Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Ohisalo: Vihreän siirtymän kiihdyttäminen vahvistaa Suomen kokonaisturvallisuutta

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 21.9.2022 15.05
Tiedote

Venäjän hyökkäyssota on tehnyt energia- ja ilmastopolitiikasta entistä vahvemmin myös ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Suomen kannattaa jatkaa päättäväisesti ilmastotoimia ja kiihdyttää vihreää siirtymää energiakriisin keskellä, alleviivasi ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo ilmastotoimia, energiaratkaisuja ja Suomen kokonaisturvallisuutta käsitelleessä infotilaisuudessa.

Ohisalo painotti, että halvan fossiilienergian tie on tullut päätökseen; uusiutuva ja päästötön energia on ainoa tapa päästä ulos käynnissä olevasta energiakriisistä ja luoda vakautta myös tulevaisuuteen.

”Energian kautta turvallisuuspolitiikka on tullut valtioiden välisistä neuvottelupöydistä osaksi meidän jokaisen arkea. Koko yhteiskuntamme on riippuvainen energiasta. Sillä miten ja millä tuotamme tämän energian ja miten paljon kulutamme energiaa, on vahva kytkös kokonaisturvallisuuteen”, ministeri Ohisalo sanoi.

”Energiasiirtymään liittyvät valta-asetelmat lisäävät suurvaltajännitteitä, mikä on nyt nähtävissä. Samalla se, että siirtymä on Suomessa jo pitkällä, suojaa meitä kaikkein vaikeimmilta vaikutuksilta. Vihreän siirtymän tulee olla lähtökohtana ennakoinnissa ja varautumisessa myös tulevaisuuden kriiseihin”, totesi myös vanhempi tutkija Emma Hakala Ulkopoliittisesta instituutista. 

Vihreää siirtymää edistettävä johdonmukaisesti, kotitalouksien tueksi energiaomavaraisuuslainat

Ohisalo totesi, että vihreää siirtymää on energiakriisinkin keskellä edistettävä johdonmukaisesti. Uusista toimista ministeri nosti esiin erityisesti energiaomavaraisuuslainan, jolla on tarkoitus edistää kotitalouksien, pk-yritysten ja asunto-osakeyhtiöiden siirtymää pois fossiilisista energialähteistä. Uusi takausmalli kohdistuisi esimerkiksi investointeihin, joilla parannetaan rakennusten energiatehokkuutta tai uusitaan lämmitysjärjestelmiä uusiutuvia energiamuotoja kuten maalämpöä, tuuli- ja aurinkoenergiaa hyödyntäviksi.

”Puhtaat ja energiaomavaraisuutta vahvistavat ratkaisut ovat monesti pidemmällä aikavälillä rahallisesti kannattavia, mutta mittavien alkuinvestointien tekeminen on monelle taloudellisesti mahdotonta. Tavoitteena on, että lainoja voisi hakea mukaan lähtevistä pankeista jo ensi vuoden alkupuolella”, Ohisalo totesi.

Lisäksi Ohisalo totesi uusiutuvan energian tuotannon kasvavan hyvin markkinaehtoisesti, ja hankkeita on liikkeellä niin paljon, että lähivuosina tuulivoimateho tulee lähes tuplautumaan. Luvituksen hidasteita ja esteitä poistetaan valtiovallan toimilla.

”Parhaillaan on käynnistynyt selvitys Itä-Suomen tuulivoimatuotannon lisäämiseksi ja kaksi viikkoa sitten hallitus antoi eduskunnalle esityksen vihreiden investointien vauhdittamisesta. Vihreää siirtymää tukevat hankkeet saavat lupakäsittelyssä kiihdytyskaistan.”

Akuutissa tilanteessa energiansäästö on kuitenkin paras ja tehokkain tapa suojautua energiakriisin pahimmilta seurauksilta. Monet organisaatiot ovat jo ilmoittaneet lähtevänsä mukaan kansalliseen energiansäästökampanjaan.

”Energiansäästö ei voi kaatua vain ihmisten harteille, vaan mukaan tarvitaan niin yritykset kuin julkinen valtakin. Erityisesti valtiolla ja kunnilla on tässä näytön paikka”, muistutti Ohisalo.

Lisätietoja:

Heikki Isotalo
Ministerin erityisavustaja
p. 040 861 7204
heikki.isotalo(at)gov.fi