Euroopan unionissa alustava sopu muovipellettien aiheuttaman mikromuovisaasteen estämisestä
Euroopan unionin jäsenmaat, Euroopan parlamentti ja EU:n komissio pääsivät 8.4. alustavaan sopuun muovipellettihävikin estämistä koskevasta asetusehdotuksesta. Muovipellettiasetuksen tavoitteena on estää muovipellettien pääsy ympäristöön parantamalla riskienhallintaa sekä käytännön menettelyjä hävikin estämiseksi. Ehdotus menee vielä jäsenmaiden ja parlamentin hyväksyttäväksi.
Asetuksen odotetaan vähentävän pellettien päästöjä jopa 74 prosenttia ja vähentävän mikromuovisaasteiden ihmisten terveydelle ja luonnolle aiheuttamia haittoja. Muovipelletit ovat yksi tahattomien mikromuovisaasteiden suurimmista lähteistä. Ne ovat raaka-aine, jota käytetään lähes kaikkien muovien valmistuksessa. Ympäristöön päätyneitä muovipellettejä on lähes mahdotonta ottaa talteen, ja ne leviävät helposti pitkiä matkoja tuuli- ja vesivirtojen mukana. Ne myös hajoavat ympäristössä erittäin hitaasti muodostaen mikromuovia.
”Muovipellettien parempi käsittely auttaa ehkäisemään niiden pääsyä ympäristöön niin maalla kuin merellä. Yhteiset EU:n laajuiset toimet edistävät myös tasapuolisia toimintaedellytyksiä eri toimijoiden kesken”, ympäristö- ja ilmastoministeri Sari Multala sanoo.
Asetuksella pyritään varmistamaan, että kaikki pellettejä EU:ssa käsittelevät toimijat toteuttavat tarvittavat varotoimenpiteet. Muovipellettejä käsittelevät toimijat velvoitetaan ensisijaisesti estämään pellettien päästäminen ympäristöön, toissijaisesti eristämään vuotaneet pelletit sen varmistamiseksi, että ne eivät saastuta ympäristöä ja viimeisenä vaihtoehtona puhdistamaan ympäristö vuodon tai hävikin jälkeen.
Esimerkiksi hävikin ehkäisemiseksi pellettejä käsittelevien laitosten pitää laatia riskienhallintasuunnitelma. Suurempien yli 1500 tonnia muovipellettejä vuodessa käsittelevien toimijoiden on saatava riippumattoman kolmannen osapuolen myöntämä todistus siitä, että toiminta täyttää vaatimukset. Pienemmille yrityksille velvoitteet ovat kevyemmät. Esimerkiksi mikroyritysten on annettava vain oma vakuutus.
Asetus koskee EU:ssa toimivien laitosten ja liikenteenharjoittajien ohella EU:n ulkopuolisia kuljettajia, joiden tulee nimetä EU:n jäsenvaltiossa toimiva valtuutettu edustaja. Merikuljetusten osalta asetuksen vaatimukset ovat yhdenmukaisia kansainvälisen merenkulkujärjestön IMO:n (International Maritime Organisation) suositusten kanssa.
Suomi tukee mikromuovin lähteenä merkittävän muovipellettihävikin estämistä ja katsoo, että asetus kohdistuu ensisijaisiin keinoihin mikromuovisaasteen vähentämiseksi. Neuvotteluissa keskeiseksi nousseet meriliikennettä koskeva ratkaisu, EU:n ulkopuolisten kuljettajien valvonnan helpottaminen samoin kuin pieniin yrityksiin kohdistuvat kevyemmät vaatimukset ovat Suomen kannalta hyvä lopputulos.
Sopu valmiiksi neuvotellusta muovipellettiasetuksesta on vielä hyväksyttävä Euroopan parlamentissa ja jäsenmaiden ministerineuvostossa. Kun muovipellettiasetus on virallisesti hyväksytty ja julkaistu virallisessa lehdessä, jäsenmailla on 24 kuukautta ja meriliikenteen osalta 36 kuukautta aikaa asetuksen täytäntöönpanoon.
Lisätietoja:
Jarmo Muurman
ympäristöneuvos,
[email protected]
p. 0295 250 185
Merja Saarnilehto (22.4. lähtien)
ympäristöneuvos
[email protected]
p. 0295 250 259