Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt
Media

Ilmastopolitiikan pyöreän pöydän ensimmäisen kokouksen aiheena kestävä elvytys

Ympäristöministeriö
27.5.2020 9.29
Tiedote

Valtioneuvoston asettama ilmastopolitiikan pyöreä pöytä kokoontuu ensimmäisen kerran torstaina 28.5. Virtuaalisesti järjestettävän kokouksen teemana ovat ilmaston ja luonnon kannalta kestävät elvytystoimet, ja aiheesta alustavat Kestävä elvytys –työryhmän puheenjohtajat Mari Pantsar ja Hannele Pokka sekä Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen.

"Ilmastokriisin ratkaiseminen on ihmiskunnan suurin ja tärkein ponnistus. Olemme hallitusohjelmassa sitoutuneet fossiilivapaan hyvinvointiyhteiskunnan rakentamiseen”, sanoo pyöreän pöydän puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin.

”Jotta pystymme rajaamaan maapallon lämpötilan nousun 1,5 asteeseen, päästöjen pitäisi laskea tästä eteenpäin vuosittain vähintään yhtä paljon kuin ne laskevat nyt koronakriisin vuoksi. Tämä antaa kuvan haasteen mittakaavasta. Tilaisuutta energiamurrokseen ja rakennemuutokseen ei voi ohittaa. Ilmastopolitiikan pyöreä pöytä tuo yhteen monipuolisesti eri yhteiskunnan toimijoita, ja on siksi tärkeä foorumi keskustelulle kestävistä keinoista koronakriisin jälkeiseen jälleenrakennukseen, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.

Valtioneuvosto asetti ilmastopolitiikan pyöreän pöydän helmikuun lopussa. Toimintaan osallistuu laajalti vaikuttajia yhteiskunnan eri sektoreilta. Ilmastopolitiikan pyöreän pöydän tarkoituksena on luoda yhteistä ymmärrystä siitä, miten Suomi voi siirtyä hiilineutraaliin yhteiskuntaan oikeudenmukaisesti ja nykyistä nopeammalla aikataululla. Pyöreä pöytä ei tee päätöksiä, vaan tukee työllään ilmastopolitiikan kansallista valmistelua ja toimeenpanoa. Tarkoituksena on lisätä ilmastopolitiikan hyväksyttävyyttä ja tarjota sidosryhmille mahdollisuus osallistua kiinteämmin ilmastotoimien kansalliseen valmisteluun.

Ilmastopolitiikan pyöreän pöydän puheenjohtajana toimii pääministeri Sanna Marin ja varapuheenjohtajina ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen, valtiovarainministeri Katri Kulmuni sekä nuorten ilmastodelegaatti Sara Nyman Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssista ja toimitusjohtaja Jouni Keronen Climate Leadership Coalitionista. Ilmastopolitiikan pyöreä pöytä toimii kuluvan hallituskauden ajan.

Lisätietoja:

Pääministerin erityisavustaja Matti Niemi, p. 0295 160 165, matti.niemi(at)vnk.fi

Ympäristö- ja ilmastoministerin erityisavustaja Riikka Yliluoma, p. 0295 250 091, riikka.yliluoma(at)ym.fi

Nuorten ilmastodelegaatti Sara Nyman, Allianssi, p. 040 7314818, [email protected]

Toimitusjohtaja Jouni Keronen, Climate Leadership Coalition, p. 050 453 4881, [email protected]

Ilmastopolitiikan pyöreän pöydän pääsihteeri, ympäristöneuvos Merja Turunen, p. 0295 250 387, [email protected]