Hoppa till innehåll
Media

Delegationen för förortsfrågor: Finland behöver en långsiktig och sektorövergripande förortspolitik

miljöministeriet
Utgivningsdatum 4.3.2015 7.59
Pressmeddelande

De fem ministrarna i delegationen för förortsfrågor och övriga medlemmar av delegationen samlades i dag till en rundabordsdiskussion för att ta fram riktlinjer för den fortsatta utvecklingen av förorterna och diskutera hurdan förortspolitik Finland behöver. Dagens rundabordsdiskussion avslutade delegationens arbete.

Kultur- och bostadsminister Pia Viitanen tillsatte delegationen för förortsfrågor i januari 2014 när hon under sin rundresa i olika förorter i landet lagt märke till ett påtagligt behov av intensivare samarbete kring utvecklingen av förorterna.

Syftet var att tillsätta en grupp på så hög nivå som möjligt för att lösa frågan. Minister Viitanen, som är ordförande för delegationen, kallade även in omsorgsminister Susanna Huovinen, undervisnings- och kommunikationsminister Krista Kiuru, inrikesminister Päivi Räsänen och arbetsminister Lauri Ihalainen att delta i arbetet.  Även Finlands Kommunförbund, Penningautomatföreningen, Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet (ARA), evangelisk-lutherska kyrkan och företrädare för forskning och affärsliv har deltagit i delegationens arbete.

Stopp för differentiering i bostadsområden

Delegationen framhöll samstämmigt vikten av ett starkare, långsiktigt och helhetsinriktat arbete kring förorterna.  För att man ska lyckas sätta stopp för social differentiering i bostadsområdena och ojämlik behandling av människor måste förorterna utvecklas som en integrerad del av städerna som helhet och av samhällena.

Delegationen betonade att varje förort är unik. Att invånarna får sin röst hörd i utvecklingsarbetet är något som verkligen bör sättas i fokus, för på det viset kan man se till att förorten är bästa möjliga boplats för just det områdets invånare.

Ministrarna: samarbete behövs för att driva gemensamma frågor

I sina anföranden under rundabordsdiskussionen var ministrarna eniga om vikten av gemensamt arbete också i fortsättningen.

"Under de senaste åren har man i Finland börjat bli bättre införstådd med att sysselsättnings- och näringspolitiken är nära kopplad till bostads- och trafikpolitiken. Vad vi behöver i förortspolitiken är ett integrerat arbetssätt som stöder sysselsättning och delaktighet.  Ett gott exempel är integrationsprojektet Kotouttamisen tsemppari, som inletts i Vanda", säger arbetsminister Lauri Ihalainen.

"Inrikesministeriet har under denna regeringsperiod arbetat för ökad trygghet i förorterna genom att bl.a. uppmana kommunerna att ordna rundvandringar med temat trygghet. I samband med dessa har invånarna och myndigheterna tillsammans kunnat gå igenom vilka platser som känns otrygga. Jag önskar att polisen och kommunerna intensifierar sitt samarbete och informationsutbyte ytterligare så att problemen i bostadsområdena kan åtgärdas redan i ett tidigt skede", konstaterar inrikesminister Päivi Räsänen.

Undervisnings- och kommunikationsminister Krista Kiuru anser att ökad jämlikhet i utbildningsfrågor utgör en viktig del av förortspolitiken. Undervisnings- och kulturministeriet har beviljat ca 22,5 miljoner euro i statsunderstöd för 2014–2015 för att främja jämlikhet i utbildningen. Understödet riktas till åtgärder som stöder skolor som verkar i utmanande miljöer och åtgärder som minskar olikheterna mellan skolor.


"Vi måste minska olikheterna mellan skolorna, men det krävs också funktionella och pedagogiska omläggningar i grundskolorna. Projektet Framtidens grundskola har siktet inställt på lösningar som bidrar till ökad trivsel i skolan och höjd motivation. Jag tror att en högklassig och välfungerande skola är en av de viktigaste tjänster som bör beaktas när nya bostadsområden skapas, och därför är utvecklandet av skolorna en central del av förortspolitiken", konstaterar Kiuru.

Social- och hälsovårdsministeriets linje när det gäller förortspolitiken är kopplad till den nyligen reviderade socialvårdslagen. "Socialt arbete bör utgöra en del av den kommunala planeringen och av invånarnas vardag för att man ska kunna skapa gemenskap och delaktighet för alla. Det betyder t.ex. att ett bostadsområde tillhandahåller mötesplatser för barnfamiljer och unga och dagverksamhet för äldre och för grupper med särskilda behov. Social- och hälsotjänsterna har till uppgift att förebygga marginalisering och vid behov erbjuda proaktivt stöd på ett tillgängligt sätt, tillräckligt nära den som behöver det", säger omsorgsminister Susanna Huovinen.

Ordföranden för delegationen för förortsfrågor, kultur- och bostadsminister Pia Viitanen konstaterar: "Arbetet med att utveckla förorterna innebär inte bara att man piffar upp boendemiljön och reparerar byggnadsbeståndet, utan också insatser för att stärka gemenskapskänslan. I förorterna förenas därmed de två sektorer som jag ansvarar för som minister: bostadspolitiken och byggandet å ena sidan och kultur- och ungdomsarbetet å andra sidan."

"Inom kultur- och ungdomspolitiken finns det goda möjligheter att förebygga differentiering av bostadsområden. Undervisnings- och kulturministeriet har beviljat stöd till ett pågående pilotprojekt kring ett kulturpass för mindre bemedlade, och med statsunderstöd har man kunnat bidra till att konsten och kulturen också når förorterna. Det är viktigt att alla har möjlighet att avgiftsfritt eller för en liten slant utöva kultur och delta i olika evenemang."

"Det förvaltningsövergripande arbetet har nyss kört i gång ordentligt. Jag anser det vara viktigt att utvecklingsprogrammet för bostadsområden får fortsätta under nästa regeringsperiod och att finansieringen av programmet tryggas. Man bör även etablera boenderådgivningen i större städer", framhåller minister Viitanen.

Mer information:

Minister Viitanens specialmedarbetare Tanja Sippola-Alho, tfn 0295 250 220, [email protected]

Minister Huovinens specialmedarbetare Laura Lindeberg, tfn 0295 163 110

Minister Ihalainens specialmedarbetare Jenni Karjalainen, tfn 040-751 54 96, [email protected]

Minister Kiurus specialmedarbetare Mikko Koskinen, tfn 050-304 20 07, [email protected]

Minister Räsänens statssekreterare Marjo Anttoora, tfn 0295 418 802, [email protected]

Specialsakkunnig, generalsekreterare för delegationen för förortsfrågor Jaana Nevalainen, tfn 0400-98 59 66, [email protected]