Hyppää sisältöön
Media

Pohjoismaiset ideat rikastuttamaan Uutta eurooppalaista Bauhausia

opetus- ja kulttuuriministeriöympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 1.4.2021 10.32
Uutinen

Millaista on hyvä, kestävä asuminen tulevaisuuden Euroopassa? Mitä oppeja voimme ammentaa legendaarisesta Bauhaus-muotoilukoulusta nykyhaasteiden ratkaisemiseksi? Mitä tuotavaa Pohjoismailla on yhteiseen pöytään? Miten saamme kaikki mukaan?

Muun muassa näihin kysymyksiin etsivät vastauksia yli 800 innokasta osallistujaa Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Islannista 24.3. järjestetyssä Uuden eurooppalaisen Bauhausin suunnittelutilaisuudessa. Euroopan komissio suunnittelee käynnistävänsä Bauhausin viiden eri hankekokonaisuuden kautta vielä kuluvan vuoden aikana.

Tilaisuuden työpajoissa koottiin pohjoismaisia ideoita uuden eurooppalaisen Bauhausin kehittämiseen. Työpajoissa käsiteltiin ilmastonmuutosta, kiertotaloutta, digitaalisuutta, ekosysteemipalveluja, luonnon monimuotoisuutta, lapsia ja nuoria, oppimista sekä tasa-arvoa ja hyvinvointia. Näistä teemoista käydyn keskustelun ja työskentelyn tulokset koostetaan Euroopan komissiolle myöhemmin tänä keväänä lähetettävään raporttiin. Näin pyritään varmistamaan, että pohjoismaiset ideat ja näkökulmat ovat mukana viiden eri Bauhaus-hankkeen teemoissa.

Tallenne tilaisuuden alku- ja loppupuheenvuoroista sekä työpajojen tuloskoonnit ovat avoimesti saatavilla tapahtuman verkkosivuilla.

”Tapahtuma herätti suuren kiinnostuksen Suomessa ja pohjoismaissa. Jatkamme tästä kohti tarkemmin rajattuja työpajoja. Tavoitteena on, että tämä työ konkretisoituisi Bauhaus-hankkeisiin myös", kertoo ympäristöministeriön erityisasiantuntija Matti Kuittinen.

Yhteispohjoismainen suunnittelu ja kehittäminen jatkuvat, sillä luvassa on useita jatkotapahtumia eri tahojen järjestäminä. Ensimmäinen jatkotilaisuus järjestetään 28.4., ja sen aiheena on kestävän kehityksen mukainen estetiikka rakennetussa ympäristössä. Tiedot muista tulevista Bauhaus-tilaisuuksista lisätään verkkosivuille.

”Haluamme kannustaa taide- ja kulttuurialan toimijoita rohkeasti osallistumaan ja tuomaan esiin näkemyksensä siitä, millainen on hyvä elinympäristö tulevaisuudessa", sanoo kulttuuriasiainneuvos Petra Havu opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Seuraa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa tunnisteella #NewEuropeanBauhaus

Ensimmäisen pohjoismaisen suunnittelutilaisuuden järjestivät ympäristöministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö, pohjoismainen ministerineuvosto, ArchInfo sekä norjalaiset ja islantilaiset muotoilujärjestöt.

Mikä on Uusi eurooppalainen Bauhaus?

Uusi eurooppalainen Bauhaus on Euroopan komission aloite, joka edistää rakennetun ympäristön kestävää kehitystä, osallisuutta ja kauneutta.

Tavoitteena on löytää parempia elämisen ja asumisen tapoja yhdessä suunnitellen ja kehittäen – sekä valjastaa tieteen ja teknologian ohella luovuus, kulttuuri ja muotoilu ratkomaan aikamme suuria haasteita kuten ilmastonmuutosta.

Aloitteen sisältö ja käytännön muoto rakentuvat eurooppalaisten ideoiden, esimerkkien ja toiveiden perusteella. Suunnittelupöydän ääreen ovat tervetulleita aivan kaikki, esimerkiksi arkkitehdit, muotoilijat, taiteilijat, tutkijat, yritykset, järjestöt, opiskelijat, lapset ja nuoret.
Uusi eurooppalainen Bauhaus toteuttaa Euroopan vihreän kehityksen (European Green Deal) ohjelmaa.

Bauhausilla viitataan legendaariseen, 1920-luvulla Saksassa perustettuun arkkitehtuuri- ja muotoilukouluun, joka vaikutti keskeisesti modernin arkkitehtuurin ja muotoilun syntyyn.

Lisätietoja:

ympäristöministeriö: erityisasiantuntija Matti Kuittinen, puh 0295 250 268, matti.kuittinen@ym.

opetus- ja kulttuuriministeriö:
kulttuuriasiainneuvos Petra Havu, p. 0295 330 185, [email protected]

neuvotteleva virkamies Iina Berden, puh. 0295 330 069, [email protected]

sosiaalisessa mediassa tunniste #NewEuropeanBauhaus