Miljöministeriet begär utlåtanden om ett utkast till regeringsproposition med förslag till lag om Sallatunturi nationalpark
Sallatunturi nationalpark ska inrättas inom Sallatunturi naturskyddsområde som hör till nätverket Natura 2000. Nationalparken kommer att omfatta ett område på 9 965 hektar. Området är beläget i Salla kommun och ägs helt av staten. Utlåtanden kan lämnas fram till den 1 mars 2021.
Rämiäjänkä, ett delområde på 123 hektar som hör till det nuvarande naturskyddsområdet men är fristående från det övriga området, lämnas utanför nationalparken. I samband med regeringspropositionen ska det utfärdas en förordning av statsrådet genom vilken Rämiäjänkä förblir ett naturskyddsområde.
”Vi kompletterar nätverket av nationalparker med Sallatunturiområdet, som har betydande naturvärden. Nationalparkerna är finländarnas gemensamma friluftsområden, men deras syfte är framför allt att trygga och stärka naturens mångfald. Nationalparkerna lockar ständigt nya besökare. Därför är det fint att regeringen ökar antalet nationalparker”, säger miljö- och klimatminister Krista Mikkonen.
I Sallatunturiområdet framträder de gamla skogarna och de mångformiga aapamyrarna
Sallatunturiområdet är en ekologisk och landskapsmässig helhet med värdefulla naturvärden. Området ligger alldeles vid Finlands östra gräns. Landskapet i Sallatunturi varierar från fjäll och åsar till kanjonen Aatsinginhauta, som ställvis är till och med 250 meter djup. I områdets natur framträder de gamla, högt belägna skogarna som formats av upplega, samt de mångformiga aapamyrarna. Nationalparken ska inrättas för att skydda områdets natur och för allmän rekreation, för att främja intresset för naturen samt för forskning och undervisning.
Nationalparken ska sätta fart på den hållbara turismen i regionen
I och med inrättandet av Sallatunturi nationalpark ska staten utveckla området som en allmän natursevärdhet, vilket erbjuder goda möjligheter till naturturism och utveckling av företagandet inom turistbranschen. Det föreslås att man i statsbudgeten tar in ett anslag av engångsnatur på 2,5 miljoner euro för att se till att tjänsterna motsvarar de tjänster som ska tillhandahållas i en nationalpark och för att skydda naturen mot det slitage som ett ökat antal besökare medför.
Sallatunturiområdet skulle kunna marknadsföras tillsammans med naturområden på den ryska sidan. Sallatunturi nationalpark skulle i betydande grad främja ekologisk och koldioxidsnål turism som en av de få nationalparker med ödemarkskaraktär som är lätt att nå med landbaserad kollektivtrafik även från södra Finland.
De lokala invånarnas rättigheter och fortsatt renskötsel tryggas, ändringar görs i jakten
Renskötseln och ortsbornas fria jakträtt ska fortsätta i nationalparksområdet på samma sätt som för närvarande. Älgjakt ska oberoende av hemkommun också tillåtas för medlemmar i jaktföreningar vars jaktområde föreslås bli avgränsat till nationalparken. För att främja nationalparkens naturskyddsmål upphör dock tillståndsjakten för småvilt inom nationalparkens område. Inrättandet av nationalparken inverkar inte på användningen av områden utanför nationalparken.
Sallatunturi nationalpark valdes ut för fortsatt beredning av fem kandidater
Att utvidga nätverket av nationalparker i Finland är inskrivet i regeringsprogrammet för statsminister Sanna Marins regering. Miljöministeriet har mottagit initiativ om inrättande av nationalparker på fem olika ställen runt om i Finland. Vid ministeriet har det gjorts en jämförande utredning om kandidaterna till nationalparker. Utgående från utredningen valdes Sallatunturiområdet ut för fortsatt beredning. En annan kandidat som valts ut för fortsatt beredning är Evois skogsområde. Initiativet till att omvandla Sallatunturi naturskyddsområde till en nationalpark togs av Salla kommun.
Utlåtanden kan lämnas fram till den 1 mars 2021. Målet är att riksdagen ska hinna behandla lagförslaget under vårsessionen 2021.
- Begäran om utlåtande (utlåtande.fi)
Ytterligare information:
Jukka-Pekka Flander, miljöråd, tfn 0295 250 064, [email protected]
Leila Suvantola, lagstiftningsråd 0295 250 433, [email protected]