Hyppää sisältöön
Media

Uusi avustus haettavana rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisemiseen

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 21.2.2023 16.00
Uutinen

Avustus rauhoitettujen eläinten, kuten valkoposkihanhen, maakotkan ja sääksen, aiheuttamien vahinkojen ennaltaehkäisemiseen on haettavissa 21.2.–31.3.2023

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on avannut ensimmäisen avustushaun rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennalta ehkäisemiseksi. Kyse on harkinnanvaraisesta valtionavustuksesta, jota voidaan hakea aluehallinnon sähköisen asiointipalvelun kautta.

Rauhoitettujen eläinten aiheuttamat vahingot ja hakukelpoisuus

ELY-keskus voi myöntää avustusta viljelys- ja eläinvahinkojen ennaltaehkäisemiseen. Myös maakotkan aiheuttamien porotalousvahinkojen, sääksen kalanviljelylaitoksille aiheuttamien vahinkojen sekä rakennuksille aiheutuvien vahinkojen ennaltaehkäisemiseen voidaan myöntää avustusta.

Avustusta rakennuksille aiheutuvien vahinkojen ehkäisemiseen voivat hakea yksityishenkilöt ja yhteisöt, lukuun ottamatta valtion kirjanpitoyksiköitä. Avustusta viljelys- ja eläinvahinkojen sekä maakotkien ja sääksen aiheuttamien vahinkojen ehkäisemiseksi voivat hakea edellä mainittujen lisäksi myös yritykset. Hakijat voivat myös tehdä yhteishankkeita.

Avustuksen käyttökohde

Avustusta voidaan myöntää tavaroiden ja palveluiden hankintaan sekä tutkimukseen ja kehitystyöhön. Ennaltaehkäisemiseen liittyvät tavarat voivat olla esimerkiksi rauhoitettujen lintujen passiivisen karkottamiseen tarkoitettuja laitteita tai porojen vasotusaitauksiin tarvittavia materiaaleja. Palvelu voi taas olla esimerkiksi koirilla tai ihmisvoimin toteutettavaa lintujen häirintää.

Avustuksen myöntämisen edellytys on, että ennaltaehkäisevien toimien arvioidaan vähentävän vahinkojen seurauksia sekä lieventävän niihin liittyviä riskejä. Lisäksi edellytyksenä on, ettei avustuksen saaja ole saanut muuta julkista rahoitusta samaan toimeen. Avustus voi kattaa kustannukset osaksi tai kokonaan.

Avustusta myönnetään enintään 80 prosenttia hankkeen toteutuneista hyväksyttävistä kokonaiskustannuksista. Järjestöille myönnettävää avustusta voidaan maksaa ilman omarahoitusosuutta niin, että avustuksen osuus hyväksyttävistä kustannuksista on 100 prosenttia.​​​​​​​

Lisätietoja:

​Ympäristöasioiden asiakaspalvelu
​​​​​​​puh. 0295 020 900
​​​​​​​[email protected]​​​​​​​​​​​​​​