Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media

Europeiska kulturmiljödagarna sporrar till upplevelser i närmiljön

Miljöministeriet 2.9.2020 10.28 | Publicerad på svenska 14.9.2020 kl. 14.57
Nyhet

Daghem och skolor förr och nu i Berghäll i Helsingfors. Krigstida historia i Björneborg. Museirally i Marttila och Koskis. En fornminnesdag i Vanda.

Hembygdsföreningar, museer och många andra aktörer har även i år ordnat ett intressant program för kulturmiljödagarna. Evenemang ordnas under temaveckan den 7–13 september, men en del ordnas också senare under hösten.

På grund av covid 19-situationen avviker årets arrangemang från tidigare år. En del evenemang och kampanjer är virtuella. Bland evenemangen finns också exkursioner och guidningar utomhus för små grupper av deltagare samt andra tillställningar där allmänheten kan bekanta sig med kulturarvet på ett tryggt sätt.

Kulturmiljödagarna kan dessutom firas med det egna gänget i den närliggande omgivningen.

Kulturarvet uppmärksammas med ett sameuropeiskt tema

I Europeiska kulturmiljödagarna, på engelska European Heritage Days, deltar årligen upp till 30 miljoner människor från 50 europeiska länder. I år är det sameuropeiska temat Heritage and Education, som i Finland har översatts med Plats för lärande.

Kulturmiljödagarna firas på initiativ av Europarådet och Europeiska kommissionen. I Finland samordnas kulturmiljödagarna av en arbetsgrupp som tillsatts av miljöministeriet och där också Museiverket, Utbildningsstyrelsen, Finlands Hembygdsförbund och Föreningen för kulturarvsfostran i Finland medverkar.

Mer information:

Hanna Hämäläinen, planerare, [email protected], tfn +358 295 250 095