Hoppa till innehåll
Media

Planerar du att byta från oljeuppvärmning till ett fossilfritt alternativ? Närings-, trafik- och miljöcentralen beviljar understöd för byte av uppvärmningssystem i ännu ett år

miljöministeriet
Utgivningsdatum 30.8.2024 9.00
Pressmeddelande

Närings-, trafik- och miljöcentralen beviljar fortfarande ägare av egnahemshus och parhus understöd för avstående från oljeuppvärmning. Sedan 2020 har över 28 000 hushåll beviljats understöd, och understödet räcker ännu till tusentals hushåll. Renoveringarna måste vara helt slutförda före slutet av augusti 2025, varför det lönar sig att redan nu börja planera projektet och ansöka om understöd om man vill försäkra sig om att få understöd.

Miljöministeriet och närings-, trafik- och miljöcentralen i Birkaland informerar

Närings-, trafik- och miljöcentralen beviljar fortfarande småhusägare som avstår från oljeuppvärmning understöd på 2 500 respektive 4 000 euro, men projekten måste vara helt slutförda senast den 31 augusti 2025.

”Övergången från fossila till rena uppvärmningsformer framskrider väl, men ännu återstår mycket att göra. Utbytet av oljepannor skapar dessutom arbete i Finland. Understödet till hushållen har varit populärt, och i många hem har uppvärmningssystemet redan bytts ut. Understödet delas nu ut för sista året, varför de som planerar att byta ut sitt uppvärmningssystem bör agera nu”, konstaterar miljö- och klimatminister Kai Mykkänen.

Understöd kan beviljas privatpersoner och dödsbon för avlägsnande av ett oljeuppvärmningssystem och installation av ett nytt uppvärmningssystem förutsatt att småhuset används för boende året runt. För att understöd ska beviljas måste hela oljeuppvärmningssystemet inklusive oljecisternen avlägsnas. Per renovering beviljas endast ett understöd, dvs. antingen understöd för byte av uppvärmningssystem eller hushållsavdrag.

”Nu är en bra tidpunkt att sätta igång om ett byte av uppvärmningssystem är aktuellt inom ett år, eftersom man kan bli tvungen att vänta på understödsbeslutet, utrustningen och installationen. Man bör dock endast ansöka om understöd om bytet verkligen kommer att slutföras inom den utsatta tiden, så att en anhopning av ärenden som ska handläggas kan undvikas och så många som möjligt kan få understöd för sina projekt. För närvarande meddelar vi ett understödsbeslut inom cirka tre månader från det att ansökan lämnades in”, berättar gruppchef Sabina Mäki vid närings-, trafik- och miljöcentralen.

Ansökan ska helst lämnas in elektroniskt, och handläggningen går smidigt om alla nödvändiga bilagor bifogas från början. För en ansökan behövs alltid entreprenörens offert eller en annan renoveringsplan samt fullmakter från fastighetens övriga ägare, till exempel maken eller makan.

Snart 27 000 slutförda renoveringar

Hittills har närmare 34 000 småhusägare ansökt om understöd. Närings-, trafik- och miljöcentralen har fattat närmare 33 000 understödsbeslut, varav 87 % har varit positiva. Understödet betalas först när renoveringen har slutförts, och hittills har understöd betalats för nästan 27 000 slutförda renoveringar.

Av de sökande har 70 % uppgett att de byter den fossila uppvärmningen till en vatten-luftvärmepump, 19 % att de byter till jordvärme och 8 % att de byter till fjärrvärme. En liten andel av de sökande har bestämt sig för andra lösningar, t.ex. eluppvärmning som ofta har kompletterats med en luftvärmepump. 

Ett motsvarande understöd kan sökas av den som avstår från naturgasuppvärmning. Understöd har beviljats över 1 100 sökande som byter ut naturgasuppvärmningen.

Mer information 

Ilkka Hippinen
specialsakkunnig
Miljöministeriet
029 525 0044
[email protected]

Sabina Mäki
gruppchef 
Närings-, trafik- och miljöcentralen i Birkaland
0295 036 090
[email protected]

Kundservice för miljöfrågor
0295 020 901 (mån–fre kl. 9–16)
[email protected]