Hyppää sisältöön
Media

Ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä valmistautui budjettiriiheen

ympäristöministeriö
Julkaisuajankohta 24.8.2021 16.09
Tiedote

Ilmasto- ja energiapoliittinen ministerityöryhmä valmistautui tiistaina hallituksen budjettineuvotteluihin, jotka pidetään 7.-8.9. Budjettiriihessä on määrä linjata lopuista hiilineutraaliuteen tarvittavista päästövähennystoimista.

Suomen tähän asti suunnittelemat toimet eivät vielä riitä Suomen hiilineutraaliustavoitteen 2035 saavuttamiseksi. Lisätoimia sisällytetään valmisteilla oleviin uuteen keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelmaan ja ilmasto- ja energiastrategiaan. Ministerityöryhmä kuuli riihipäätösten pohjaksi alustukset valmistelun etenemisestä.

”Hiilineutraaliustavoitteen ja päästövähennysten välinen kuilu on pienentynyt hallituskauden aikana, mutta tarvitsemme vielä päätöksiä, jotka vievät meidät sille polulle, että päästöt ja nielut ovat tasapainossa 14 vuoden kuluttua. Virkavalmistelussa on tehty pohjaksi arvokasta työtä, ja nyt hallituksen on linjattava valmistelun pohjalta, mitkä päästövähennystoimet otetaan käyttöön”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.

Lisäksi ministerityöryhmä keskusteli elokuun alussa julkaistun IPCC-raportista, joka kokoaa yhteen tiedeyhteisön näkemyksiä ilmaston nykytilasta ja sen tulevaisuudesta. Raportista alusti tutkimusprofessori Hannele Korhonen Ilmatieteen laitokselta.

Raportin mukaan maapallon keskilämpötila on noussut 1,1 C esiteollisesta ajasta, ja ihmistoiminta aiheuttanut siitä lähes kaiken. Pohjoiset alueet, myös Suomi, lämpenevät selvästi nopeammin. Ilmastonmuutoksen aiheuttamat muutokset ovat nopeita ja osin ennennäkemättömiä.

IPCC:n mukaan lämpeneminen ylittää 1,5 asteen rajan jo 2030-luvulla, ja lämpeneminen voidaan rajoittaa alle kahden asteen vain skenaarioissa, joissa päästöt kääntyvät nopeasti laskuun. Jo aikaisemmat IPCC-raportit ovat osoittaneet, että kuluva vuosikymmen on ilmastonmuutoksen hillitsemisen kannalta ratkaiseva.

Lisätietoja

Riikka Yliluoma
Ympäristö- ja ilmastoministerin erityisavustaja
p. 050 414 1682
[email protected]

Ilmasto- ja energiapoliittisen ministerityöryhmän tehtävänä on ohjata hallitusohjelman toteuttamista hiilineutraalisuustavoitteen edistämisen, hiilinielujen vahvistamisen sekä ilmasto- ja energiapolitiikan päätöksenteon osalta sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja kansainvälinen kilpailukyky huomioiden.