Preliminär överenskommelse i Europeiska unionen om direktivet om markövervakning och markhälsa

miljöministeriet
Utgivningsdatum 10.4.2025 13.46 | Publicerad på svenska 10.4.2025 kl. 15.33
Typ:Pressmeddelande

Europeiska unionens medlemsstater, Europaparlamentet och Europeiska kommissionen nådde tidigt på torsdag morgon en preliminär överenskommelse om direktivet om markövervakning och resiliens. Genom direktivet strävar man efter friska marker senast 2050.

Syftet med direktivet är att förbättra övervakningen av markens tillstånd, öka informationen om förorenade områden och minska de risker som föroreningen medför. Enligt EU:s markstrategi är 60–70 procent av marken i EU inte frisk. Markens tillstånd försämras till exempel genom erosion, överskott av näringsämnen, markpackning och skadliga ämnen eller genom olika kombinationer av dessa.  Markens tillstånd och de risker som påverkar det är olika från område till område.

Direktivet ger medlemsstaterna handlingsutrymme vid genomförandet

Vid förhandlingarna lyckades man garantera det för Finland viktiga nationella handlingsutrymmet vid genomförandet. För Finland var det också särskilt viktigt att se till att EU:s kommande budgetram inte förutses i direktivet.

”En frisk mark utgör en väsentlig del av såväl begränsningen av klimatförändringarna och anpassningen till dem som bekämpningen av förlusten av biologisk mångfald, och är en förutsättning för människors välbefinnande och livsmedelstrygghet. Finland har vid förhandlingarna understött målen med direktivet. Samtidigt har det varit särskilt viktigt att säkerställa att genomförandet i medlemsstaterna kan ske på det sätt som är bäst på nationell nivå”, säger miljö- och klimatminister Sari Multala.

Enligt den preliminära överenskommelsen kan man vid sammanställandet av markdata använda sig av befintliga övervakningsinsatser och genomförda projekt. EU:s markövervakning kan utnyttjas som en del av övervakningen, men detta är frivilligt för medlemsstaterna. På så sätt kan övervakningssystemet genomföras på ett kostnadseffektivt och ändamålsenligt sätt med beaktande av skillnaderna mellan medlemsstaterna till exempel när det gäller markanvändning. De nya gemensamma variabler som ska övervakas på EU-nivå bidrar till en enhetligare lägesbild av marken. Detta kan på längre sikt stödja till exempel utvecklingen av övervakningen av markens utsläppsbalans. 

Finland har understött främjandet av hållbar markanvändning, men i kompromisslösningen betonas övervakningen av markens tillstånd, och hållbar markanvändning främjas genom att stödja markhälsan och markens resiliens. Rådgivning, utbildning och främjande av forskning kommer att spela en central roll. Inga nya skyldigheter föreslås för jordbrukare och markägare. När det gäller bestämmelserna om markexploatering samt främjandet av markens resiliens och markhälsan säkerställdes det att de inte begränsar medlemsstaternas beslutanderätt i fråga om planläggning och markanvändning eller skogspolitik.

Vad händer nu?

Överenskommelsen om det färdigt förhandlade markdirektivet måste ännu godkännas av Europaparlamentet och ministerrådet. När direktivet har antagits formellt och publicerats i EU:s officiella tidning har medlemsstaterna tre år på sig att genomföra direktivet .

Mer information

Anna Havukainen
sakkunnig
tfn 029 525 0179
[email protected]