Hoppa till innehåll
Media

Arbetsgruppens betänkande om miljömålen för vattenvården och avvikelser från dem på remiss

miljöministeriet
Utgivningsdatum 3.10.2023 8.56 | Publicerad på svenska 3.10.2023 kl. 14.20
Pressmeddelande

En arbetsgrupp som tillsatts av miljöministeriet har färdigställt sitt betänkande om lagstiftning där det föreskrivs om miljömålen för vattenvården och om när avvikelser från miljömålen kan göras på grund av ett nytt projekt. I betänkandet föreslås också att bestämmelserna om avvikelser från miljömålen för olika vattenförekomster ska preciseras. Arbetsgruppens betänkande är på remiss till och med den 15 november 2023.

Målet för vattenvården är att yt- och grundvattnens status inte försämras och att deras status är åtminstone god. I den så kallade Weser-domen (2015) slog EU-domstolen fast att miljömålen för vattenvården är bindande. Enligt det förhandsavgörandet kan tillstånd inte beviljas ett sådant nytt projekt som försämrar en ytvattenförekomsts status eller äventyrar uppnåendet av en god status hos vattenförekomsten. I Finland är miljömålen för vattenvården för närvarande inte bindande enligt den nationella lagstiftningen. Före avgörandet av Weser-målet har miljömålen för vattenvården ansetts vara riktgivande för planeringen av vattenvården.

Arbetsgruppen föreslår att det i lagen om vattenvårds- och havsvårdsförvaltningen ska föreskrivas om målet om god vattenstatus och om det förbud mot försämring som preciserar det. Enligt arbetsgruppen ska miljömålen för vattenvården tas in i miljöskyddslagen och vattenlagen som en ny förutsättning för beviljande av tillstånd. 

Enligt arbetsgruppens betänkande ska det i miljöskyddslagen och vattenlagen också föreskrivas att verksamhetsutövaren kan ansöka om avvikelse från miljömålen för vattenvården när det är fråga om ett nytt projekt som påverkar vattnens status eller som orsakar fysiska förändringar i vattenförekomsten. Ärendet behandlas i samband med tillståndsförfarandet hos en tillståndsmyndighet som bestäms enligt miljöskyddslagen eller vattenlagen. Avvikelse kan beviljas under vissa förutsättningar. 

I arbetsgruppens betänkande ingår också ett förslag till hur man vid planeringen av vattenvården ska se över tillämpningen av de avvikelser för olika vattenförekomster som gäller tidsfristerna för uppnåendet av miljömålen och lindring av miljömålen.

Förslagen gör tillståndsförfarandet smidigare, tydligare och mer förutsägbart. För närvarande är det möjligt att avvika från målet om god vattenstatus på grund av ett nytt projekt endast vart sjätte år, när statsrådet godkänner förvaltningsplanerna för vattenförvaltningsområdena. 

Genom propositionen genomförs också det mål i regeringsprogrammet enligt vilket regeringen genom nationell lagstiftning svarar på målen i ramdirektivet för vatten och den flexibilitet på nationell nivå som möjliggörs i ramdirektivet för vatten tas i bruk.

Mer information:

Saara Bäck, miljöråd (fr.o.m. den 6 oktober), tfn 0295 250 337, [email protected]
Erja Werdi, lagstiftningsråd, tfn 0295 250 312, [email protected]