Genomförandet av direktivet om byggnaders energiprestanda går framåt: i byggbestämmelserna tas det in en definition på nära-nollenergibyggnad – en detaljerad kravnivå bereds
I Finlands byggbestämmelsesamling har det tagits in en definition på nära-nollenergibyggnad i enlighet med direktivet om byggnaders energiprestanda, och i överensstämmelse med direktivet ges det också en tidtabell för när nya byggnader ska vara nära-nollenergibyggnader.
Miljöministeriets förordning av den 19 augusti gäller del D3 i byggbestämmelsesamlingen, och i den ges följande definition: nära-nollenergibyggnad avser "en byggnad som har mycket hög energiprestanda, såsom denna har definierats enligt bilaga 1 till Europaparlamentets och rådets direktiv 2010/31/EU. Nära nollmängden eller den mycket låga mängd energi som krävs bör i mycket hög grad tillföras i form av energi från förnybara energikällor, inklusive energi från förnybara energikällor som produceras på plats, eller i närheten."
Från ingången av 2019 ska nya byggnader som används och ägs av myndigheter vara nära-nollenergibyggnader. Före utgången av 2020 ska alla nya byggnader vara nära-nollenergibyggnader.
Bakgrunden till dessa tillägg är att Europeiska kommissionen den 16 april väckte talan mot Finland om att Finland ligger efter i genomförandet av direktivet om byggnaders energiprestanda. I och med dessa tillägg visar Finland att implementeringen framskrider och att den kommer att slutföras i enlighet med tidtabellen.
Den nationella detaljerade kravnivån för nära-nollenergibyggnader bereds i nära samarbete med aktörer inom fastighets- och byggbranschen. Målet är att i arbetet också beakta bl.a. den tekniska utveckling som byggprodukterna, energisystemen och energimarknaden genomgår. Ett viktigt stöd i beredningen utgör i synnerhet FInZEB-projektet, där en bred uppsättning sakkunniga fastställer begrepp, målsättningar och riktlinjer för nära-nollenergibyggnader på nationell nivå fram till slutet av februari 2015.
Mer information
Byggnadsrådet Pekka Kalliomäki, miljöministeriet, tfn 0295 250 114, [email protected]