Hyppää sisältöön
Media

Pohjoismaiden yhteiselle Nordic Carbon Neutral Bauhaus -hankkeelle eurooppalainen tunnustus

opetus- ja kulttuuriministeriöympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 14.4.2022 12.36
Tiedote

Suomi, Ruotsi, Norja, Islanti, Tanska ja Färsaaret käynnistävät yhteisen vähähiilistä rakentamista ja kiertotaloutta edistävän Nordic Carbon Neutral Bauhaus -hankkeen. EU-komissio on valinnut yhteispohjoismaisen hankkeen osaksi laajaa eurooppalaista Uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitetta. Hankkeella vahvistetaan arkkitehtuurin, muotoilun ja taiteen asemaa siirtymässä kohti kestävää ja hiilineutraalia rakentamista.

Ympäristöministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö tiedottavat

”Olen erittäin iloinen, että pohjoismaissa käynnistetty vähähiilisen rakentamisen ja arkkitehtuurin yhteistyö sai komission sinetin. Tämä on erinomainen avaus ja esimerkki siitä, että aikamme suuret haasteet kuten ilmastonmuutos ja luontokato ratkaistaan yhteistyöllä ja kutsumalla ennakkoluulottomasti eri näkökulmat osaksi ratkaisujen palettia”, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari.

”Arkkitehtuurin, muotoilun, taiteen ja kulttuurin keinoin voidaan löytää uusia ratkaisuja kestävän kehityksen kysymyksiin. On loistavaa, että tätä potentiaalia viedään käyttöön pohjoismaisessa yhteistyössä ja etsitään samalla uusia tapoja rakentaa kestäviä ja laadukkaita elinympäristöjä”, toteaa tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen.

Nordic Carbon Neutral Bauhaus -hankkeen tapahtumat ovat kaikille avoimia. Suomen osallistumista hankkeeseen koordinoivat ympäristöministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kaksivuotinen hanke kutsuu keskusteluun kestävästä rakennetusta ympäristöstä

Nordic Carbon Neutral Bauhaus pyrki myötävaikuttamaan vähähiilisen rakentamisen ja asumisen kehitykseen arkkitehtuurin, muotoilun ja taiteen ja kulttuurin keinoin yhteiskunnan eri tahoja osallistavalla tavalla. Kaksivuotinen hanke tarjoaa kansainvälisen alustan, jolla on mahdollista kehittää luovia ratkaisuja, jotka tukevat tulevaisuuden hiilineutraalia, kiertotalouteen perustuvaa ja sosiaalisesti osallistavaa rakennettua ympäristöä.

Pohjoismainen Bauhaus-hanke käynnistetään virallisesti Uusi eurooppalainen Bauhaus -festivaaleilla, jotka järjestetään ensimmäistä kertaa kesäkuun 2022 alussa Brysselissä.

Pohjoismainen Bauhaus mahdollistaa keskusteluja monella tavalla, mm.:

  • Osallistamalla yleisöjä pohjoismaisilla demokratiafestivaaleilla.
  • Järjestämällä poikkitieteellisiä tilaisuuksia päättäjille ja rakentamisen, ilmaston, kulttuurin ja ympäristön teemojen parissa työskenteleville sidosryhmille.
  • Järjestämällä pohjoismaisen muotoilukilpailun hiilineutraalista rakentamisesta ja asumisesta.
  • Esittelemällä pohjoismaisen Bauhausin toimintaa aiheeseen sopivissa näyttelyissä
  • Koordinoimalla ja fasilitoimalla Uuden eurooppalaisen Bauhausin rahoitushakuja Pohjoismaissa niiden kansallisten yhteyspisteiden kautta.

Hankkeen perustana on Pohjoismainen julkilausuma vähähiilisestä rakentamisesta ja rakennusalan kiertotalousperiaatteista, jonka pohjoismaiset ministerit antoivat Reykjavikissa 2019. Nyt käynnistyvällä hankkeella julkilausuman henki heijastuu arkkitehtuuriin, muotoiluun ja kulttuuriin yhteispohjoismaisilla toimilla.

Suomi edisti aktiivisesti pohjoismaisten näkemysten tuomista osaksi Uusi eurooppalainen Bauhaus -aloitetta toimiessaan Pohjoismaisen ministerineuvoston puheenjohtajamaana vuonna 2021. Pohjoismaiden asumisesta ja rakentamisesta vastaavat pohjoismaiden ministerit päättivät 2021 lopulla tukea vähähiiliseen rakentamiseen ja kiertotalouteen liittyvää yhteistä ohjelmaa.

Lisätietoja

Matti Kuittinen
erityisasiantuntija
ympäristöministeriö
p. 0295 250 268
[email protected]

Ympäristö- ja ilmastoministerin haastattelupyynnöt
Milja Henttonen
erityisavustaja
p. 050 599 3094
[email protected]

Emma Harju
asiantuntija
opetus- ja kulttuuriministeriö
p. 0295 330 134
[email protected]