Arbetsgrupp lägger fram förslag för att trygga förekomstplatserna för flodpärlmussla och andra skyddade arter

En arbetsgrupp som tillsatts av jord- och skogsbruksministeriet och miljöministeriet föreslår att man ska utreda om det är möjligt att avstå från att hemlighålla förekomster av flodpärlmusslor. Arbetsgruppen överlämnade sin rapport till kanslicheferna vid jord- och skogsbruksministeriet och miljöministeriet tisdagen den 15 april.
Arbetsgruppen hade som mål att identifiera de flaskhalsar som finns i tillgången till information om olika arter och i informationsgången och som kan avlägsnas för att flodpärlmusslan bättre ska kunna beaktas inom skogsbruket.
”Arbetsgruppen var enig om att det brådskar med att utveckla förfaranden och tekniska lösningar för informationsgången, och sökandet efter praktiska lösningar framskred bra i arbetsgruppen”, säger ordföranden för arbetsgruppen Tuula Packalen, avdelningschef vid jord- och skogsbruksministeriet.
”De olika aktörerna är väldigt eniga om att en tragedi som den i Suomussalmi inte får upprepas. Nu har flera teman inom informationshantering, uppdatering och rörlighet gåtts igenom och behövliga åtgärder kartlagts”, säger överdirektör Tarja Haaranen vid miljöministeriet.
Fördelarna och nackdelarna med sekretess vägs mot varandra
Arbetsgruppen föreslår att en myndighetsgrupp vid Finlands Artdatacenter utreder om man kan avstå från att hemlighålla förekomsterna av flodpärlmussla. Arbetsgruppen riktade också uppmärksamhet mot behovet av att väga nyttan och nackdelarna med offentlighet och sekretess i fråga om artförekomster. I Artdatacentrets myndighetsarbetsgrupp ingår företrädare för de aktörer som ansvarar för skyddet av arter och för insamlingen av uppgifter. Syftet med gruppen är att stödja verksamheten vid centret genom att erbjuda centret sakkunskap.
När sekretessen för uppgifter om förekomsten av en viss art slopas, kan uppgifterna i tjänsten Metsään.fi också lämnas till markägaren. Detta förbättrar möjligheterna att beakta en art redan när avverkningar och skogsvårdsarbeten planeras, och information om arten ges inte förrän anmälan om användning av skog har lämnats in.
Arbetsgruppen identifierade också objekt där det behövs en teknisk förbättring för att påskynda behandlingen av begäran om uppgifter om arter. Uppgifterna finns tillgängliga i Artdatacentrets tjänst Laji.fi. Detta ger i synnerhet skogsbranschens aktörer tillgång till uppgifter om förekomsten av flodpärlmussla och andra skyddade arter.
Berörda parter bjuds in till ett gemensamt forum
Miljöministeriet och jord- och skogsbruksministeriet bjuder in berörda parter till ett gemensamt forum i syfte att dryfta hur verksamhetssätten kan utvecklas och göras enhetligare i vidare bemärkelse för att de naturvärden som skyddas med stöd av naturvårdslagen ska kunna tryggas i samband med skogsbruksåtgärderna. Forumet behandlar bland annat verksamhetssätten inom branschen, rekommendationer, frågor gällande tillsynen över naturvårdslagen och skogslagen samt produktionen av naturvärden.
Arbetsgruppen hade i uppgift att lägga fram praktiska lösningar för att se till att uppgifterna om skyddade arters förekomst är mera tillgängliga, aktuella, exakta och användbara.
I arbetsgruppen ingick representanter för jord- och skogsbruksministeriet och miljöministeriet, Finlands skogscentral, Närings-, trafik- och miljöcentralerna i Birkaland och Kajanaland, Finlands miljöcentral, Forststyrelsens bolag Metsätalous Oy och Naturtjänster, Naturhistoriska centralmuseets artinformationscentral samt Tapio Oy.
Arbetsgruppens promemoria (PDF, på finska)
På andra webbplatser:
Mer information:
Antti Leinonen
specialsakkunnig, jord- och skogsbruksministeriet
fö[email protected]
tfn 0295 16 2137
Maarit Loiskekoski
miljöråd, miljöministeriet
[email protected]
tfn 0295 25 0169
Tuula Packalen
överdirektör, jord- och skogsbruksministeriet
[email protected]
tfn 0295 16 2131
Tarja Haaranen
överdirektör, miljöministeriet
[email protected]
tfn 029 525 0282