Hyppää sisältöön
Media

Uusia rakennussuojelupäätöksiä Turussa, Jyväskylässä ja Laukaassa

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 22.12.2022 11.15
Tiedote

Ympäristöministeriö on vahvistanut Varsinais-Suomen ja Keski-Suomen ELY-keskusten tekemät rakennussuojelupäätökset. Suojeltavia kohteita Turussa ovat rautatieasema ja sen ympäristön rakennukset sekä Asemanpuisto. Jyväskylässä suojellaan Alvar Aallon suunnittelemat Keski-Suomen museo ja Alvar Aalto -museo sekä Pyhän Olavin katolinen kirkko. Neljäs suojeltu kohde, Kuhankosken entisen koulukodin rakennukset Päivälä ja Muurahainen, sijaitsevat Laukaan kunnassa. Kohteet suojellaan rakennusperintölain nojalla.

Turun rautatieaseman rakennukset

Rakennusperintölailla suojellaan Turun rautatieaseman lisäksi asuinrakennuksia, piha-alueet, asema-aukio ja Ratapihankadun toisella puolella oleva Asemanpuisto. Vuonna 1940 valmistunut rautatieasema on korkeatasoinen esimerkki funktionalistisesta liikennearkkitehtuurista. Asemarakennuksessa suojelu kohdistuu rakennuksen rungon ja ulkoarkkitehtuurin lisäksi muun muassa tuulikaappiin ja entisiin puhelinkioskeihin, keskihalliin, puupaneloituihin lipunmyyntikioskeihin ja toisen kerroksen ravintolasaliin. Asemapäällikön talo ja asuinkasarmi edustavat tyypillistä rautateiden arkkitehtuuria. Rakennukset ovat säilyttäneet hyvin rakentamisaikansa piirteet.

Aallon museorakennukset Jyväskylässä

Keski-Suomen museolla ja Alvar Aalto -museolla on valtakunnallista ja kansainvälistä merkitystä. Niiden muodostama kokonaisuus on harvinaisuus Alvar Aallon tuotannossa, koska kyseessä ovat ainoat Aallon suunnittelemat museoiksi rakennetut kohteet Suomessa. Rakennukset ovat säilyneet hyvin alkuperäisessä asussaan kiinteitä sisustuksia ja osin irtaimistoa myöten. Museorakennukset ovat olleet koko ajan alkuperäisessä käytössä, ja ne edustavat hyvin rakentamisen, hoidon ja käytön historiaa ja jatkuvuutta.

Pyhän Olavin katolinen kirkko

Vuonna 1963 rakennettu Pyhän Olavin kirkko on yksi kahdeksasta katolisesta kirkkorakennuksesta Suomessa. Sen suunnittelu liittyy katolisen kirkon merkittävään messujen uudistukseen 1960-luvun alussa. Rakennuksen modernissa arkkitehtuurissa näkyvät katolisen kirkon uudistuneet seurakunnalliset ja yhteiskunnalliset tehtävät. Pyhän Olavin kirkko on alkuperäisessä käytössä ja säilynyt poikkeuksellisen hyvin ulkoa ja sisätiloiltaan alkuperäisessä asussaan. Suojeltua kiinteää sisustusta ovat esimerkiksi ikkunoiden näyttävät lasimaalaukset.

Julkisen puurakentamisen perintöä

Laukaan Kuhankosken rakennukset Päivälä ja Muurahainen kuuluvat samaan pihapiiriin ja ovat koulukodin perustamisvaiheen keskeisimpiä rakennuksia. Päivälä on vuonna 1925 valmistunut koulukodin päärakennus. Suurikokoiset, lähes satavuotiaat julkiset puurakennukset ovat harvinaisuuksia Suomessa. Rakennukset edustavat 1920-luvun klassistisvaikutteista laitossuunnittelua.

Turun rautatieasemaa ja Asemanpuistoa koskeva ELY-keskuksen päätös on tehty 12.8.2019, VARELY/465/2015.

Keski-Suomen museota ja Alvar Aalto -museota koskeva ELY-keskuksen päätös on annettu 17.6.2020, KESELY/303/07.01/2012 ja KESELY/305/07.01/2012.

Pyhän Olavin kirkkoa koskeva ELY-keskuksen päätös on annettu 8.6.2020, KESELY/1944/2019.

Laukaan Kuhankosken rakennuksia koskeva ELY-keskuksen päätös on tehty 1.6.2020, KESELY/792/2018.

Lisätietoja

Satu Eronen    
asiantuntija
0295 250 180
[email protected]

Reko Korhonen
erityisasiantuntija
0295 250 018
[email protected]