Hoppa till innehåll
Media

Ny lagstiftning bereds om målet en god vattenstatus och avvikelser från det

miljöministeriet
Utgivningsdatum 9.12.2022 8.34
Pressmeddelande

Miljöministeriet har tillsatt en arbetsgrupp som ska börja bereda en ändring av lagstiftningen om miljömålen för vattenvården. Syftet är att föreskriva om miljömålens bindande verkan och om när avvikelser från målen kan göras på grund av ett nytt viktigt projekt. För närvarande är det möjligt att avvika från målet en god vattenstatus på grund av ett nytt viktigt projekt endast vart sjätte år, när statsrådet godkänner förvaltningsplanerna för vattenförvaltningsområdena.

Målet för vattenvården är att yt- och grundvattnens status inte försämras och att deras status är åtminstone god. I den så kallade Weser-domen (2015) slog EU-domstolen fast att miljömålen för vattenvården är bindande. Enligt det förhandsavgörandet kan tillstånd inte beviljas ett sådant nytt projekt som försämrar en ytvattenförekomsts status eller äventyrar uppnåendet av en god status hos vattenförekomsten. Myndigheterna och förvaltningsdomstolarna har iakttagit rättsnormen enligt förhandsavgörandet.

I Finland är miljömålen för vattenvården inte bindande enligt den nationella lagstiftningen, dvs. enligt lagen om vattenvårds- och havsvårdsförvaltningen. Före avgörandet av Weser-målet har miljömålen för vattenvården ansetts vara riktgivande för planeringen av vattenvården.

Det är möjligt att avvika från miljömålen för vattenvården i samband med ett nytt viktigt projekt, om de förutsättningar som anges i lagen uppfylls. För närvarande ska avvikelserna inkluderas i de förvaltningsplaner för vattenförvaltningsområdena som statsrådet godkänner vart sjätte år. Hittills har möjligheten till avvikelser inte utnyttjats. Det bör dock göras möjligt att göra avvikelser även vid andra tidpunkter än i samband med godkännandet av förvaltningsplanerna.

Arbetsgruppen bereder ändringar för att uppdatera den nationella lagstiftningen i fråga om miljömålen. Dessutom bereder arbetsgruppen förslag om behörig myndighet och förfarande i sådana fall där man vill avvika från miljömålen på grund av ett nytt viktigt projekt.

De nya bestämmelser som föreslås ska i huvudsak fogas till lagen om vattenvårds- och havsvårdsförvaltningen. Till de delar som det behövs kan det göras ändringar även i andra författningar. Under denna regeringsperiod strävar man efter att en regeringsproposition om ändringarna ska kunna sändas på remiss i slutet av våren och att den ska kunna lämnas till riksdagen under höstsessionen 2023.

Mer information

Saara Bäck, miljöråd, tfn 029 525 0337, [email protected]