Preliminär överenskommelse i Europeiska unionen om att förhindra mikroplastförorening från plastpellets
Europeiska unionens medlemsstater, Europaparlamentet och Europeiska kommissionen nådde den 8 april en preliminär överenskommelse om ett förslag till förordning om förebyggande av förluster av plastpellets. Syftet med förordningen är att förhindra att plastpellets släpps ut i miljön genom att förbättra riskhanteringen och de praktiska förfarandena för att förhindra förluster. Förslaget ska ännu godkännas av medlemsstaterna och parlamentet.
Förordningen förväntas minska utsläppen av pellets med upp till 74 procent och minska mikroplastföroreningarnas negativa inverkan på människors hälsa och på naturen. Plastpellets är en av de största källorna till oavsiktliga mikroplastföroreningar. De är en råvara som används vid tillverkningen av nästan alla typer av plast. Det är nästan omöjligt att återta plastpellets som släppts ut i miljön och de sprids lätt över långa avstånd med vind och vattenströmmar. De bryts också ned mycket långsamt i miljön och bildar mikroplast.
”Bättre hantering av plastpellets bidrar till att förhindra att de släpps ut i miljön både på land och till havs. Gemensamma åtgärder på EU-nivå främjar också lika villkor mellan olika aktörer”, säger miljö- och klimatminister Sari Multala.
Syftet med förordningen är att se till att alla aktörer som hanterar pellets inom EU vidtar nödvändiga försiktighetsåtgärder. De aktörer som hanterar pellets ska i första hand förhindra att pellets släpps ut i miljön, i andra hand innesluta spillda pellets för att säkerställa att de inte förorenar miljön och i sista hand sanera miljön efter ett spill eller en förlust.
För att förebygga förluster ska exempelvis anläggningar som hanterar pellets utarbeta en riskhanteringsplan. De största aktörerna, det vill säga de som hanterar mer än 1 500 ton plastpellets per år, ska från en oberoende tredje part erhålla ett intyg på att verksamheten uppfyller kraven. För mindre företag är skyldigheterna lindrigare. Till exempel behöver mikroföretag bara utarbeta en egenförsäkran.
Förordningen gäller förutom anläggningar och transportörer inom EU också transportörer från länder utanför EU, som ska utse en auktoriserad företrädare i en EU-medlemsstat. I fråga om sjötransporter ligger kraven i förordningen i linje med rekommendationerna från Internationella sjöfartsorganisationen IMO (International Maritime Organisation).
Finland stöder förebyggandet av förluster av plastpellets, som är en betydande källa till mikroplast, och anser att förordningen är inriktad på de primära metoderna för att minska mikroplastförorening. Lösningen i fråga om sjötransporter, underlättandet av tillsynen över transportörer från länder utanför EU och de lindrigare krav som ställs på små företag har varit centrala frågor under förhandlingarna och utgör ur Finlands synvinkel ett bra slutresultat.
Överenskommelsen om den färdigt förhandlade förordningen om plastpellets måste ännu antas av Europaparlamentet och ministerrådet. När förordningen om plastpellets har antagits formellt och publicerats i EU:s officiella tidning har medlemsländerna 24 månader på sig, och i fråga om sjötransporter 36 månader på sig, att genomföra förordningen.
Mer information:
Jarmo Muurman
miljöråd
[email protected]
tfn 0295 250 185
Merja Saarnilehto (fr.o.m. 22.4.)
miljöråd
[email protected]
tfn 0295 250 259