Innovationer inom fastighets- och byggbranschen kan ge nya lösningar på klimatkrisen – cirka 12 miljoner euro återstår att dela ut som utvecklingsunderstöd under vårens ansökningsomgångar
Det är fullt möjligt att effektivt minska utsläppen inom fastighets- och byggbranschen och samtidigt skapa ny affärsverksamhet av nationellt och till och med internationellt intresse. Inom programmet för en koldioxidsnål byggd miljö kan ännu cirka 12 miljoner euro sökas i understöd för forsknings-, utvecklings- och innovationsprojekt som främjar den gröna omställningen inom byggd miljö.
Business Finlands sista ansökningsomgång, som är avsedd för projekt inriktade på export, är i gång och pågår till och med den 14 april 2023. Stöd kan sökas till ett belopp av drygt 10 miljoner euro.
Dessutom är Miljöministeriets sista utlysning av projektmedel, öppen mellan den 6 februari och den 3 mars 2023. Utlysningen är avsedd för aktörer som är verksamma i Finland, till exempel företag, kommuner och organisationer. Stöd kan sökas till ett belopp av högst 1,5 miljoner euro.
Byggandet orsakar omkring en tredjedel av klimatutsläppen i Finland
Byggandet står för cirka en tredjedel av Finlands klimatutsläpp och har indirekta effekter på utsläppen inom många andra sektorer. Programmet för en koldioxidsnål byggd miljö påskyndar den gröna omställningen genom att erbjuda projektfinansiering och en plattform för samarbete och utbyte av bästa exempel.
"Fastighets- och byggbranschen har en avgörande roll när det gäller att nå klimatmålen och stoppa förlusten av biologisk mångfald. Det är utmärkt att branschen har tagit itu med utvecklingsarbetet och ser möjligheterna för affärsverksamheten", säger projektkoordinator Maija Stenvall från miljöministeriet.
I de projekt som finansieras skapas lösningar för bland annat koldioxidsnåla byggnadsmaterial, återvinning av material, livscykelberäkning och energieffektiva byggnader. Nya digitala verktyg ska hjälpa att identifiera utsläppskällor, verifiera klimatpåverkan och effektivisera användningen av energi och material.
"En nyckelfråga är att projektresultaten ska vara internationellt skalbara. När modeller som konstaterats vara bra kan skalas upp ökar affärsverksamheten och utsläppsminskningarna mångfaldigas. Samtidigt skapas det lösningar som det finns ett växande behov av också på den internationella marknaden”, säger Account Lead Virpi Mikkonen från Business Finland.
De projekt som beviljas finansiering presenteras på ett seminarium den 2 februari kl. 14–16 och i lägesrummet på programmets webbplats
Under de sex tidigare ansökningsomgångarna inom programmet för en koldioxidsnål byggd miljö har totalt nästan 70 projekt finansierats. Av dem kommer 11 att presenteras på seminariet. Diskussionen kan följas i direktsändning på webben.
- Webbsändning från seminariet den 2 februari (YouTube)
- Seminarieprogrammet och projekt som presenteras (på finska, kirailmasto.fi)
De projekt som får finansering presenteras även på ett lättillgängligt sätt i lägesrummet på programmets webbplats. Sidan innehåller även beskrivningar av projektens mål, tidtabell och potential när det gäller att minska utsläppen från den byggda miljön. Nya projektkort läggs till i tjänsten hela tiden.
Mer information:
Miljöministeriets ansökningsomgång:
Maija Stenvall
Projektkoordinator
miljöministeriet
tfn 0295 25 0354
[email protected]
Business Finlands ansökningsomgång:
Virpi Mikkonen
Account Lead
Business Finland
tfn 050 5577 930
[email protected]
Nätverken i anslutning till programmet:
Teemu Lehtinen
Verkställande direktör
KIRAHub
tfn 040456 6108
[email protected]
Genom programmet för en koldioxidsnål byggd miljö görs under de närmaste åren en satsning på sammanlagt 40 miljoner euro på klimatinsatser inom den byggda miljön. Programmet genomförs av miljöministeriet och Business Finland. Business Finland beviljar finansiering särskilt till projekt som främjar export, och miljöministeriet för nationell forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet. Programmet får finansiering från EU:s återhämtningsinstrument av engångsnatur (Recovery and Resilience Facility). Den nationella användningen av medlen från instrumentet fastställs i Finlands program för hållbar tillväxt. Utöver projektfinansiering erbjuder programmet för en koldioxidsnål byggd miljö en plattform för ett brett samarbete och utbyte av bästa exempel mellan olika aktörer.