Observationer av den akut hotade tumlaren efterlyses
Det är åter dags att rapportera observationer av tumlare. Tumlaren är den enda valen i Östersjön, och den är starkt hotad. Under länkarna nedan finns anvisningar om hur man känner igen en tumlare. Tumlarobservationer kan rapporteras med Östersjöportalens blankett för observationer eller per telefon.
- Blankett för tumlarobservationer (Östersjöportalen)
Solvin Zankl
De hotade tumlarna i Östersjön utsätts för miljögifter, nätfiske, föroreningar, fångst och livlig sjötrafik. Eftersom tumlarna inte längre fortplantar sig på finskt havsområde har de klassificerats som utdöda, men observationer görs ändå årligen när isarna smälter.
År 2011 inleddes projektet SAMBAH, där man med hjälp av avlyssningsapparater på havets botten har samlat in nödvändig information om tumlarna. Enligt projektets pressmeddelande har de nordligaste tumlarobservationerna gjorts på finskt havsområde. SAMBAH-projektets fältstudiedel håller på att avslutas och därefter är det dags att behandla det insamlade materialet.
Man började samla in observationer av tumlare år 2001, och i medeltal 3–4 observationer har rapporterats årligen. Allmänheten har visat lovvärt intresse tumlarna, och de aktiva kontakterna har varit till nytta. Målet är att kunna uppbringa motsvarande intresse och medborgaraktivitet kring tumlarna också i fortsättningen.
Rapportera dina observationer via Östersjöportalen: Rapportera dina observationer per telefon:- Penina Blankett, miljöministeriet, tfn 050-463 81 96
- Kai Mattsson, Särkänniemies delfinarium, tfn 040-765 40 77
- Olli Loisa, Åbo yrkeshögskola, tfn 050-598 57 43
- Naturvetenskapliga centralmuseet vid Helsingfors universitet, tfn 09-1911 (växel)
- Livsmedelssäkerhetsverket (Evira), tfn 029 530 0400 (växel)
- Hur känner jag igen en tumlare?
- (YM & SYKE)
- SAMBAH – Tumlarforskning med hjälp av avlyssningsteknik under vattnet (Åbo yrkeshögskola)
Konsultative tjänstemannen Penina Blankett, miljöministeriet, tfn 050-463 81 96, [email protected]