Nya byggnader ska vara nära-nollenergibyggnader
Regeringen har i dag överlämnat en proposition till riksdagen med förslag till lag om ändring av markanvändnings- och bygglagen. Ändringen gäller de krav som ställs på nya byggnaders energiprestanda. Målet är att minska byggnadernas energiförbrukning och öka andelen förnybar energi i byggnaderna.
Nya byggnader ska enligt propositionen uppföras som nära-nollenergibyggnader, när ansökan om bygglov eller åtgärdstillstånd lämnas in den 1 januari 2018 eller senare.
Med nära-nollenergibyggnad avses en byggnad som har mycket hög energiprestanda och där den mycket låga mängden energi som krävs i hög grad ska komma från förnybara energikällor.
I lagen finns en uppräkning av de byggnadstyper som nära-nollenergikravet inte gäller. Till dessa hör t.ex. byggnader med en våningsyta som är mindre än 50 kvadratmeter och bostadshus för fritidsboende som är avsedda för användning mindre än fyra månader per år.
Närmare tekniska krav på nollenergibyggnader utfärdas genom tre förordningar som är på remiss till den 7 november 2016. I paketet ingår också miljöministeriets förordning om inomhusklimat och ventilation. Möjligheten att använda självdragsventilation, som väckt mycket diskussion, ingår i det förordningsutkast som nu är på remiss. Parallellt med energikraven har det beretts en förordning om byggnaders fuktsäkerhet som kommer att sändas på remiss senare.
"Vi har ett klart behov av att förbättra byggnaders energiprestanda, och den här propositionen uppmuntrar till att arbeta för detta mål. Människors välbefinnande och hälsa är dock högsta prioritet, och vi har under lagberedningens gång genomgående lyft fram inomhusklimat- och fuktfrågor. Med de förordningar som utfärdas särskilt säkerställer vi att ramarna för bra byggande är i skick", framhåller jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen.
Genom ändringen av markanvändnings- och bygglagen genomförs direktivet om byggnaders energiprestanda i den finska lagstiftningen.
- Beredningsmaterial (på finska, Stadsrådet)
Mer information:
Kirsi Martinkauppi, lagstiftningsråd, tfn 050 582 24 64, [email protected]