Hyppää sisältöön
Media

Korotukset aravalainojen vuosimaksuihin jätetään tekemättä vuonna 2023 – helpotusta asumisen kustannuspaineeseen

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 26.1.2023 13.50
Tiedote
Nuoret asuinkerrostalon edessä.

Valtioneuvosto on päättänyt pitää vuokra- ja asumisoikeustalojen aravalainojen vuosimaksut vuoden 2022 tasolla. Vuosimaksuihin ei vuonna 2023 tehdä kuluttajahintaindeksin mukaista tarkistusta. Päätöksellä hillitään vuokrien ja käyttövastikkeiden korotuspaineita nykyisessä tilanteessa, jossa myös kiinteistön hoitokustannukset ja asukkaiden elinkustannukset nousevat voimakkaasti.

Vuokra- ja asumisoikeustalojen rakentamista, hankintaa tai perusparantamista varten otettujen aravalainojen vuosimaksujen suuruus riippuu kuluttajahintaindeksin muutoksesta edellisen vuoden heinäkuussa. Viime vuosina kuluttajaindeksin vaihtelu on ollut maltillista: vuosien 2015–2021 heinäkuussa kuluttajahintaindeksin muutos oli -0,2 ja 1,9 prosentin välillä. Vuoden 2022 heinäkuussa kuluttajahintaindeksin muutos oli 7,8 prosenttia. Ilman nyt tehtyä päätöstä vuosimaksujen tarkistukset olisivat 1.3.2023 alkaen 7,8 prosenttia ja perusparannuslainoissa 9,3 prosenttia.

"Helpotamme asumisen kustannuksia. Aravalainoilla on tärkeä rooli kohtuuhintaisessa asumisessa. Elämisen kustannukset ovat tänä talvena nousseet kivuliaan korkealle, ja tämä näkyy myös aravalainojen vuosimaksuja määrittävässä kuluttajanhintaindeksissä. Päätimme jättää tekemättä aravalainojen vuosimaksujen indeksitarkastuksen, jotta isolta korotukselta vältytään, ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo selostaa."

Aravalainojen vuosimaksu jätetään tarkistamatta kaikilta lainansaajayhteisöiltä, joilla on aravalainoja. Valtion asuntorahastosta on aravalain nojalla myönnetty lainoja vuosina 1994−2007. Vuokra-aravalainan ja asumisoikeustalon aravalainan saajat ovat kuntia ja muita julkisyhteisöjä sekä yleishyödyllisiä yhteisöjä tai niiden omistuksessa olevia tytäryhtiöitä. Lainakanta oli syyskuun lopussa 2022 noin 2,4 miljardia euroa ja lainansaajia yhteensä 680. Lainoista noin kolme neljäsosaa kohdistuu vuokrataloihin ja neljäsosa asumisoikeustaloihin.

Lainakannasta pääosa on vuosimaksulainoja, joista takaisin maksettavan määrän Valtiokonttori tarkistaa aina maaliskuun alussa. Lainoista johtuvat menot vaikuttavat asukkailta perittäviin omakustannusvuokriin ja -käyttövastikkeisiin.

Vuoden 2023 vuokrat ja käyttövastikkeet on useimmissa taloyhteisöissä jo vahvistettu. Kevennys vuosimaksuun helpottaa kuitenkin tulevia korotuspaineita ja lähivuosien talouden suunnittelua. Yleinen kustannustason nousu voi silti lisätä tarvetta talouden tervehdyttämistoimiin monissa yhteisöissä.

Arava-asetuksen väliaikainen muutos koskee pykälää 35 ja on voimassa 1.3.2023–29.2.2024.

Lisätietoja

Matleena Haapala
lainsäädäntöneuvos
0295 250 332
[email protected]

Heikki Sairanen
erityisavustaja
050 456 4662
[email protected]

Jari Häkkinen
Luottopäällikkö, rahoitus
Valtiokonttori
0295 50 2080
[email protected]