Anvisning om miljöskydd vid fiskodling – även produktionen av ekologiskt odlad fisk utreds
Målet med den nya anvisningen om miljöskydd vid fiskodling är att få fiskodlarna mer medvetna om de miljöskyddskrav som gäller. Samtidigt vill man säkerställa att olika myndigheter behandlar och övervakar miljöfrågorna när det gäller fiskodling enligt samma principer och på jämlik grund i olika områden.
"Också i Finland kommer vattenbruket att öka, så det är nödvändigt att skapa förutsättningar för en ekologiskt hållbarare produktion. Med hjälp av anvisningen kan de centrala målen för vattenskyddet nås bättre än tidigare. Anvisningen innehåller också många alternativ för fiskodlarna när det gäller att minska miljöpåverkan", säger miljöminister Ville Niinistö.
I den anvisning som miljöministeriet utfärdat behandlas goda miljöskyddsmetoder och tillvägagångssätt inom fiskodlingen. I anvisningen beskrivs också de mål som ställts för vattenskyddet när det gäller fiskodling, den lagstiftning som rör fiskodling samt nationella och internationella överenskommelser. Anvisningen är inte juridiskt bindande för myndigheterna, och vid tillämpningen av anvisningen bör man beakta den prövning som krävs från fall till fall samt de lokala förhållandena.
Vid utarbetandet av anvisningen har man strävat efter att beakta verksamhetsbetingelserna för näringen. Målet är att underlätta företagarnas tillståndsansökningsprocesser.För närvarande är över hälften av den fisk som konsumeras odlad, om man ser på situationen ur globalt perspektiv.
Ekologiskt odlad fisk i Finland?
För att förbättra miljöskyddet vid fiskodling har man lagt fram nya utvecklingsförslag, som inte tagits med i själva anvisningen. Enligt den arbetsgrupp som utarbetat anvisningen skulle man i Finland t.ex. kunna utreda möjligheterna att inom fiskodlingen delvis övergå till ekologisk produktion och miljömärkt fisk av annat slag.
”En mångsidigare produktion som innebär nya produktionsformer, såsom ekologiskt odlad eller miljömärkt fisk, är något som kunde intressera också de finländska konsumenterna”, säger minister Niinistö.
I en EU-förordning (2009) finns redan anvisningar för ekologiskt vattenbruk. För odlad fisk finns det också ett antal miljömärken.
Näringsbelastningen från fiskodlingen har under 10 år minskat med mer än 50 procent, och räknat per produktionsenhet är den specifika belastningen uppemot 30 procent. Den fosforbelastning som fiskodlingen ger upphov till utgör ca 2 procent av den totala belastningen i Finland, medan kvävebelastningen står för 1 procent.
Merparten av näringsbelastningen uppkommer vid vidareodling av matfisk. Vidareodling förekommer främst ute till havs med en koncentration till Skärgårdshavets nätbassänger. I Skärgårdshavet står fiskodligen för drygt 3 procent av den totala fosforbelastningen och för 2 procent av den totala kvävebelastningen. Näringsämnena från fiskodlingen kan lokalt sett ha stor betydelse för vattenkvaliteten. Miljöskyddet vid fiskodling är inriktat på en minimering av de lokala verkningarna.
Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland svarar för de nationella samordnings- och sakkunniguppgifterna i anslutning till vattenskyddet inom fiskodlingen.
- Kalankasvatuksen ympäristönsuojeluohje (pdf)
- Kalankasvatuksen ympäristönsuojelun kehittämisehdotuksia (pdf)
Mer information:
Överinspektör Rainer Lahti, tfn 050-362 20 54, [email protected]
Överinspektör Mirva Wideskog, tfn 040-769 90 82, Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland, [email protected]