Bygglagen gör det smidigare att bygga och främjar utsläppsminskningar och cirkulär ekonomi

Bygglagen trädde i kraft den 1 januari 2025. Garantin för behandlingstiden för bygglov, beräkningen av byggnaders koldioxidfotavtryck och bygglov i form av en informationsmodell träder i kraft den 1 januari 2026. Bygglagen syftar till att bekämpa klimatförändringar, främja cirkulär ekonomi, göra byggandet smidigare och stödja digitaliseringsutvecklingen inom den byggda miljön.

Riksdagen antog bygglagen den 1 mars 2023. I enlighet med regeringsprogrammet för Petteri Orpos regering gjordes ändringar i bygglagen som minskar den administrativa bördan och byråkratin och förtydligar besvärsrätten. Denna så kallade ändringsserie ingår i bygglagen, som trädde i kraft vid ingången av 2025.

Till dess att bygglagen trädde i kraft reglerades byggandet av markanvändnings- och bygglagen (MBL). Markanvändnings- och bygglagen var i kraft sedan millennieskiftet. Under den tiden har byggandets omvärld förändrats kraftigt.

En tillståndsform och en högre tröskel för bygglov gör byggandet smidigare

Bygglagen gör tillståndssystemet enklare när bygglov, åtgärdstillstånd och åtgärdsanmälan ersätts med en enda tillståndsform, bygglov.

Tröskeln för byggprojekt som kräver tillstånd höjs så att till exempel ett förråd eller en bastustuga som är mindre än 30 kvadratmeter kan byggas utan bygglov, förutsatt att bygg- och planbestämmelserna och bestämmelserna om strandbyggande uppfylls. Alla nya byggnader kommer även i fortsättningen att minska byggrätten för en tomt.

Från och med den 1 januari 2025 krävs bygglov om byggnadsobjektet är

  • ett bostadshus
  • en ekonomibyggnad på minst 30 kvadratmeter eller 120 kubikmeter
  • ett skyddstak på minst 50 kvadratmeter
  • en konstruktion för allmänheten som kan användas av minst fem fysiska personer samtidigt
  • en minst 30 meter hög mast eller skorstenspipa
  • en lysande reklamanordning på minst 2 kvadratmeter
  • en energibrunn
  • ett område som byggs för särskild verksamhet och som har konsekvenser för användningen av omgivande områden. 

För andra byggprojekt än de som nämns ovan får kommunen i byggnadsordningen föreskriva att tillstånd inte behövs om projektet är ringa.

I lagen fastställs en tidsfrist för behandlingen av bygglov. Ansökan om bygglov ska behandlas inom tre månader. Ansökan om bygglov för särskilt krävande byggprojekt där projekteringsuppgiften är exceptionellt krävande och ansökan om placeringstillstånd för omställning till ren energi ska dock avgöras inom sex månader.

Verktyg för att begränsa klimatförändringar och främja den cirkulära ekonomin inom byggandet

Bygglagen ska bidra till mer koldioxidsnålt byggande. Det betyder att man vid byggandet ska ta hänsyn till de klimatolägenheter och klimatfördelar som uppstår under byggnadens hela livscykel. I praktiken sker detta genom förordningar som utfärdas med stöd av den nya lagen.  
Förordningarna om en klimatdeklaration för byggnader, en förteckning över byggprodukter och gränsvärden för byggnadernas koldioxidfotavtryck blir en del av Finlands byggbestämmelsesamling.

Lagen stärker också den cirkulära ekonomin inom byggande. Enligt de nya väsentliga tekniska kraven ska byggnaderna planeras så att de är långlivade och anpassningsbara. För nya byggnader eller byggnader som ska rivas ska en utredning göras om material som har använts och som frigörs samt av mängden jord- och stenmaterial och farligt avfall som transporteras bort från byggplatsen.

Bygglagen förenhetligar konstaterandet av kompetensen hos personer som utför projekterings- eller arbetsledningsuppgifter inom byggande

I och med bygglagen blir projekterings- och arbetsledningsuppgifter inom byggande reglerade yrken.

Projekterarna och arbetsledarna ska påvisa sin kompetens att utföra sedvanliga, krävande, mycket krävande och exceptionellt krävande projekterings- och arbetsledningsuppgifter med ett intyg utfärdat av en aktör som miljöministeriet bemyndigat. Bygglagen innehåller bestämmelser om behörighetsvillkoren för projekterare och arbetsledare enligt svårighetsklass. I lagen om påvisande av kompetensen hos personer som utför projekterings- eller arbetsledningsuppgifter inom byggande föreskrivs det om förfarandet för konstaterande av kompetensen och om av miljöministeriet bemyndigade organ som beviljar kompetensintyg enligt lagen.

I bygglagen finns en övergångsbestämmelse enligt vilken en person som vid ikraftträdandet av lagen har ett godkännande av byggnadstillsynsmyndigheten för motsvarande uppgifter också betraktas som projekterare och arbetsledare som uppfyller behörighetsvillkoren.

Vanliga frågor och svar om bygglagen

Mer information

Kirsi Martinkauppi, regeringsråd 
miljöministeriet, Kestävä rakentaminen ja asuminen, Byggnader och byggande Telefon:0295250177   E-postadress: