Hoppa till innehåll
Media

Miljörådet ska diskutera FN:s klimatmöte, direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse och koldioxidgränsvärdena för tunga fordon

kommunikationsministerietmiljöministeriet
Utgivningsdatum 16.10.2023 9.23 | Publicerad på svenska 16.10.2023 kl. 9.33
Pressmeddelande

EU:s miljö- och klimatministrar sammanträder den 16 oktober i Luxemburg, där ministrarna ska diskutera EU:s förhandlingsmål inför FN:s klimatmöte i Dubai. Avsikten är att miljörådet ska anta slutsatserna, som utgör EU:s förhandlingsmål inför klimatmötet. Finlands företrädare i miljörådet är miljö- och klimatminister Kai Mykkänen.

FN:s klimatmöte (COP28) hålls i Dubai från den 30 november till den 12 december. Viktiga teman för mötet är minskning av utsläppen, anpassning till klimatförändringarna och klimatfinansiering, i synnerhet sådana finansieringsarrangemang som gäller klimatskador.

Vid COP28 ska också den första globala översynen enligt Parisavtalet (Global Stocktake) avslutas på politisk nivå. I översynen bedöms genomförandet av avtalet och uppnåendet av målen. Översynens resultat kommer bland annat att styra uppställandet av de följande nationella utsläppsminskningsmålen, vilket ska ske senast 2025.

Målen med Parisavtalet är att ökningen av den globala medeltemperaturen ska hållas klart under två grader jämfört med förindustriell tid och att parterna ska vidta åtgärder för att begränsa uppvärmningen till under 1,5 grader.

”De extrema väderfenomen som har upplevts i år och den globala temperaturökningen är varnande exempel och ett tecken på att ambitionsnivån för åtgärderna för att begränsa klimatförändringen måste skärpas. Det viktigaste är att påskynda utfasningen av fossila bränslen och öka produktionen av ren energi”, säger miljö- och klimatminister Kai Mykkänen.

Syftet med direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse är att effektivisera behandlingen av avloppsvatten

Ministrarna har som mål att enas om rådets, det vill säga medlemsländernas, ståndpunkt till kommissionens förslag till direktiv om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse.

I förslaget till ändring av direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse vill man effektivisera behandlingen av avloppsvatten och minska bland annat utsläppen av näringsämnen och mikroföroreningar i vattendragen. I förslaget föreslås ett system för utökat producentansvar för läkemedels- och kosmetikaindustrin, som är den mest betydande källan till skadliga mikroföroreningar i avloppsvattnet.

Genom förslaget vill man också begränsa klimatförändringarna och förbättra energieffektiviteten i reningsverken för avloppsvatten så att sådana reningsverk som renar avloppsvatten i en mängd som motsvarar belastningen från över 10 000 invånare tillsammans ska producera lika mycket energi som de förbrukar, det vill säga vara energineutrala före 2040. 

I Finland skulle de åtgärder som föreslås i direktivförslaget minska utsläppen av mikroföroreningar i vattendrag och skärpa kvävereduktionskraven på reningsverk. Energineutralitetsmålen förutsätter också investeringar i produktion av biogas.

Syftet med förordningen om CO2-gränsvärden för tunga fordon är att förbättra fordonens energieffektivitet och minska utsläppen

Ministrarna har också som mål att enas om rådets ståndpunkt till kommissionens förslag till förordning om CO2-gränsvärden för tunga fordon. Kommissionen har föreslagit en skärpning av koldioxidutsläppsgränserna för nya tunga fordon som släpps ut på marknaden. Målet med lagstiftningen är att fordonstillverkarna ska förbättra fordonens energieffektivitet och att det på marknaden ska komma ut allt fler utsläppsfria fordon och fordon med låga utsläpp.

För Finland är det viktigt att det utsläppsminskningsmål på 90 procent som kommissionen föreslagit för 2040 inte höjs, för att förordningen också på lång sikt ska lämna utrymme för flera olika drivkrafter.

I Finland spelar de fordon som används i de tyngsta fordonskombinationerna en betydande roll. Att trygga tillgången till dem är en särskild fråga för Finland.

Mer information:

Klimatmötet COP28
Marjo Nummelin
miljöråd, miljöministeriet
tfn 0295 250 227

Direktivet om rening av avloppsvatten från tätbebyggelse
Ari Kangas
miljöråd, miljöministeriet
tfn 0295 250 340

Förordningen om CO2-gränsvärden för tunga fordon
Sara Österberg
överinspektör, kommunikationsministeriet
tfn 0295 342 041