Hoppa till innehåll
Media

Suomi ilmoittaa tuestaan useille ilmastoaloitteille tiistaina YK:n ilmastokokouksessa
Suomi mukana Glasgow’n metsäjulistuksessa

liikenne- ja viestintäministeriömaa- ja metsätalousministeriötyö- ja elinkeinoministeriöulkoministeriöympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 2.11.2021 9.30
Tiedote

Suomi on mukana Glasgow’n ilmastokokouksen metsäjulistuksessa, jossa yli sata maata sitoutuu lopettamaan metsien hävittämisen 2030 mennessä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhuu metsäjulistuksen julkistustilaisuudessa tiistaina Glasgow’ssa.

Julistuksen allekirjoittavat esimerkiksi Brasilia, Venäjä, Kiina ja USA. Suomi pitää tärkeänä monenkeskistä yhteistyötä metsiin liittyvien kansainvälisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Julistuksen myötä maat sitoutuvat myös edistämään edelleen globaalitasolla kestävää kehitystä metsien kestävä hoito ja käyttö mukaan lukien sekä vahvistamaan paikallistalouksia: Pienviljelijät, alkuperäiskansat ja paikallisyhteisöt, joiden elinkeinot ovat metsistä riippuvaisia, tarvitsevat muilta vahvempaa tukea metsiensä kestävään hoitoon ja käyttöön.

Läpimurtosuunnitelman tavoitteina puhdas sähkö, päästötön liikenne, nollapäästöinen teräs ja vähähiilinen vety vuoteen 2030 mennessä

Suomi ilmoittaa tiistaina tukensa myös läpimurtosuunnitelmalle (Breakthrough Agenda), joka koostuu yhteensä neljästä Glasgow’n läpimurrosta. Läpimurtosuunnitelmassa linjataan globaaleja tavoitteita vuodelle 2030. Suunnitelman mukaan puhtaan energian tulisi olla tuolloin kustannustehokasta ja saavutettavissa kaikkialla maailmassa, ja päästöttömien ajoneuvojen uusi normaali. Lisäksi tavoitteena on, että lähes nollapäästöinen teräs on globaalien markkinoiden suosituin vaihtoehto ja että edullista uusiutuvaa ja vähähiilistä vetyä on maailmanlaajuisesti saatavilla vuoteen 2030 mennessä.

Läpimurtojen toteutuminen vähentäisi päästöjä, edistäisi uusien liiketoimintamallien kehittymistä, uusien työpaikkojen syntyä ja eri ympäristötavoitteiden saavuttamista. Suomi on jo jäsen tai mukana prosesseissa, jotka tulevat olemaan keskeisessä osassa läpimurtosuunnitelman toteuttamisessa ja seurannassa. Näitä ovat esimerkiksi kansainvälinen energiajärjestö (IEA), kansainvälinen uusiutuvan energian järjestö (IRENA), Mission Innovation (MI) ja Clean Energy Ministerial (CEM).

Metaanisitoumuksen tavoitteena 30 prosentin vähennys ihmisperäisiin metaanipäästöihin 2030 mennessä

Lisäksi Suomi liittyy tiistaina Glasgow’ssa EU ja Yhdysvaltojen perustamaan maailmanlaajuiseen metaanisitoumukseen, joka tavoittelee 30 prosentin globaalia vähennystä ihmisperäisissä päästöissä 2030 mennessä. Metaani on hiilidioksidin jälkeen merkittävin ilmastonmuutosta aiheuttava kasvihuonekaasu.

Suomi on ollut jo pitkään aktiivinen usealla metaania käsittelevällä kansainvälisellä foorumilla, kuten Ilmaston ja puhtaan ilman kumppanuusohjelmassa (CCAC), Maailmanlaajuisessa metaanialoitteessa (GMI) sekä Arktisessa neuvostossa. Sitoumus tuo määrällisen tavoitteen tukemaan konkreettista työtä myös näissä prosesseissa.

Suomen kansalliset metaanipäästöt ovat vähentyneet 1990-2019 yli 40 prosenttia, ja arvion mukaan päästöjen väheneminen jatkuu vuoteen 2030. Eniten metaanipäästöjä Suomessa aiheuttavat jätteet, maatalous ja energiantuotanto.

Lisätietoja

Metsäjulistus
Vesa Kaarakka
Kehityspolitiikan neuvonantaja
Ulkoministeriö
+358 295 350 963
[email protected]

Lotta Heikkonen
Johtava asiantuntija
Maa- ja metsätalousministeriö
+358 295 162 074
[email protected]

Läpimurtosuunnitelma (Breakthrough Agenda)
Juho Korteniemi
Johtava asiantuntija
Työ- ja elinkeinoministeriö
+358 295 047 054
[email protected]

Metaanisitoumus
Kaarle Kupiainen
Erityisasiantuntija
Ympäristöministeriö
+358 295 250 232
[email protected]