Hoppa till innehåll
Media

Nätverket Natura 2000 kompletteras med havsområden

miljöministeriet
Utgivningsdatum 25.8.2016 6.02
Pressmeddelande
Sandbotten i skärgården utanför Dödören väster om Hangö udd. © Bild: Anu Riihimäki, Forststyrelsen

Miljöministeriet uppdaterar de uppgifter om Natura 2000-områdena som har naturvetenskaplig karaktär och kompletterar Natura 2000-nätverket.

Uppgifterna om de naturtyper och arter som utgör grund för skyddet inom nätverket måste uppdateras regelbundet, eftersom skyddet och vården av områdena och den naturliga utvecklingen förändrar områdenas naturvärden. Uppföljning och mer precisa kartläggningar har också gett ett bättre informationsunderlag om områdena.

Det finns dessutom skäl att ge nätverket Natura 2000 större regional täckning beträffande de områden som är viktiga för den marina undervattensmiljön och havsfåglarna.

Statsrådet beslutar om uppdateringen av uppgifterna och utvidgningen av områdena. Med tanke på beredningen av besluten ordnar miljöministeriet ett samråd den 1–30 september 2016. Ministeriet efterlyser synpunkter både på uppdateringen av uppgifterna om de nuvarande skyddsområdena och på utvidgningen av nätverket Natura 2000.

Rev och sublittorala sandbankar

Enligt förslaget ska nätverket utvidgas med tre områden som är värdefulla med tanke på havsnaturen. De områden som är viktiga i synnerhet med tanke på sublittorala sandbankar och rev samt fågelbeståndet är Tulluddens fågelskyddsområde i Hangö, Skärgårdshavets Naturaområde i Kimitoön och Pargas samt Södra Sandbäck i Gustavs. De områden som ska utvidgas ägs huvudsakligen av staten.

Det föreslås även att området Grundträsk i Esbo som är viktigt för våtmarksfåglar och som redan nu ingår i nätverket Natura 2000 enligt habitatdirektivet ska bli ett fågelskyddsområde, liksom även en del av Sjundeå å.

Uppdatering av uppgifterna om det nuvarande Natura 2000-nätverket

Uppdateringen av uppgifterna gäller nästan alla Natura 2000-områden. Målet är att säkerställa att områdena i nätverket i så hög grad som möjligt främjar en gynnsam bevarandestatus för naturtyperna och arterna. Uppgifter som visar att naturtillståndet och arterna har förbättrats till följd av skydds- och vårdåtgärder är samtidigt tecken på att nätverket fungerar. Också föråldrad information ska raderas när det gäller målen för skyddet av områdena. Uppdateringen innebär därmed såväl tillägg som strykningar av naturtyper och arter i grunderna för skyddet.

Det är fråga om ett stort antal ändringar, även om de områdesspecifika ändringarna i huvudsak är förhållandevis små. Stora ändringar har å sin sida gjorts t.ex. i fråga om naturtyperna till havs, eftersom man de senaste åren har fått mer exakt information om dessa.

De uppdaterade uppgifterna utgör grund för skyddet och vården av områdena. De beaktas även i de konsekvensbedömningar som måste göras i samband med eventuella projekt och planer.

Samrådet inleds den 1 september

Samrådet inleds den 1 september och pågår fram till utgången av september. Mer information om områdena och om framförandet av synpunkter finns på miljöministeriets webbplats.

Mer information:

ym.fi/Natura2000samrad (materialen och karttjänsten hålls framlagda den 1–30 september 2016)

Heikki Korpelainen, lagstiftningsråd, tfn 0295 250 135, [email protected]