Työryhmältä ehdotuksia raakun ja muiden suojeltujen lajien esiintymispaikkojen turvaamiseksi

Maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön perustama työryhmä esittää selvitystä siitä, voitaisiinko raakun esiintymien salassapidosta luopua. Työryhmä luovutti raporttinsa maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön kansliapäälliköille tiistaina 15. huhtikuuta.
Työryhmän tavoitteena oli tunnistaa lajitiedon saatavuuteen sekä tiedonkulkuun liittyvät pullonkaulat, jotka poistamalla jokihelmisimpukka eli raakku voitaisiin huomioida paremmin metsätaloudessa.
”Työryhmä oli yksimielinen siitä, että tiedonkulkuun liittyvien menettelyjen ja teknisten ratkaisujen kehittäminen on kiireellistä ja käytännön ratkaisujen etsiminen eteni työryhmässä hyvin”, kiittää työryhmän puheenjohtajana toiminut osastopäällikkö Tuula Packalen maa- ja metsätalousministeriöstä.
“Eri toimijat ovat vahvasti yhtä mieltä siitä, ettei Suomussalmen kaltainen tragedia saa toistua. Nyt tiedon hallinnan, ajantasaisuuden ja liikkumisen teemat on perattu läpi ja tarvittavat toimet kartoitettu”, ylijohtaja Tarja Haaranen ympäristöministeriöstä painottaa.
Salassapidon hyötyjä ja haittoja punnittava
Työryhmä esittää, että Lajitietokeskuksen viranomaisryhmä selvittää, voitaisiinko jokihelmisimpukan esiintymien salassapidosta luopua. Työryhmä kiinnitti myös huomiota tarpeeseen punnita lajiesiintymien julkisuuden ja salassapidon hyötyjä ja haittoja. Lajitietokeskuksen viranomaistyöryhmässä ovat edustettuina lajien suojelusta ja tietojenkeruusta vastaavat tahot. Ryhmän tarkoituksena on tukea Lajitietokeskuksen toimintaa tarjoamalla asiantuntemusta sen käyttöön.
Kun jonkin lajin esiintymätiedon salassapidosta luovutaan, tieto voidaan kertoa Metsään.fi-palvelussa myös maanomistajalle. Tämä parantaa mahdollisuuksia ottaa laji huomioon jo hakkuita ja metsänhoitotöitä suunniteltaessa, eikä tietoa lajista anneta vasta metsänkäyttöilmoituksen jättämisen jälkeen.
Työryhmä tunnisti myös teknisiä parannuskohteita lajitietoja koskevien tietopyyntöjen käsittelyn nopeuttamiseen. Tiedot ovat saatavilla Lajitietokeskuksen Laji.fi -palvelussa. Tämä palvelee erityisesti metsäalan toimijoiden tiedonsaantia raakun ja muiden suojeltujen lajien esiintymistä.
Sidosryhmät kutsutaan yhteiseen foorumiin
Ympäristöministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö kutsuvat sidosryhmät yhteiseen foorumiin, jonka tarkoituksena on pohtia, miten toimintatapoja voidaan laajemmin kehittää ja yhtenäistää, jotta luonnonsuojelulain perusteella suojellut luontoarvot voidaan turvata metsätaloustoimien yhteydessä. Foorumi käsittelee muun muassa alan toimintatapoja, suosituksia, luonnonsuojelulain ja metsälain valvontaan liittyviä kysymyksiä sekä luonnonarvojen tuottamista.
Työryhmän tehtävänä oli esittää käytännön ratkaisuja erityisesti suojeltujen lajien esiintymätiedon saatavuuden, ajantasaisuuden, tarkkuuden ja käytettävyyden parantamiseksi.
Työryhmässä olivat edustettuina maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön lisäksi Suomen metsäkeskus, Pirkanmaan ja Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset, Suomen ympäristökeskus, Metsähallituksen Metsätalous Oy ja Luontopalvelut, Luonnontieteellisen keskusmuseon lajitietokeskus sekä Tapio Oy.
Työryhmän muistio (PDF)
Muualla verkossa:
Lisätietoja:
Antti Leinonen
erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö
[email protected]
p. 0295 16 2137
Maarit Loiskekoski
ympäristöneuvos, ympäristöministeriö
[email protected]
p. 0295 25 0169
Tuula Packalen
ylijohtaja, maa- ja metsätalousministeriö
[email protected]
p. 0295 16 2131
Tarja Haaranen
ylijohtaja, ympäristöministeriö
[email protected]
p. 029 525 0282