Naturarbetet inom Helmi-programmet framskrider – programmet förbättrade naturens tillstånd också 2024

Iståndsättning, restaurering och vård av försämrade livsmiljöer är vardag för aktörerna inom livsmiljöprogrammet Helmi och för många markägare runt om i Finland. År 2024 främjade programmet aktivt restaurering, iståndsättning och vård av livsmiljöer bland annat på myrar, i värdefulla fågelvatten och i småvattenmiljöer.
”Inom Helmi-programmet har det sedan 2021 gjorts många åtgärder som bidrar till uppnåendet av målen i förordningen om restaurering av natur. Arbetet såväl i småvatten som i andra livsmiljöer framskrider fint på olika håll i Finland också i år. Trots att programmet är relativt nytt har det redan nått bred acceptans bland markägarna och intressentgrupperna – detta är en absolut styrka med det frivilliga programmet”, säger miljö- och klimatminister Sari Multala.
Särskilt glad är jag över hur exemplariskt Helmi-programmet har framskridit i Forststyrelsens mångbruksskogar. Där har framstegen i genomförandet av programmet till och med varit snabbare än de uppställda årsmålen, och från och med i år kommer man att satsa klart mer också på att iståndsätta bäckar”, säger jord- och skogsbruksminister Sari Essayah.
Konkreta gärningar och rekordresultat bland annat i strömmande vatten
Åtgärderna för iståndsättning och vård av fågelvatten inom skyddsområden framskred väl år 2024. Iståndsättningsarbeten slutfördes på 5 objekt och olika vårdåtgärder, såsom vårdfiske, slåtter, röjning och muddring, vidtogs på sammanlagt 50 objekt. Fångsten av de invasiva främmande arterna mink och mårdhund, som är skadliga för fåglar, fortsatte i 69 värdefulla fågelvatten. Dessutom inrättades 10 nya fredningsområden och rastplatser, som är viktiga för vattenfåglar, med en sammanlagd areal på 738 hektar.
Skyddet och restaureringen av myrar framskred något långsammare 2024 än året innan. Nästan 4 700 hektar myrar skyddades dock, och Forststyrelsens naturtjänster, närings-, trafik- och miljöcentralerna och Metsätalous Oy restaurerade sammanlagt 3 173 hektar myrmark. Återvätningar gjordes på 11 objekt.
Inom restaureringen av småvatten uppnåddes rekordresultat, sammanlagt 75 kilometer bäckar restaurerades och 125 hinder för fiskarnas vandring avlägsnades. Inom programmet har man nu restaurerat sammanlagt 145 kilometer bäckar. Inom och utanför skyddsområdena restaurerades 90 källor. Restaurering av strandlivsmiljöer, såsom sandstränder, dyner och strandängar, utfördes på 40 objekt. Nu har totalt 114 strandobjekt restaurerats.
Sommaren 2024 var gynnsam för bränningsåtgärder i skog. I skyddsområdena brändes rekordmycket skog, 53 hektar. I statens mångbruksskogar utfördes hyggesbränningar på 482 hektar. I skyddsområdena vidtogs också andra vårdåtgärder på 112 objekt. I statens mångbruksskogar utfördes naturvårdsåtgärder i 35 hektar skogliga livsmiljöer.
Målet med vårdbiotoptemat är att öka arealen av vårdbiotoper som sköts och förbättra deras kvalitet. År 2024 restaurerade Forststyrelsens naturtjänster och närings-, trafik- och miljöcentralerna sammanlagt 802 hektar värdefulla vårdbiotoper, vilket är cirka en fjärdedel mindre än år 2023. Utmaningen inom temat har bland annat varit att trygga kontinuerlig slåtter- och betesvård på objekten. Långvarig och kontinuerlig skötsel av vårdbiotoper finansieras i Finland huvudsakligen genom miljöavtal för jordbruk. Iståndsättningen av en del objekt har också fördröjts i väntan på riktlinjerna i förordningen om avskogningsfria produkter.
Helmi-programmet är ett bra verktyg för genomförandet av förordningen om restaurering av natur
Finland utarbetar för närvarande sin första nationella restaureringsplan. Planen avses bli klar hösten 2026.
Förordningen om restaurering av natur ger medlemsstaterna handlingsutrymme vid genomförandet, och förordningen kan genomföras till exempel på frivillig väg. I Finland görs redan betydande arbete för att förbättra naturens tillstånd till exempel inom ramen för Helmi-, METSO- och NOUSU-programmen. En aktiv förbättring av tillståndet i försämrade livsmiljöer, det vill säga restaurering och olika iståndsättningsåtgärder, förutsätter god kännedom om livsmiljöerna, teknisk kompetens när det gäller iståndsättning av dem och ofta också hantering av lämpliga maskiner. För att utvidga kompetensen bland annat inom dessa delområden ordnas ett utbildningsprojekt för entreprenörer 2026–2027 med finansiering från Helmi-programmet och som en del av projektet Priodiversity LIFE.
Livsmiljöprogrammet Helmi
Livsmiljöprogrammet Helmi är miljöministeriets och jord- och skogsbruksministeriets gemensamma program. Helmi-programmet omfattar 40 olika slags åtgärder, bland annat åtgärder för iståndsättning av olika livsmiljöer, informationshantering i anslutning till dem och ökad kompetens inom restaurering av livsmiljöer. Aktörerna inom programmet har varit de regionala närings-, trafik- och miljöcentralerna, Forststyrelsens naturtjänster och jakt- och fisketjänster, Metsätalous Oy, Finlands skogscentral, Finlands viltcentral samt ett flertal kommuner och organisationer. Åtgärder har vidtagits både inom och utanför skyddsområden.
Mer information
Maaret Väänänen
programchef för livsmiljöprogrammet Helmi
miljöministeriet
[email protected]
tfn 050 593 9803
Ville Schildt
forstråd
jord- och skogsbruksministeriet
[email protected]
tfn 040 721 0687