Hyppää sisältöön
Media

Ilmastopolitiikan pyöreä pöytä kokoontuu keskustelemaan EU:n Fit for 55 -ilmastopaketista

valtioneuvoston viestintäosastoympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 24.8.2021 10.32
Tiedote

Ilmastopolitiikan pyöreä pöytä kokoontuu 10. kerran keskiviikkona 25.8. Kokouksen aiheena on EU:n Fit for 55 –valmiuspaketti, jossa esitetään keinot, joilla EU vähentää päästöjään vähintään 55 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Sitova päästövähennystavoite on kirjattu myös EU:n ilmastolakiin, joka tuli voimaan kesällä 2021.

Fit for 55 –lainsäädäntöpaketin ehdotukset kattavat laaja-alaisesti talouden eri sektorit ja koskevat muun muassa päästökaupan kiristämistä ja laajentamista meriliikenteeseen, rakennusten lämmitykseen ja liikenteeseen, maiden välistä taakanjakoa, energiatehokkuutta, uusiutuvaa energiaa, maankäyttösektorin ja hiilinielujen roolia, autojen päästörajoja, energiaveroja ja hiilitulleja.

Pyöreä pöytä keskustelee siitä, miten EU:n 55-valmiuspaketin ehdotukset tukevat Suomen kansallisen hiilineutraaliustavoitteen saavuttamista ja miten oikeudenmukaisuus tulisi huomioida yhtäältä jäsenmaiden kesken ja toisaalta kansallisesti. Kokouksen puheenjohtajana toimii pääministeri Sanna Marin.

Suomen tähän asti suunnittelemat toimet eivät vielä riitä EU:n ilmastotavoitteen tai Suomen oman hiilineutraaliustavoitteen 2035 saavuttamiseksi. Lisätoimia sisällytetään valmisteilla olevaan uuteen keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmaan ja ilmasto- ja energiastrategiaan. Linjaukset lisätoimista on tarkoitus tehdä syksyn budjettiriihessä.

Ilmastopolitiikan pyöreä pöytä kerää yhteen laajan joukon toimijoita yhteiskunnan eri sektoreilta. Pyöreän pöydän tarkoituksena on luoda yhteistä ymmärrystä siitä, miten Suomi voi siirtyä hiilineutraaliin yhteiskuntaan oikeudenmukaisesti vuoteen 2035 mennessä. Pyöreä pöytä tukee työllään ilmastopolitiikan kansallista valmistelua ja toimeenpanoa.

Sosiaalisessa mediassa pyöreän pöydän toimintaa voi seurata tunnisteilla #ilmastonpyöreäpöytä, #hiilineutraali2035.

Krista Mikkonen Sanna Marin