Uusista rakennuksista lähes nollaenergiarakennuksia
Hallitus on antanut tänään eduskunnalle esityksen maankäyttö- ja rakennuslain muutoksesta, joka koskee uusilta rakennuksilta vaadittavaa energiatehokkuutta. Tavoitteena on vähentää rakennusten energian käyttöä ja lisätä uusiutuvan energian osuutta rakennuksen käyttämässä energiassa.
Uusi rakennus on esityksen mukaan rakennettava lähes nollaenergiarakennukseksi, kun rakennus- tai toimenpidelupahakemus tulee vireille 1.1.2018 tai sen jälkeen.
Lähes nollaenergiarakennus tarkoittaa rakennusta, jolla on erittäin korkea energiatehokkuus ja jonka tarvitsema erittäin vähäinen energia tulee laajalti uusiutuvista lähteistä.
Laissa luetellaan rakennustyypit, joita lähes nollaenergiavaatimus ei koske. Tällaisia ovat esimerkiksi rakennus, jonka kerrosala on alle 50 neliömetriä ja loma-asumiseen tarkoitettu asuinrakennus, jota on tarkoitus käyttää alle neljä kuukautta vuodessa.
Tarkemmat nollaenergiarakentamisen tekniset vaatimukset annetaan kolmella asetuksella, jotka ovat lausunnolla 7.11.2016 saakka. Paketti sisältää myös ympäristöministeriön asetuksen sisäilmasta ja ilmanvaihdosta. Keskustelua herättänyt mahdollisuus käyttää painovoimaista ilmanvaihtoa sisältyy nyt lausunnolla olevaan asetusluonnokseen. Samanaikaisesti energiavaatimusten kanssa on valmisteltu asetusta rakennusten kosteusturvallisuudesta, joka tulee myöhemmin erikseen lausunnolle.
”Meillä on selvä tarve parantaa rakennusten energiatehokkuutta, ja tämä lakiesitys kannustaa toimimaan sen eteen. Ihmisten hyvinvointi ja terveys ovat kuitenkin ykkössijalla, ja olemme lakivalmistelussa pitäneet koko ajan sisäilma- ja kosteuskysymykset esillä. Erikseen annettavilla asetuksilla varmistamme, että raamit onnistuneelle rakentamiselle ovat kunnossa”, painottaa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.
Maankäyttö- ja rakennuslainmuutoksella toimeenpannaan rakennusten energiatehokkuusdirektiivi Suomen lainsäädännössä.
- Valmisteluaineistot (Valtioneuvosto)
Lisätietoja:
Lainsäädäntöneuvos Kirsi Martinkauppi, p. 050 582 2464, [email protected]