Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna
Media

Den förordning om betongkross som byggbranschen väntat på har skickats på remiss

Miljöministeriet
20.11.2020 15.57
Nyhet

Miljöministeriet ber om utlåtanden om ett utkast till förordning där det fastställs när betongkross upphör att vara avfall. Efter att klassificeringen som avfall har upphört kan betongkrosset säljas vidare till exempel som byggnadsmaterial eller jordförbättringsmedel, vilket väntas förbättra dess marknad och användbarhet. Utlåtanden kan lämnas fram till den 8 januari 2021.

Betongkross uppkommer både vid rivning och som överskott inom elementindustrin och den övriga betongvaruindustrin. Det är den största enskilda fraktionen av byggavfall, och grovt taget uppkommer det i Finland två miljoner ton betongkross per år. Med nuvarande metoder är framställningen av betong också en betydande källa till växthusgasutsläpp. Utnyttjandet av betongkross som råvara främjar kretsloppsekonomin avsevärt.

Byggbranschen har länge väntat på EOW-förordningen om betongkross (EOW = End of waste = inte längre avfall). Förhoppningen är att förordningen ska öppna betydande nya affärsmöjligheter för byggbranschen. Detta är den första nationella EOW-förordningen. Målet är att lätta på regleringen och göra verksamheten smidigare.

Ytterligare information:

Jouni Nissinen, specialsakkunnig, tfn 0295 250 028, [email protected]