Hoppa till innehåll
Media

Kommissionen vill minska föroreningarna från plastpellets

miljöministeriet
Utgivningsdatum 17.10.2023 9.21 | Publicerad på svenska 17.10.2023 kl. 17.03
Pressmeddelande

Europeiska kommissionen föreslår för första gången åtgärder för att minska mikroplastföroreningarna från plastpellets.

Plastpellets är en av de största källorna till oavsiktliga mikroplastföroreningar. De är en råvara som används vid tillverkningen av nästan alla typer av plast. Kommissionen uppskattar att 52 000–184 000 ton pellets läcker ut eller försvinner i miljön varje år. Den största orsaken till utsläppen är felaktig hantering av pellets i leveranskedjan, till exempel under tillverkning eller transport. 

Kommissionen lade fram förslaget den 16 oktober. Syftet med förslaget är att se till att alla aktörer som hanterar pellets inom EU vidtar nödvändiga försiktighetsåtgärder. Detta förväntas minska utsläppen av pellets med upp till 74 procent och minska de negativa effekterna på människors hälsa och på naturen. Gemensamma åtgärder på EU-nivå främjar också jämlika verksamhetsförutsättningar för aktörerna.

Kommissionen föreslår att de aktörer som hanterar pellets i första hand ska förhindra att pellets släpps ut i miljön, i andra hand innesluta spillda pellets för att säkerställa att de inte förorenar miljön och i sista hand städa upp i miljön efter ett läckage eller spill.

Kommissionen föreslår bland annat följande åtgärder:

  • verksamhetsutövarna ska följa vissa bästa hanteringsmetoder
  • obligatorisk certifiering, större aktörer bör alltså erhålla ett intyg på att verksamheten uppfyller kraven, vilket ska beviljas av en oberoende tredje part, och mindre företag bör avge en egen försäkran
  • en enhetlig metod för att uppskatta förlusten av pellets.

På små och medelstora företag ställs lägre krav.

I Finland har man gjort observationer av pellets som ansamlats i miljön, oftast vid havsstränderna, men det finns inga forskningsdata eller uppskattningar om förekomsten av pellets i Finlands havsområde. I Finlands miljöcentrals projekt PELLETTIMERI kartlägger man förekomsten av plastpellets och identifierar deras spridningsvägar och källor.

Mer information:

Merja Saarnilehto, miljöråd, [email protected], tfn 0295 250 259