbrukningen för uppvärmning med cirka 1 000 MWh per år. Seinäjoen Energia genomför ett projekt som förbättrar energieffektiviteten inom olika delområden och ökar produktionen av spillvattenvärme. Vattenandelslaget Kannuksen Vesiosuuskunta utvecklar i sitt projekt reningsverkets energieffektivitet.

Dessutom inleds tre forsknings- och utvecklingsprojekt som syftar till att utveckla tekniken för återvinning av näringsämnen, samarbetet mellan aktörerna och verksamhetsmodellerna. GRK Suomi Oy leder ett gemensamt projekt med flera aktörer som syftar till att utveckla symbiosen mellan återvinningen av näringsämnen, vattenhanteringen och matproduktionen inom avfallscentralens område. I Tammerfors universitets forskningsprojekt utvecklas en ny kombinerad teknik för tillvaratagning av kväve från en biogasanläggnings avloppsvatten. Cirkulärkraft Finland rf:s projekt främjar sorteringen av bioavfall genom information och effektiviserar på så sätt återvinningen av näringsämnen.

Utlysningen av understöd för återvinning av näringsämnen pågår fram till den 30 juni 2024. Den projektfinansiering som kan beviljas uppgår till högst cirka 10 miljoner euro. De projekt som får stöd ska vara genomförda senast vid utgången av 2025. Ministeriet erbjuder med låg tröskel rådgivning och handledning för dem som planerar att ansöka om understöd.
Återvinningen av näringsämnen främjas som en del av miljöministeriets nya program, Ahti, som syftar till att förbättra vattnens och havets status. Med åtgärderna inom Ahti-programmet fortsätter vi det arbete som gjorts inom programmet för återvinning av näringsämnen (2012–2023), programmet för effektiverat vattenskydd (2019–2023) och Skärgårdshavsprogrammet (2021–).

Mer information: 

Petri Nissinen,
pecialsakkunnig
[email protected]
tfn 0295 250 419